29.12.10

Kivi

Ohjeeksi tuleville vuosille!
Posted by Picasa

23.12.10

AI

20.12.10

Kinkun sulatus

Kävin kaupassa ja ostin Järvisuomen Portin luut­toman viljakinkkurullan. Kinkun kilohinta oli 6,69€/kilo. Ostin myös silakkafileitä, joiden kilo­hinta oli 7,90€/kilo. Jos pidän ostamiani silakoita edullisena niin, sitten luuton viljapossun kinkku on todella halpaa. Muutenkaan minusta ruoka ei ole kallista, jos sen valmistaa itse laadukkaista kotimaisista raaka-aineista. Eri asia on jos menee ostamaan Jouluruuan ravintolan pöytään tarjoiltu­na, mutta silloin ei tarvitse osasta itse tehdä muu­ta, kuin mättää sapuskat sisuksiin, joten ei näitä asioita pidä vertailla, vaikka on hyvä tietää mistä ja miten ruuan hinta muodostuu.

Torstai-iltana meidän Joulukinkku pannaan uuniin. Nyt ensinnä se saa sulaa jääkappilämmössä ja sitten lopulta huoneenlämmössä. Kinkun sisälämpötilan tulee olla noin +10 C° kun pannaan uuniritilälle aattoyönä paistumaan. 

19.12.10

Huomenna on Joulukinkun ostopäivä

Kinkku on vielä hankkimatta, sillä tänään näytti markettien pihoissa olevan paljon autoja, jotta ajattelin, että huomenna on minun minun vuoroni. Sellainen 6 – 7 kiloa sianlihaa on tarkoitus jouluna käyttää meidän perheessä. Ostanko perinteisen suomalaisen tai Juhlakinkun ilman potkaa, se on vielä ratkaisematta. Eräs vaihtoehto olisi ostaa kaksi kinkkurullaa. Suomalaista sianlihaa sen kuitenkin pitää olla, sillä sen verran olen suomalaisen lihantuottajan puolesta. Valmiiksi paistettukin käväisi mielessä, mutta niin paljon jää Joulutunnelma puuttumaan, jos ei Joulukinkku ole omassa uunissa paistettu.

18.12.10

Tarkempi taloudellinen valvonta

Talousrikollisuudesta puhutaan paljon, mutta tehdäänkö sen torjumiseksi liian vähän? Talousrikollinen käy kaikkien kansalaisten pussilla. Jos porsaanreikien kautta kautta valtio menettää jopa yli 10 miljardia vuodessa tuo summa merkitsee suurta summaa jokaiselle veronmaksajalle. Laki on aika tiukka esimerkiksi liikennerikkomuksissa, eikä ylinopeutta sallita juuri ollenkaan. Miksi ei myös talousrikoksissa käytetä yhtä tiukkaa linjaa? Kaikki epäilyt pitäisi tutkia ja panna ”rotösherrat linnan”. Toivottavasti Suomi jämäköityy, eikä kansalaisia rangasta veronkorotuksin, jos talous vuotaa lepsuilun vuoksi.

Harmaatalous

16.12.10

15.12.10

Vietämme tuhlailevaa elämää

Hyvin usein kuulee puhuttava, että ruoka on kallista, mutta nyt julkistetun tutkimuksen mukaan heitämme syöntikelpoista ruokaa biojätteisiin. Tästä tulee mieleen, että ei se sitten olekaan kovin kallista tai arvokasta. Tosin saattaa olla että muutenkin tuhlaamme, emmekä aina ajattele esimerkiksi miten käytämme tankatut bensalitrat. Tuntuu, kuin osa niistäkin kulutettaisiin turhaan rallaamiseen.

Näin pakkasella tuhlaamme lämmitysenergiaa pitämällä yllä tarpeettoman korkeaa huonelämpötilaa, ja tuuletamme osan energiasta ovista ikkunoista harakoille. En tiedä onko kukaan uskaltanut laskea miten tuhlailevasti vietämme Joulun. Pieni esimerkki on ne 50.000.000 joulukorttia, jotka kansana yhteensä ostamme ja postitamme. Kyllä ystäviä pitää muistaa ja jos se joulukortti on paras tapa muistaa niin siitä vain, niin minäkin teen.

Kun näitä tuhlailevia tapoja oikein ryhtyy miettimään niin miten rikkaaksi sitä voisikaan tulla todella pieniä muutoksia omiin tapoihinsa tekemällä. Paljonkohan me tuhlaamme puhdasta vettä, ihan tarpeettomasti muuttamalla sen puhdistamoon johdetuksi likavedeksi?

13.12.10

12.12.10

Ajatukset kylmissään

Jotenkin näin talvella on vitsit vähissä, kait se on kylmä joka kangistaa ajatuksenkin. Lyhyet blokirjoitukset ovat myös tuskan takana, tai en vain saa itseäni syttymään. Päivän valoisa aika on lyhyt keskisuomessakin ja vielä päivä lyhenee noin viikon verran. Sitten se alkaa taas varovaisesti pidentyä.

Tänään on ollut pakkasta reilut 20 C°, autokin oli kuin kivireki, mutta norjistui kun ajelin maitokauppaan, sitten kun sen kauppareissun päätteeksi tuohon pihaan jätin alkoi olemaan norja ja lämmin, mutta eipä sitä huviajoa näillä polttoainehinnoilla raaski ajella.

Kamera on toinen jota pelkään pakkasessa käyttää. Pidän tätä kahtakymmentä astetta sellaisena rajana, että olkoon, vaikka olisihan nytkin ollut mukava valaistus, kun aurinkokin taivaanrannalta viluissaan killotti. Sisällä sitä kuvaisi jos olisi mukavia malleja, mutta varmaan naapurit pelkäävät tulla kyläilemään, sillä he tietävät joutuvansa helposti istumaan jakkaralla silmiään voimakkaissa valoissa siristellen.

8.12.10

Kivi

 Suurissa kivissä on voimaa uhkuvaa luonnonrauhaa. Jossain mielessä kivi henkii myös turvaa, voihan kivenpäältä vaikka puolustautua hyökkääviä härkiä vastaan kuin Jukolan veljekset.

Alkukirjaimet

4.12.10

2.12.10

Purppuraa

Joulukuussa aurinkoiset aamut voivat olla hyvinkin värikkäitä, joten laulajan sanat osuvat hyvin kohdilleen. Maiseman väriä ei juurikaan tarvitse enää kuvankäsittelyssä vahvistaa, niin voimallinen on luonnon väri. Tällaisia hetkiä tietenkin toistuu, mutta kovinkaan pitkään ei väri säily näin vahva, kuin se oli tänä aamuna, jolloin kuljin pellonlaitaa kameran kanssa.
 —Pohjantähden alla, taivas täyttyy purppuralla siitä suojakseni peiton minä itselleni saan.