19.2.23

Bokashia

Pistää miettimään kun bokashisangot ovat täynnä ja talvi jatkuu vielä jopa kaksi kuukautta. En pidä järkevänä tyhjentää sankoja hankeen, vaan annan fermentoituneen bokashin muhia edelleen ja odottaa kevään tuloa.

Katselin netistä sopivia ja edullisia astioita ja löysin Bilteman sivulta autonpesusangon, jossa on hiekanerottaja pohjalla. Tällainen sanko on tilava (20 l) ja minusta se sopii hyvin myös bokashi käyttöön, kun tuon hiekanerottimen päälle asettaa suodatinkankaan. Sankoon voisi tehdä reiän ja asentaa siihen muovisen hanan nesteen poistoa varten, mutta minusta meidän biojäte ei ole kovin märkää, joten uskon nestetilan riittävän, vaikka sitä ei ennen kevättä pois valuttaisikaan.
No minulla ei ole tällaisesta sangosta kokemusta, mutta pitää käydä huomenna sellainen ostamassa. Kokeilen ja sitten sen näkee! 


18.2.23

Muistiinpanoja

Käytä aikaa päivittäin ja kirjoita päiväkirjaan/vihkoon tai blogiin muutama muistiinpano tapahtumista. Tietenkin mukaan pitää liittää myös valokuvia. Se voi kuulostaa työläältä, mutta se on todella palkitsevaa. Ei sillä väliä ole lukeeko joku muistiinpanojasi, jotka ovat tärkeitä itsellesi. Ensinnäkin se auttaa sinua lisäämään kuviin avainsanoja ja kuvattujen tapahtumien selostuksia, kun järjestät ajatuksia myöhemmin. 

Muistiinpanot auttavat virittämään muistia kuukausia tai vuosia myöhemmin, jolloin voit jakaa muuten unohdettuja tarinoita ystävien ja perheen kanssa. Älä sisällytä vain muistiinpanoja päivän tapahtumista. Kirjoita muistiin valokuvien tekniset tai taiteelliset ajatukset. Loppujen lopuksi, jos vietät tunteja omassa pihassa, kaupungilla tai luonnossa, sinun on parannettava valokuvaustietoa – valotuksesta, sommittelusta, tarkennustekniikoista ja monesta muusta. Käytä aikaa tärkeimpien oivallusten kirjaamiseen, autat asioita omassa mielessäsi ja luot myös ohjepäiväkirjan, jota voit lukea ja ottaa oppia jopa vuosien kuluttua.

Kilpipiilea siirrettiin tänään isoon altakasteluruukkuun!