28.2.07

Nippeliasiaa

Monessa laitteessa on pieniä osia, ruuveja sekä pultteja, joista joskus joku mekaanisesti särkyy tai ruuvi putoaa lumihankeen ja katoaa. Näin syntyy iso harmi, kun käyttökelpoisesta laitteesta tulee hetkessä käyttökelvoton. Enhän minä malta vekotinta heittää romunkeräykseen vaan on etsittävä jostain sitä puuttuvaa osaa.

Omissa rompelaatikoissa ei sellaista ollut, joten tästä alkoikin mielenkiintoinen vaihe, sillä ei semmoista osaa kaupastakaan hevin löydy. Onhan niitä tavarataloja, joissa on kaikenlaista nippeliä, mutta ei niitä ole yksin kappalein saatavissa, vaan isossa 150 kpl sarjassa, jossa on sitten osia joka lähtöön. Ainakin loppuelämäksi riittäisi, ehkä vielä siitä perikunnallekin jakoon, jos sellaisen 15 euron laatikon niitä ostan. Tämän yhden tarvittavan osan hinnaksi lasken 5 – 10 senttiä. Tulee siinä pienelle nippelille hintaa, jos koko tukkuerän ostan.

Etsintäkierrosta jatkaessani lopulta löytyy paikka, jonka miljoonalaatikossa, tarvittava osa on, eikä se sieltä maksa muuta kuin kiitoksen, mutta menipä etsintään paljon aikaa.

27.2.07

Tankillinen

Bensalitran hinta kallistuu tänään noin viisi senttiä. Suurin syy hinnannousuun on raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan kohoaminen. Se johtunee Yhdysvaltojen ja Iranin avoimista kiistoista. Raakaöljyn hinta nousee mikä estää hintojen alenemisen, ainakin lähitulevaisuudessa.

Tavalliselle autoilijalle, joka ajaa vuodessa noin 15 000 km autolla, jonka kulutus on 7 litraa satasella, 5 sentin korotus merkitsee vuodessa yhtä saamatta jäävää tankillista. Eihän se ole merkityksetön asia.

Hinnankorotus herättää aina ajatuksia miten auton kuluista voisi pihistää, ja onhan niitä konsteja. Tärkein on tietenkin rajoittaa määrällisesti ajamista. Korkea polttoaineen hinta vaikuttaa ainakin talvilomamatkailijan innostukseen ajella Suomea ristiin rastiin. Matkalle lähdetään, mutta jätetään ylimääräiset mutkat tekemättä.

Tietysti ajotapa on eräs säätökeino, mutta monet meistä ovat jo pitkään opiskelleet pihin autoilijan periaatteita, joten monella on jo tuo keino käytetty. Nyt pitää elää toivossa, ettei hintojen kohoaminen jatkuisi.

26.2.07

Kallis energia

Teemme kaiken aikaa ratkaisuja, joilla on vaikutusta käyttämämme energian määrään. Päivittäiset käyttö- ja toimintatapamme, kuten liikkumistarve, harrastukset, ja muut tapamme sekä henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat kulutukseemme. Sähköä ja lämpöä on tuotettava sitä mukaan kuin niitä käytetään, sillä lämpöä tai verkkovirtaa ei voi pistää varastoon.
Omakotitalon lämmitettäessä voi ja kannattaa käyttää myös uusiutuvaa energiaa ja huolehtia siitä, että huonelämpötila on taloudellinen ja terveellinen 20–22 astetta. Kotitalouden energialaskusta, vedenlämmityksen osuus on liki neljännes. Lämmitysenergiaan kuluu noin puolet omakotitalon kokonaisenergiasta. Talven kylmänä aikana on vähän vesivoimaa, silloin tarvitaan energiantuotantoon enemmän kalliita konsteja kuten kivihiiltä ja öljyä.
Pienetkin henkilökohtaisten käyttötottumusten muutokset sekä energiatehokkuuden ottaminen yhdeksi hankintojen valintakriteeriksi vaikuttavat suotuisasti energiankäyttöön.

Me teemmekin päivittäin useita pieniä ratkaisuja, jotka liittyvät energiankäyttöön, mutta ajattelemmeko niitä liian vähän tai ollenkaan?

25.2.07

Sunnuntai

Tervetuloa kaikki koko perheen ulkoilutapahtumaan!
Sunnuntaina Kone-Hanskin Polaris moottorikelkka ja mönkijä esittely. Maksullisia oheistapahtumia: kuumailmapallo lentoa Aeronaut (säävaraus), moottorikelkka-ajelua. Mahdollisuus pilkkimiseen, eläinten katselua ja lapsille rekiajelua moottorikelkalla, sunnuntaina klo 11.00 lähtien savu/tavalliseen saunomiseen ja avantouintiin, lapsille pulkkamäki. (nämä palvelut kaikille, ei edellytä lumiveistoskilpailuun osallistumista) Talossa ravintola A-oikeudet.

-----------------------------------------------
Ränssin kievari täytti 20 vuotta,
Joko siitä niin kauan on kulunut? - Aika kuluu näköjään nopeasti. Kievarin alueella oli juhlapäivän kunniaksi lumiveitoskilpailu ja lumikelkka-ajelua. Kelkkojen esittelyäkin piti olla. Olihan paikalla monta kelkkaa, mutta ei niitä kukaan esitellyt, vaikka vauhtihirmuja ja mönkijöitä pressun alla olikin.
Kaunis päivä meni hieman hukkaan, kun paikalle kertyneen väen ulkona viihtymisestä ei sidosryhmien puolesta kukaan huolehtinut. Tapahtuman järjestelyt eivät vastanneet lähellekään luvattua. Sisällä, kyllä palvelu pelasi, mutta se olikin maksullista.

24.2.07

Kevätmuutos

Joskus kyllästyn, ja tietyssä pisteessä mittani on niin täysi, että on tehtävä muutos entisestä. Etenkin vuodenaikojen vaihtuessa tarvitsee jotakin uutta. Se voi olla mitä tahansa, uutta ilmettä elämään, tai vain muutama lomapäivä. Mitä ajattelen, se merkitsee elämässäni enemmän, kuin mikään muu asia, siksi uudistuminen lisää mielenkiintoa tuttuihinkin asioihin.

Muutoksen mielenkiintoisuudesta huolimatta siihen sisältyy lähes aina annos muutosvastarintaa. On totuteltava uuteen tapaan, on pystyttävä luopumaan jostain entisestä tutusta, jo turvalliseksi tuntemastaan. Poisoppiminen on vaikea taito, jota sietää opetella.

Muutoksen taustalla on jokin tavoite, uudenlainen ja mielenkiintoisempi elämä. Sellaista mitä kuka tahansa ei ajattele minusta. Jonkin ajan kuluttua muutoksesta tulee tuttua ja turvallista rutiinia. Näin kiertokulku jatkuu ja tuskin monikaan huomaa pieniä kosmeettisia uudistuksia.

22.2.07

Miehelle

Työpuhelusi kestävät ½ - 1 minuuttiin. Vaimosi kännykkäpuhelut hirvittävät, vaikka itse viihdyt Skypessä jopa tunnin kerrallaan.

Sinulla on hyödyllistä tietoa kaikkien rakennusten rakentamisesta, ja kaikista autoista. Viikon lomaa varten tarvitset vain yhden matkalaukun, mutta siitäkin vähästä huomaat kadottaneesi matkalla suuren osan. Käytät aikaa WC käynteihin enemmän, kuin miehet keskimäärin. Kykenet vielä avaamaan itse kaikki keittopurkkisi. Kaverisi eivät huomaa oletko laihtunut tai lihonut. Et muista laittaa käyttämääsi tuolia takaisin pöydän alle, - sinä avaat enemmän ovia kuin suljet niitä.

Olet kuningas tai diktaattori omassa autossasi. Joskus sinut unohdetaan kutsua mukaan iloiseen seuraan, mutta et välitä siitä, vaan menet mukaan huomaamatta ollenkaan kuokkavieraan asemaasi.

Ainutkaan kavereista ei saa Sinua pahalle mielelle. Selviät vuodesta kolmella kenkäparilla. Saat marketista neljät alushousut 10 eurolla. Ihailet Clint Eastwoodia, tai Jope Ruonansuulta, koska alat näyttää ihanteeltasi. Katselet ihmetellen netistä löytyviä nuorten naisten kuvia, kadehtien miehiä, jotka pelehtivät heidän kanssaan.

Unohdat päivittäin asioita, joita olet luvannut, vaimollesi, lapsillesi, kavereillesi tai pomollesi, jos nyt sitten vielä saat joitakin työtehtäviä.

Poliittiset mielipiteesi ovat vahvoja, mutta tuskailet, ketä minä sitten oikein voisin maaliskuussa äänestää?

Tämä ei ole kuvaus sinusta henkilökohtaisesti vaikka siltä saattaa tuntua. Kuvaus vaan sopii meihin kaikkiin yli 60 v. miehiin.

20.2.07

Kirjoista

Kirjoja on mukava lukea, niitä on ihan kiva ostaa ja varastoida kirjahyllyyn, tallentaa myös omaan muistiin. Kaikkein parasta on, että meillä on loistava kirjastolaitos, joten kaikkia kirjoja tarvitse itselle hankkia. Jotkut lukemani kirjat ovat jääneet pysyvästi mieleen, jotkut eivät jää mieleen ollenkaan. Monia kirjoja mainostetaan mediassa, monista tulee iltapäivälehtien lööppien ansiosta kuuluisia.

Eräs tämän päivän tunnetuin kirjauutuus lienee ”Pääministerin morsian”, joka on saanut iltapäivälehdissä palstatilaa rajoituksitta. Varmaan monet sen lukevat ja unohtavat. Päähenkilöt ovat tuttuja, eikä niitä ole liian montaa. Toisin on Kjell Westön kuuluisan Finlandia palkitun kirjan ”Missä kuljimme kerran”. Kirjassa on runsas henkilömäärä, jota minä en ainakaan pysty muistamaan, enkä enää kuukauden päästä tiedä mitä kukin on tehnyt.
Kirjalla on monia tehtäviä, jotkut antavat tietoa, jotkut ovat hyvää tai huonoa viihdettä. Susan Kurosen kirjan ostan välittömästi, kun kohtaan sen jonkun kirpputorin hyllyssä oikein hinnoitettuna. Uskoisin, että siitä teoksesta ei tarvitse euroa enempää maksaa, sillä kahta euroa en kuitenkaan siihen tuhlaa.

Loistevaloon


Hehkulamput kieltoon. Tällainen radikaali ratkaisu on tulossa Australiassa, jossa hehkulamppujen käyttö olisi kokonaan kielletty vuoden 2010 jälkeen. Lamput korvataan energiaa säästävillä loistevalaisimilla. Tällä toimenpiteellä on laskettu vähennettävän päästöjä 4 000 000 tonnilla vuodessa. Australia suosittaa hehkulampun käytöstä luopumista myös muille maille.
Toivottavasti tämä toimenpide myös alentaisi energiasäästölamppujen hintaa nykyisestä. Meillä taitaa olla Wattenfall samalla tiellä, sillä eilen sain ilmoituksen, että voin noutaa yhden ilmaisen energiasäästölampun postista. Siitä se alkaa!

19.2.07

Sekavat TV kuvat

Digitaaliset televisiolähetykset on hyvin jokapäiväinen puheenaihe, jolta tuskin voi välttyä. Päätös siirtymisestä digiähetyksiin on tehty eduskunnassa jo maaliskuussa 2004.

Hankin lähes ensimmäisestä sarjasta digiboksin. Takuuseen niitä vaihdettiin tiuhaan että, nyt on käytössä neljäs. Tämä on toiminut, välttävästi siitä saakka. Uutta boxia en toistaiseksi osta, vaikka nykyiset ovat jo aivan eri maailmasta. Uskon, digilähetyksien tullessa ainoaksi formaatiksi, myös boksien tekninen kehitys nopeutuu.

Digilähetyksiin siirtyminen ei ole minusta ongelma ollenkaan, muta kun samalla TV ohjelmia lähetetään eri kuvasuhteilla, joskus omat käämit ovat palaa. Etenkin säätiedotukset naurattavat, kun tukeva mies tai isorintainen nainen on kuva-alueen laidalla. Kuvasuhteeltaan vääristynyt ihminen näyttää hauskalta, mutta se on aika ärsyttävä ominaisuus uudessa televisiossa. TV-maksun maksavana kansalaisena odotan, että tämäkin asia korjautuisi mahdollisimman nopeasti ja kaikki lähetteet tulisivat samalla kuvakoolla.

Vielä on ainakin yksi ärsyttävä asia. Se on MTV:n äänitason vaihtelu mainosten takia. Vaimokin sitä ihmettelee, kun hänen mielestään minä katson mainokset aina liian kovaa ja suomalaiset elokuvat ja sarjat taas hyvin hiljaisella. Hyvä puoli on siinä, että herättää välillä edes mainosten ajaksi.

TV- luvan haltijoina meidän tulisi saada tuutista teknisesti laadukasta lähetettä, mutta lisää muutoksia on odotettavissa, sillä aikanaan tulee HDTV eli teräväpiirtotelevisio, joka tarkoittaa tarkkuudeltaan parempaa kuvaa, kuin digitaalinen televisiokuva.

17.2.07

-Kansanvaellus

Etelässä on nyt hiihtoloma, jonka kyllä huomaa täällä keskisuomessakin. Varmaan kaikki helsinkiläiset ovat joskus olleet matkalla kehä kolmosen pohjoispuolella, mutta nyt näyttää olevan kansanvaellus. Ainakin Jyväskylän seudulla markettien, jopa kirpparien parkkipaikat ovat niin täynnä, että on odotettava hetki, että saa parkkipaikan autolleen.

Pelkästään hyvä asia tämä on, sillä varmaan hiihtolomaviikolla tehdään monissa nelostien varren marketeissa todelle hyviä myyntituloksia. Saavat kassaneitosetkin tehdä oikein kunnon työpäiviä. Monina arkipäivinä marketit näyttävät autioilta ja tyhjältä, että joskus vähän hirvittää tyhjien markettien määrä.

13.2.07

Rauhallista Ystävänpäivää!

Ystävä:
Miksi tanssisit nopeasti, - sillä aika on lyhyt, musiikki ei riitä.
Älä hiihdä liian kovaa,- sillä maali voi tulla vastaan ennen aikojaan.
Elämä ei ole kuin 100 metrin aitajuoksu, -vaan toistuvia maratoneja. Parempi on lähteä matkalle hieman aikaisemmin, kuin tuntea myöhästymisen pelkoa, siksi että viivytit lähtöä.

Chat

Itseään viihdyttääkseen voi keksi mitä eriskummallisimpia asioita. Eräs tapa saada aika kulumaan on chattailla tuiki tuntemattomien kanssa. Kirjoittaa mitä mieleen tulee ja saada siihen sitten vastauksia. Harvoin yleisellä tasolla voi syntyä mitään järkevää keskustelua, mutta yksityisessä ”kaapissa”, voi päästää irti itsensä ja saada vastaan todellista sielujen sympatiaa. Mielenkiintoista miten chatissa on eri tavalla käyttäytyviä ihmisiä. Joillakin rekisteröity nimimerkki on tärkeä ja hänet tunnetaan sillä. Joillakin keskustelijoilla on joukko eri nimimerkkejä. Jotkut ovat yhdessä samassa chat huoneessa jopa useallakin nimimerkillä samanaikaisesti. Pääasia lienee, että saa vastakaikua ajatukselleen, on se sitten huomenna vietettävä ystävänpäivä tai perinteinen säätilasta puhuminen.

11.2.07

Tuhlailua

Olemme tuhlaamaan tottunut sukupolvi, mutta menetämmekö huomaamattamme jotakin?
Kummallinen aika on menossa, sillä kaikki muuttuu, ilmastokin.
Puhutaanko muutoksista riittävästi tai liian vähän?

- rajummat vaihtelut suursäätilassa
- maailmanpolitiikka puhuttaa
- mitä tapahtuu, kun pinta- ja pohjavedet pilaantuvat?
- kansojen ajatukset ailahtelevat
- mitä muuttuu, kun ilman happipitoisuus alenee?

Maaöljy, ja uraanipitoiset kivetkin kulutetaan energiaksi, puu ja muutkin bioenergialähteet hyödynnetään. Jätteet hyödynnetään, ainakin osittain. Elintaso on yltäkylläinen, mutta tyytyväisyys vähenee ja ajanpuute kasvaa.

8.2.07

Sähkö

Ulkona paukkuu – 35 asteen pakkanen ja sisällä on +25 °C lämpöä. Lämpötilaero ulkoilmaan on 60 astetta. Se tuntuu paljolta, se on suuri määrä energiaa, joka asuntojen lämmitykseen käytetään.

Koivupuu palaa takassa räiskymättä. Mustasta kivestä muurattu takka lämpenee. Ensin hitaasti, mutta sitten sen kylki on polttavan kuuma. Kiveen varastoituvat koivun kilowatit, josta ajan kanssa energia vapautuu lämpönä huoneilmaan. Suuri osa huoneistoiden lämmöstä tuotetaan sähköllä, mutta tarvitaanko muitakin energiamuotoja? Ainakin mahdolliseen sähkökatkoon pitäisi varautua. Olemme niin riippuvaisia sähköstä, että mitähän siitäkin seuraisi, jos olisimme viikon ilman virtaa, jos sitä ei olisi, ei kerta kaikkiaan. Mikään sähkölamppu ei syttyisi, eikä mikään vastus lämpenisi, ei tietokonekaan toimiksi ja laajakaistakin loppusi.

Hukassa silloin olisimme, kun telkkarikin olisi vain laatikko ilman elämää, vesisänky kolkoksi kylmenisi. Muuttuisi siinä maailman meno, olisi arvot uudelleen asetettava. Pohjoinen maamme, arktinen asuinsijamme kolkoksi muuttuisi, vaikka eivät pakastimet silloin virtaa tarvitsisi. Mutta, mistä mikroon uudet aallot saisi, pihalla pakkasen paukkuissa.

Voisiko sähkökatkoon mitenkään varautua.
- Varmaan voisi, jos puuta varastoisi ja generaattori olisi johon bensaa tai löpöä saisi. Jotakin laitteita sillä toimisi, mutta sittenkin elämä olisi ankeaa. Vanhat konstit pian käyttöön saisi, ken niitä vielä osaisi.

Kyllä sähkö on niin tärkeää, että vaikka atomilla se tuotettaisiin, sittenkin sen hyväksymme.

6.2.07

Talvi (-30 °C)

Se saapuu kerran vuodessa, mutta sen alkamisaika vaihtelee, jos vuodenajan alkuna pidetään pysyvän lumen tuloa. Ensilumisade ei läheskään aina ole tae, että maa olisi valkea kevääseen saakka. Joskus näinkin saattaa käydä. Ajoittain talvilämpötila voi olla jopa + 10 lämpöasteen paikkeilla tai alemmillaan pakkanen voi paukutella yli – 40 asteen lukemissa. Lämpötilassa on vaihtelua, niin myös lumen määrässä, jota maassa voi olla hyvin erilaisia määriä, eri talvina.
Talvilla on näin mukavasti vaihtelua. Kuitenkin paukkuvalla pakkasella on luminen loppu, sillä pyryt ovat usein pakkasen perästä. Vaihtelevien säätilojen lisäksi talven erikoisuus on valon vähäisyys, jota kaamokseksikin nimitetään. Pimeässä kasvaa ihmismieleen masennus, jonka kevättalven kirkkaus tehokkaasti poistaa. Syystalven pimeän jälkeen saamme kaksin verroin valoa maaliskuun hankien loistaessa ja päivien pidentyessä.
Suomessa jokainen vuodenaika on erilainen, eivätkä edes talvet ole samanlaisia. Vuodenaikoihin liittyvät omat kummallisuutensa, tähtikirkkaista kuutamoöistä, lähes täydelliseen pimeyteen tai keskikesän yöttömään yöhön.

4.2.07

Pippurinen

Oman autoni ollessa korjaamolla sain tilaisuuden tutustua tähän pieneen ihmeeseen. Sitähän oli mukava ajaa, ja miten hyvin tila riittikään isollekin kuljettajalle. Pieni moottori hyrräsi tyytyväisenä ja kuljettaja nautti koeajolenkistä. Tällaisen haluan, ja tämä on niin halpakin, eivätkä C1 käyttökustannutuksetkaan ole suuret. Bensaakin kuluu vain 4 – 5 litraa satasella.

Saadessani oman autoni korjattuna takasin ja päästessäni dieselauton rattiin haaveet kuitenkin rapisivat. Isommassa autossa on sentään tukevuutta ja vakavuutta. Siinä on tilaa muullakin kuin etupenkillä. Toistaiseksi olen tyytyväinen nykyiseen ajokkiini, mutta kun vaihto tulee ajankohtaiseksi, olen vakavasti ihastunut pieneen autoon.

2.2.07

Lumi

Monet pitävät hiihtämisestä, eikä minullakaan ole mitään sitä vastaan, mutta pidän kuitenkin enemmän lumikenkäilystä. Kuljen koskemattomassa hangessa, jossa vain jänikset ja oravat ovat jälkensä jättäneet puhtaaseen lumeen.
Katselen ja kuulostelen. Yritän nähdä maiseman kuvana. Ehkä ohitan huomaamatta monia hienoja kohteita, mutta monet tallennan kameran muistiin. Jos en yritä jotain sellaista, mitä en kunnolla osaa, tai uskalla, en enää kehity. Jos jokin kohde luonnossa ei miellytä minua, niin annan sen olla ja kävelen eteenpäin, sillä joka askelella näen jotakin uutta.

1.2.07

Suosikki

Vaalien lähestyessä politiikka saa uutta mielenkiintoa, koska siitä puhutaan enemmän kaikissa tiedotusvälineissä.

Olen valinnut kolme omaa suosikkiehdokastani, joista yhtä tulen äänestämään maalisvaaleissa.

Vaalikoneet ovat äänestäjän valinnan tukena, joten on helppoa testata kenen kanssa omat ajatukset parhaiten käyvät yksiin. MTV: testin suoritin kahdesti. Kummallakin kerralla ykkösehdokkaani tuli ensimmäiseksi, parhaimmillaan 84,48 % osumatarkkuudella. Tänään käydessäni yle:fi vaalikoneella sama ehdokas, mutta 74 % osumatarkkuus. Vaalikonetesti on vakuuttanut minut, siitä kuka on minun ehdoton suosikkini maaliskuussa, mutta sittenkin lopullinen päätös tapahtuu vasta äänestyskopissa.