24.10.08

Vaalit ja talviaika ovat tulossa

Siirrymme talviakaan tässä viikonvaihteessa. Kunnallisvaalien äänestys on sunnuntaina, mutta se ei koske minua, sillä olen suorittanut tuon velvollisuuden ennakkoon.

Lähden huomenna viikon matkalle, joka ei ole sillä tavalla lomamatka, koska minulle ei kukaan maksa lomaltapaluurahaa, eikä palkkaakaan. Olen lomalla, mutta blogin kirjoittamista saatan silti tehdä, sillä huoneistossamme on tietokone.

Saapa nähdä tuleeko nyt suuriakin muutoksia kunnanvaltuustoihin, ainakin oman ehdokkaan saamaa äänimäärää on mielenkiintoista seurata. Vaalitentit ovat olleet mielenkiintoisen, mutta sekavia. Tuntuu, etteivät edes nuo valtakunnan superpoliitikot, eivät ainakaan kaikki ole kovinkaan päteviä esiintyjiä. Sellainen toisten kanssa päälle puhuminen ärsyttää.

Eilisessä TV 1 keskustelussa, parhaat olivat edukseen, mutta eivät kaikki olleet edukseen. En yhtään ihmettele, jos joku saa lisää ääniä ja joku toinen menettää. On se vaan niin, että puolueen puheenjohtajan karisma vaikuttaa moneen äänestäjään.

23.10.08

Muuttuvat vuodenajat

Valokuvatorstain haasteeseenSilta nykyaikaan” sopinee eilinen kuva, jossa siltaa kuljetaan ajallisesti syksyä kohden.

Talvikaan ei ole enää kaukana, mutta onko se vain pitkä, pimeä ja märkä jakso syksyn ja kevään välillä. Niin tai näin, tänään vaihdan autoon talvirenkaat, joten lumi ja liukkaus ei ainakaan pääse yllättämään:

21.10.08

Voittamisen vaikeus

Talouselämä on aina herkässä tilassa. Monissa salkuissa lepäävien osakkeiden arvo on pudonnut ja menee varmaan jopa vuosia ennenkuin niiden arvo palaa samalle tasolle, mistä putoaminen alkoi. Myyntitappiota ei kuitenkaan tule, jos vain jaksaa odottaa rauhallisesti uutta nousukautta.

Nyt voisi olla viisasta ostaa uusia osakkeita, sillä ne ovat vielä entiseen hintaansa nähden edullisia. Ostokset pitää maksaa heti ja murehtia myöhemmin, milloin taas ne voisi voitollisesti muuttaa rahaksi. Varmaan moni tarttuu tilaisuuteen ja kaivaa kuvetta, sillä lainaa ei tavallinen ihminen nyt rohkene ottaa.

Hyvän kaupan saa vain tekemällä sen, mutta uskon, että helpompi on siirtää päätös huomiseksi. Huominen on siitä ihmeellinen asia, ettei se koita koskaan, sillä huomispäivä karkaa yhden päivän kerrallaan eteenpäin.

Jos ensi sunnuntaina ei ole mahdollista käydä äänestämässä, niin tee se tänään!

20.10.08

Kutittaa

Muistelen, että ”arkista kutinaa” on erään Miina Äkkijyrkän taulun nimi. Sama nimi sopisi tällekin kuvalle, jossa kurrea kutittaa. Onneksi kutina ei ole sellaista, jota ei voisi raapia. Tämä orava ainakin raapi ja taisi yrittää myös purra. Lieneekö turkkiin tullut, jokin kiusallinen syöpäläinen. Syksyn myötä kiusalliset ötökät vähenevät ilmojen viiletessä, joten hirvikärpäsistäkin olemme taas pääsemässä.

19.10.08

Kävelyllä

Yllättävän vähän tänään oli ihmisiä päiväkävelyllä. Liekö siihen syynä syksyinen sää ja pieni tihkusade, joka ei nyt juurikaan kastellut. Minä kävelin kymmenen kilometriä! Matkani mittaa askelmittari, johon luotan lähes yhtä paljon kuin auton matkamittariin. Olen mitannut askelpituuden kävelemällä kolmen kilometrin mittaradan peräti kahteen kertaan. Mitä väliä sillä sitten on onko se kävelty matka kymmenen tai 11 kilometriä, ei sillä mitään merkitystä ole. Normaali sunnuntaikävelyn voi mitata myös ajan perusteella, sillä kait kilometriin kuluu noin 10 minuuttia.

Minä kuljen kameran kanssa, joten aina jokin kohde saa minut seisahtumaan ja ajattelemaan, mitä voisin tallentaa muistikortille. Joskus tosin huomaan kantaneeni kameraa ottamatta ainuttakaan kuvaa. Tänään niin ei käynyt, sillä toistakymmentä ruutua tulin napanneeksi. Nyt koneelle siirtäessäni poistin suurimman osan, vain 5 kuvaa jää arkistoon. Yksi rantakuvista tulkoon myös julkaistuksi.

16.10.08

Suomalainen nuorallatanssi

Polkan tahtiin

15.10.08

Täysikuu...

Omena kasvaa ja kypsyy hitaasti, mutta putoaa puusta nopeasti. Suuri osa yöllä maahan pudonneista omenista on mennyt parempiin suihin. Meillä käy tehokas omenansyöjä, joka on parina iltana pihassa nähty. Tämä iltaöisin vierailulla kävijä on mäyrä.

Odotin sitä eilen tulevaksi, kun oli kirkas kuutamo, joten asensin kameran valmiiksi jalustalle vahtimaan ja olisin kaukolaukaisimella saanut rosmosta kuvan. Ehkä täysikuu oli sille sille liian kirkas, koska ei tullut mäyrä pihaan, sitten jo otin kameran sisälle, kun kyllästyin vahtimiseen. Täysikuu oli todella komea, joten sitä olisi pitänyt mennä kuvaamaan jonnekin Tuomiojärven rantaan, mutta se jäi nyt tekemättä. Toivottavasti kuunsillan kuvaamiseen tulee vielä uusia kirkkaita syysiltoja. Mäyrälle ei ole enää omenatarjoilua, sillä pudotimme tänään loput omenat puusta.

13.10.08

Ruisjauhokääretorttu

—Päivin äidin terveysherkkuohje

Yhdestä annoksesta kääretorttu tai kahdesta tulee iso täytekakku

  • 4 munaa ja
    1 dl sokeria vatkataan
    1/2 dl perunajauhoja,
    1 dl ruisjauhoja ja
    1 tl leivinjahetta sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon

Paistetaan 225 asteessa, 8-10 minuuttia.
Täytetään jäähtyneenä.

Painonhallitsijoille marjasosetta, erilaisia rahkoja, jogurttihyytelöitä, hedelmäviipaleita, mitä ikinä keksitkin, kunhan unohdat kreemit, kermavaahdot ja tönkkösokeroinnin!

12.10.08

Luontoretkellä Vaaruvuoressa

Tänä syksynä on saatu nauttia todella kauniista syyssäistä ja ikimuistettavasta ruskasta. Kävimme tänään kiertämässä Vaaruvuoren luontopolun Korpilahdella Päijänteen maisemissa. Ei siellä tarvinnut olla metsässäkään yksin, sillä parkkipaikka oli autoja täynnä ja kansa metsässä. Polun pientä oli tosin aika liukas, koska se on märkien koivun ja haavanlehtien kattama. Tapasimme erään miehen, joka oli loukannut jalkansa liukastuessaan. Omin avuin hän kuitenkin sieltä polulta pois aikoi päästä. Samalla matkalla näimme myös varmaan satoja muuttomatkalla olevia joutsenia, jotka olivat pysähtyneet täyttämään kupujaan viljapellolle, josta varmaan löytyi sammakoita ja maahan varissutta viljaa. Joutsenia en nyt pysähtynyt kuvaamaan.

11.10.08

Harjoitusta


”Hän” ystäväni, kertoi lukeneensa eräästä kirjasta, ajatuksen tarkkailla omaa toimintaansa yhden päivän tai jopa viikon ajan.

  1. Havainnoi toimintaasi, milloin toimit vastoin sitä miten kerrot toimivasi.
  2. Havainnoi, milloin valehtelet tai kirjoitat puolitotuuksia
  3. Korjaa sanomasi totuudelliseksi

Meille boginpitäjille tällainen eettinen ohje antaa ajattelemisen aihetta, siitä mitä tulee kirjoitettua. No tuskin näistä joutuu tiliä tekemään muille, kuin itselleen.

Omatunto voi olla paha vastustaja, joten on parasta pysyä hyvissä väleissä itsensä kanssa ja puhua asiaa tai...

10.10.08

Päiväkirjamerkintä

Metsässä on mukava liikkua etenkin näin syksyisessä säässä. Minä kuljen polkuja, mutta joskus myös vain omia polkujani. Metsässä on vaan mukavaa ajankuluksi ja kunnon ylläpitämiseksi. Ei siinä tietä eikä karttaa tarvita, sillä metsään olisi vaikeaa eksyä, kun jostakin aina kuuluu yhteys ihmisten äänimaailmaan.

Metsässä kulkiessa tapaan kaikenlaista, lintuja ja muita metsäneläimiä. Tänään kohtasin närhiparven kuusikossa ja rusakon, joka säikähti minua. Monesti metsästä löytyy kaikenlaista ihmisen sinne kuljettamaa. Muovi säilyy varmaan isältä pojalle, eikä aina voi uskoa, missä voi kohdata vanhan auton akun tai kodinkoneita.

Kuvasin tänään tämän vesikauhan. On mielenkiintoista yrittää arvata, miksi se on mäen laella metsässä? Ei ainakaan vesipaikkaa ole lähellä. Mielikuvitukseni ei useinkaan riitä edes arvaamaan kaikkien asioiden tarkoitusta, tosin ei sillä taida olla kovin suurtä merkitystäkään.

9.10.08

—Sua kuunnellaan,

sillä seinilläkin korvat on...

8.10.08

Hiljan päivänä

On olemassa monia mukavia teemapäiviä, joten tämä "hiljaisuuden päivä" sopii hyvin mukaan. Minulle se on henkilökohtaiseksi siksikin merkittävä, koska Äitini nimi oli Hilja.


Melu on ongelma, jolla on haitallisia vaikutuksia:


  • ihmisen terveyteen
  • ympäristön viihtyisyyteen
  • linnustoon ja muuhun eläimistöön
  • talouteen

Hiljaisuudella ja hiljentymisellä on hyviä vaikutuksia kiireiselle ihmiselle. Samaan teemaan sopinee, kun sain eilen luetuksi lainaamani Carl Honorén kirjoittaman SLOW Elä hitaammin kirjan. Jotenkin sekin sopii tähän hiljaisuuteen sillä kiireestä on tullut selitys monenlaiselle pahoinvoinnille. Hiljaisuudesta ja kiireestä luopumisesta saattaa löytyä monia hyviä vaikutuksia.
Avaa linkki

7.10.08

Joutsenten välilasku Palokkajärvelle

Etelään matkalla olleet joutsenet olivat tehneet välilaskun Palokkajärvelle nelostien varteen. Siinä sitten siivosivat porukassa höyheniään ja keikistelivät ohikulkijoille.

Ei luulisi tuollaisilla veivikauloilla olevan helppoa. Tässäkin kuvassa kolme lintua lähes solmuun saavat kaulansa. Oli siinä tienvarressa, mukava noita katsella ja helppo lähellä olevia lintuja kuvata. Annoinkin kameran raksuttaa pitkän sarjan. Joitakin hyväkin kuvia taisi tulla, mutta tämän liitän tähän blogiin, kun on minusta jotenkin oudon oloinen.

Toivottavasti matkalaiset saivat kupunsa täyteen ja varmaan jo nyt tämä kymmenpäinen aura on matkalla ties missä.
Jos haluat niin saat tämän kuvan klikkamalla kasvamaan.

6.10.08

Tyhjää

Metsäautotien ojassa oli ”mäyräkoira”, joka oli kulmasta auki, mutta sen sillä oli avaamattomia oluttölkkejä. Se oli lähes täysinäinen mäyräkoira. Tuli siinä mieleen, että jotenkin tämä jätös olisi siivottava. Nostin sen tielle ja ihmettellen, miten kevyt se on.

Otin sitten yhden tölkin märästä pahvista, lähempään tarkasteluun. Ehyt tölkki, hölskytin sitä, oli sen siellä jotakin nestettä. Repäisin purkin auki, oluthan sieltä tuoksui. täyttö oli vain jäänyt vajaaksi. Kevyt on ollut tällainen mäyräkoira ostaa, mutta miksi ostaja ei ollut huomannut laatikkoa kevyeksi ja miksi se loota lojui nyt metsäautotien ojassa noin kahden kilometrin etäisyydellä yleisestä tiestä.

Ei kaikkea voi ymmärtää, ei edes roskaajan ajatusta, ei sitäkään, että tuommoisen mäyräkoiran olisi palauttanut myymälään, josta se on ostettu. Minun puolestani lojukoot tölkit siellä ojassa, jospa ne siellä joskus palaavat takaisin alkuaineiksi.

4.10.08

Käyttöliittymä ulkomaailmaan


Jatkuva muutos on jokapäiväinen asia, joka tapahtuu haluamme tai emme. Ei taida oikein mikään pysyä muuttamattomana, siksi ”takinkääntäminen” on tarpeellista, jopa välttämätöntä.

Olemme kiinni maailmassa muuttuvien käyttöliittymien kautta. Nykykyisin ei keskikaupungille kannata juuri ajaa omalla autolla, sillä ilmaisia parkkipaikkoja ei ole ja pysäköintitaloissa on korkeat paikoitusmaksut. Kauppakeskukset ovat muodostuneet omalla autolla liikkuvien keitaiksi.

Monien alojen erikoisliikkeitä ei enää tarvita, sillä marketista on helppo ostaa tai netin kautta on hyvin kätevää tilata tuotteita edullisesti, mistä päin maailmaa tahansa. Samalla nettitilaus vähentää auton tarvetta, sillä tilattu tuote tuodaan kotiin tai se on noudettavissa lähimmästä postista.

Perinteinen kirje on nykyisin lähes antiikkia, sillä teksti-, kuva- ja ääniviestit kulkevat valon nopeudella bittiavaruudessa.

Käyttöliittymämme ulkoiseen maailmaan on muuttunut, eikä muutostahti ole edes hidastumaan päin, joten otetaan uusi tekniikka käyttöön ja odotan upouutta ja entistä ihmeellisempää tulevaisuutta.

3.10.08

Ongelmallista

Kaikenlaisesta epäselvyydestä voi tulla ihmiselle ongelmia kuten siitäkin, että joku on ryhtynyt parisuhteeseen samaa sukupuolta olevan kanssa. Sitten vielä kun se jää työhönottohaastattelussa selkeästi sanomatta, että puoliso ei ole vastakkaista sukupuolta.

On vaikea uskoa miten paljon tämmöisestä asiasta kirjoitetaan, se lisää varmasti joidenkin lehtien myyntiä, kun toisia lehtiä boikotoidaan. Asian tultua tähän pisteeseen tulevat vielä tuomarit tienaamaan, kun oikeudessa ratkotaan, onko tässä tapahtunut laittomuutta. Luvattu työsuhde on irtisanottu ennen sen alkamista. Oikein tai väärin lienee vaikea asia ratkaistavaksi, koska muuten se olisi selvinnyt kaikessa hiljaisuudessa.

Toinen mielenkiintoinen asia on, onko amerikkalaisten roskapankkikriisistä haittaa tavalliselle suomalaiselle? Minusta tuntuu, että on siitä haittaa, mutta miten paljon, sitä ei vielä ole pystynyt kukaan arvioimaan.

2.10.08

Kiltti yhteiskunta

Yhteiskunta on kiltti, koska se rakentaa verovaroin kaikenlaista infrastruktuuria. Jo ei olisi kilttiä yhteiskuntaa, eikä veroja niin mitä meillä olisi? Pian taas valitaan uudet kuntapoliitikot neljäksi vuodeksi hoitamaan yhteisiä asioitamme, joten ollaan kiltisti, sillä Joulukin on lähestymässä.

1.10.08

Syksyn suuria ja pieniä valintoja

Suomen kuntavaalit ovat pikkujuttu siihen verrattuna, millaisia valintoja amerikkalaiset äänestäjät tekevät. Me Jyvässuudulla sopeudumme vuoden alusta lukien ”Suur Jyväskylään”, jossa saattaa olla meille kaikille, jotakin uutta opittavaa.

Yhdysvalloissa painiskellaan talouskriisin kanssa, joka vaikuttaa globaalisti maailmantalouteen. Suomalainen metsäteollisuus pyrkii sopeutumaan siihen mitä ovat tehneet väärin hyviin aikoihin tottuessaan. Nyt halpa puu on vähissä, joten uusia innovaatioita tarvitaan. Ehkä eräs innovaatio on jalostaa kuusen pihkasta kallista haavalääkettä ym. Kehitys ja tutkimustoimintaan käytetään tulevaisuudessa varoja varmaan lähes samassa suhteessa mitä Nokia käyttää kännyköiden kehitykseen.

Kukaan ei näytä tietävän mitä tulevaisuus on tuomassa ja jos tietäsi ei ainakaan uskalla kertoa. Kansalaisena en haluaisi ainakaan nyt velkaantua, onneksi ei ole tarvettakaan. Vähempään kulutukseen ja säästäväisyyteen on sentään mahdollista oppia.

Moni asia varmaan selkeytyy Suomen kuntavaalien jälkeen ja Amerikan uuden presidentin tultua valituksi. Valoa yössä!