15.11.11

Pakkayön jälkeen

Pakkayön huurre
painaa kukan kumaraan
—talvi lähestyy.

28.10.11

Lokakuu 28

Syksyn lehdet kellastuvat

16.6.11

Tupasvilla (Eriophorum vaginatum)

Eihän valokuva, jonka otan huvikeseni ilman kummempaa tarkoitusta voi epäonnistua.

14.6.11

Maali

Maalit eivät synny ellei ole yritystä. Toisin on tulevaisuuden kanssa, jonne on tähdättävä, mutta sinne ei pidä ampua!

16.3.11

— Aivan turhaa

9.3.11

NAuhuri


Nauhuri ja nauhakasetti

11.2.11

11.2 päivä


11.2 Kaupassa kävijöitä kiinnosti 112 päivänä mm. sammutuspeitteen käytön esittely. Sammutuspeite kuuluu joka huushollin varustukseen, vaikka ei se taida lakimääräisesti olla pakollinen. Minulla on sellaisia 120 x120 cm peitteitä kaksi kappaletta. Toinen niistä on eteisen seinällä ja toisen paikka on autossa.

Tositarpeeseen, eli tulen sammuttamiseen ei ole peiteteitä tarvinnut käyttää, mutta ne ovat olleet käteviä hyödyntää joissakin valokuvaustarkoituksissa. Peite toimii hyvin pienenä taustana tai heijastimena. Tuo autossa oleva on mm. luonnossa näppärä, kun sen kiinnittää puihin tai pensaisiin narulla ja nipistimillä.

10.2.11

Rehulinjalla

MTV3 Studio55 on mielenkiintoinen ohjelmakokonaisuus. Ehkä sen parasta antia on Antti Heikkilän tietoiskut, kuten tänäkin aamuna, kun hän leppoiseen tapaansa puhui natriunglutamaatista ja nitraatistä. Nehän ovat ainakin näin eläkeläiselle aivan turhia lisäaineita, joita on helppo välttää. Välttäminen onnistuu, kun syö vaimon, ja vähän itsenikin kokkaamaa kotiruokaa. Makkaroita ja punaisia leikkeleitä ei juuri osteta ja liha ilman marinaaria. Liha- ja kalaliemet keitetään itse jne. Eihän se kokkaaminen ole niin helppoa, mitä olisi käydä syömässä vaikka ABC:n baarissa tai ostaa valmiita ruoka-annoksia. Kokkaillen voi pitää lisäaineet, jos ei ihan kokonaan poissa, niin minimissä kuitenkin.

Sarviapilan ituja
Vaikeampaa on selvitä ilman tärkkelystä, ja muita hiilihydraatteja joita tulee paljon viljoista ja perunasta. Ovat ne niin iskostuneet suomalaiseen ihmiseen, että ilman ruisleipää ei tule mitään ja perunoitakin kuluu tarpeettoman paljon.

Siementen idätys ja muutenkin runsas juuresten ja vihannesten käyttö on kuitenkin hyvä asia, sillä täytyy todeta, että jänis on viisas eläin, kun se tulee toimeen pelkillä rehuilla. Siihen suuntaan pitää vain eläkeläisenkin ponnistella, kun haluaa pysyä hyvä vointisena.
Studio55

6.2.11

Haukat


Mustavalkomaanantain haasteena LIIKE

5.2.11

Arvo Ylpön tehojuoma

Löysin muutaman päivän takaisesta Keskisuomalaisesta Arvo Ylpön tehojuoma vinkin. Pitäähän se kokeilla ajatteli, kun raaka-aineet ovat tuttuja ja asia muutenkin kiinnostaa minua. Arkkiatri Arvo Ylppö eli pitkän elämän (1887—1992) ja teki uransa lääketieteen parissa. Joten ei tällainenkaan kansanomainen juoma ole varmaan kenellekään pahaksi. Tuo ohjeen mukaisen annoksen 4 litraa teimme vaimon kanssa. Nyt se saa olla huomenaamuun saakka, jolloin siivilöimme ja pullotamme juoman. Mikähän tuolle eliksiirille olisi paras annostus, sitä en tiedä, mutta jos kulauttaisi lasillisen aamuisin, niin sitten sen näkisi miten tehot lisääntyvät.   


Su 06.02.2011 "Hyvää" siitä tuli, ainakin sellainen tunne jäi suuhun, kun sitä naukkasin ensimmäisen lasillisen. Nyt juoma on jäähdytetty ja pullotettu. Vähän tuntuu siltä, että seuraavaan satsiin, jos sen teen laitan vain puolet hunajasta. Menettääkö se sitten jotakin tehostaan sitä en tiedä, mutta en kuitenkaan suosi noin imelää juomaa.

4.2.11

Jääkuva

1.2.11

Jäälintu

29.1.11

Arkisia ajatuksia

Elämämme on aika arkista sillä sunnuntai on vain kerran viikossa. Tietysti vuodessa on myös joitakin arkipyhiä. Arkivaatteissa tässä oleskellaan joskus sunnuntainakin, mutta ei koskaan sunnuntaina käytetä arkisia elintarvikkeita, vaan juhlaruokaa ja juodaan Juhla Mokkaa, ellei peräti tummapaahteista presidenttiä, jota voisi verrata Obamaan, Halonen on sitä vaaleampaa paahtoa.

Arki on aika kaupallista sillä näyttää kuin kauppa olisi lanseeraamassa vaan lisää noita arkisia tuotteita. Onko arkilaatu halvempaa kuin pyhätyö. Luulisi, että nyt kaupat ovat auki sunnuntaisinkin, siellä myydä mitään arkista, myyjättäret ja kassaneitoset olisivat koreissa pyhätamineissa.
Kaikkea maailmaan mahtuu ja on hyvä, että meillä on tavaraa. Tästä vain seuraa se, että varastot täyttyvät vanhasta roinasta. On niin vastenmielistä panna pois vaikka paistinpannu, jonka tilalle on ostanut uuden ehomman, mutta se vanhakin on vielä käyttökuntoinen. Monia muitakin härpäkkeitä on autotallissa ja vintillä, mutta ne ovat sinne unohtuneet.

Nyt sainkin uuden idean, laitan ne tässä kevään kuluessa kirpparille ja osan lahjoitan Punaiselle Ristille.

27.1.11

Erilainen


Mitä on erilaisuus?


25.1.11

A -> Ö

Liikennesolmu

24.1.11

Puutarhaseura

Vuoden ensimmäinen kerhoilta kokosi porukkaa runsaasti Viherlandiaan, eikä ihmekään sillä illan aihe oli siementen vaihto. Lähes kaikilla oli mukana jotakin kierrätettävää. Viime kesältä käyttämättä jääneitä ylivuotisia siemeniä, itse kukkapenkeistä kerättyjä ja myös jonkin verran mukuloita ja juuria. Nopeasti tyhjenivät pussit ja rasiat, kun porukka varasi siementä oman kukkapenkin koristeeksi kasvatettavaksi.

Monia erilaisia siemeniä minä keräsin ja vaimokin piti puoliaan. Samalla oli kaupan puolella ylivuotisten siementen alennusmyynti, siemenpusseja oli tarjolla 10 sentistä alkaen.

Hyvä valikoima erilaisia siemeniä on nyt luetteloituna taimikasvatusta varten. Helmikuun lopulla asettelemme taimilaatikot hyllyihin ja siemenet muhevaan kylvömultaan.

Ei ole taimettaminen ihan helppoa, sillä kaikki siemenet eivät idä ja joihinkin itäneisiin tulee taimipolte ym. harmia. On kasteltava ja tuuletettava huolellisesti. Lämpöä ja valoa pitää olla olla sopivasti pienille sirkkataimille. Sitten jos taimet hyvin varttuvat seuraa silmäniloa kesäksi, mutta myös pientä puuhaa.

23.1.11

Lumikuorma

21.1.11

Se olisi katastrofi

Kaikki on lankojen varassa
Lyhytkin paikallinen sähkökatko voi aiheuttaa nykyihmiselle ongelmia. Sähkön katketessa pimeään aikaan, on etsittävä kynttilöitä, taskulamppuja ym. tilapäisjuttuja. Onneksi katkokset eivät normaalisti kestä kovin pitkään, joten pakasteille tai talon lämmityksestä ei tule ongelmaa.

Sähkö on tunnettu asia vasta reilun parin- kolmensadan vuoden ajan, mutta sen energiakäyttö yleistyi 1800 luvun lopulla. Vasta viime vuosisata teki siitä välttämättömyyden ihmiskunnalle. Mitähän tapahtuisi, jos tulisi vaikka vuorokauden mittainen globaali sähkökatko? Silloin ei juuri mikään toimisi ja kaikki ihmiset olisivat pimeydessä. Myös uutispimennys voisi olla ihmeellinen asia, jos mikään varavoimakone ei myöskään tuottaisi sähkövirtaa.

Rahamaailma seisahtuisi, kun jokainen tietokone sammuisi. Liikennekin pysähtyisi, sillä eihän sitten saisi edes polttoainetta moottoreihin. Sähkörautatiet, metrot, lentoliikenne, jopa hissit olisivat jumissa. Eivät toimisi mitkään tehtaatkaan, eikä kukaan saisi tietää mistä kaikki johtuu, kun www, TV, radio ja kaikki muu viestintä pysähtyisi.

Katastrofi se olisi, mutta ei kai se ole mitenkään mahdollista, sillä onhan sähkön saanti hyvin turvattua. Tosin sähköä on aika vaikea korvata millään muulla verkkoon syötettävällä energialla. Onneksi, vaikka maaöljypohjainen polttoaine joskus loppusi, on olemassa keinot valmistaa korvaavia biopolttoaineita.

19.1.11

SEipäät

15.1.11

Lumikengillä metsään

Talvi antaa monia erilaisia mahdollisuuksia ulkoliikuntaan. Yksi vähemmän harrastetuista on lumikenkäily. Se on  noin 7000 v. vanha historiallinen laji, silti sitä harrastetaan paljon vähemmän, kuin hiihtoa.
Lumikengillä voi liikkua siellä missä suksien kanssa olisi vaikeuksissa ja kömpelömpikin kulkija selviää niiden kanssa vaikeassakin pöpelikössä. Hiihtäessä voisi joutua toisten jalkoihin, mutta kokemukseni mukaan lumikenkäilijä voi samoilla omia polkujaan. Olen tallannut itselleni perusreitin, jonka pituus on noin 5 kilometriä. Kuljen sen lähes päivittäin. Tänään en kuitenkaan, sillä oli eräs juhlatilaisuus ja muutenkin yli 20C° pakkanen olisi voinut olla vähän liian ankara. Reittini kulkee peltojen reunoja ja järvenrantoja siitä ylös mäen rinnettä. Halutessani poikkean reitiltä katsomassa kiinnostavia puita, pensaita tai vain kiviä. Talven kääntyessä kevätpuolelle kenkäily on vieläkin virkistävämpää ja hankien kovettuessa reitteihin tulee lisää kohteita ja lisään reittien pituutta.

Miksi:
1.Reittini alkavat usein kiireettömästi kotipihalta
2. Maasto, matka ja vauhti oman mieltymyksen mukaan, ei keliongelmia
3.Peruskuntoa nostavaa terveysliikunta, sauvojen käyttö tehostaa kuntoilua
4.Minulle mieluisaa on metsäretkeily ja luontokuvaus
5.Turvallisuus, sillä lumikengillä ei ole vaaraa kaatua tai törmäillä

13.1.11

Kasvun alku


Muita alkuja


Arkipäivä

12.1.11

Härrävärkki

Tuosta otsikosta tulee paljon mieleen, mutta päällimmäisenä uskon sen tarkoittavan kotitietokonetta, tuota tuttua ja tärkeää laitetta, jota ilman ihminen ei toimeen tule. Ei ainakaan semmonen ihminen, joka on sen käyttöön vihkiytynyt vähintään, kuin omaan vaimoonsa. Jorman nykyinen kone on vuoden palvellut kiitettävän hyvin. Ostaessaan koneen hän teki kolmevuotisen huoltosopimuksen, jonka aikana ei ainakaan tapahdu pettämistä. Nyt se oli vietävä neuvolaan, jossa konetta kesytetään ja rokotetaan se uudella Nortonilla. Pahalainen, kun alkuvuodesta on tehty paljon tietokonekauppoja ja tämä hänen koneensa on ollut pian viikon siellä rokotuksessa. Jorma oli kokeillut tuskissaan jotakin vierasta läppäriä, mutta ei siitä ole tullut kuin paha mieli.

Oma kone kunnollisella näppäimistöllä ja laajakuvanäytöllä, ei sitä korvaa mikään tilapäissuhde, laina härrä. Niin sitä on ihminen kasvanut koneeseensa kiinni, että elämä on pelkkää tuskaa, kun ei näe uutisia, ei saa sähköpostia ja feispuukki jää hunningolle. Huomenna torstaina, jos… voisi koneen saada takaisin, mutta mitähän mies tekee, jos joutuu viikonlopun viettämään ilman omaa rakasta, Härrävärkkiä?

8.1.11

Vanha harrastus ei ruostu

Vanha S-VHS kamera
Uudenvuodenyönä pitäisi muistaa kaikkia asioita, mitä alkavan vuoden aikana lupaa tehdä, mutta ei niitä silloin kaikkia muista. Minäkin olen melkein kokonaan unohtanut, että olen aloittanut videokuvausharrastuksen reilut 20 vuotta sitten. Silloin kannoin ahkerasti kolmen kilon painoista S-VHS kameraa. Myöhemmin hankin VHS-c kasettia käyttävän kameran ja sen jälkeen parikin DV-kasetille tallentavaa laitetta. Tänään kokeilin ladata vanhan Canonin MV1 kameran akkua ja ottihan se virtaa sisään, joten siitä vain lähdin kuvaamaan. Hienosti tuo kamera edelleen toimi. Pitää aloittaa sen ahkera käyttö, sillä olisihan se tyhmää pitää arvokas laite vain hyllyssä pölyttymässä.

Vanha fraasi sanoo, —kun antaa pahalle pikkusormen se vie koko käden. Niin on minulle nyt vaarana käydä. Katselin jo mitä uudet Full HD kamerat maksavat. Oikeastaan ne ovatkin aika edullisia, koska jo tonnin hintaluokasta löytyy Canonilla, Pasonicilla ja Sonyllä huikeita malleja. Edullisimmatkin ovat tietenkin kelvollisia, mutta niistä ei tahdo löytyä kuuloke- ja ulkoisen mikrofonin liitäntää. Ainakin sisään menevä ääni pitäisi kuulla, muuten kuvaus on hakuammuntaa, vähän kuin kamerasta puuttuisi etsin.

Näin se sitten on tehty uudenvuodenlupaus aloittaa videoharrastus taas pitkän tauon jälkeen.
SVHS, DV ja SD muistikortti







5.1.11

Etsi kuvauskohteita luonnosta

Luonto on kuvaajalle kohteiden aarreaitta. On niin paljon asioita joita emme ole koskaan huomanneet kuvata.

Etsi vastakohtia:
Kova → Pehmeä
Kylmä → Lämmin
Ruma → Kaunis
Lumi → Jää → Vesi
Tie → Polku
Pieni → Suuri jne.
Kohteet vievät ajatukset myös ihmisen oman mielen pohjukoihin ja on ihme jos ei tapahdu uusia löytöjä.

Valokuvaus opettaa ja auttaa näkemään ympärillä vallitsevaa alituista muutosta, sillä tänään ei mi­kään ole kuin eilen. Ainakin säätila on erilainen ja kellonaikakin on nyt toinen, kuin eilen ollessasi tässä samassa paikassa. Luonto täyttää mielen, kun seuraa metsän tapahtumia tai pellolla lumikinoksesta törröttävien heinien muutosta tuulen suunnan käännyttyä.

Lähikuva tuo näkyviin pieniä kohteita, joita ei juuri ilman kameraa kulkiessa tulisi huomioiduksi. Jäkälän tai sammalen rakenne on mielenkiintoinen. Kiven tai kallion pinnassa kasvaa monenlaista värikästä kasvustoa ja puiden rungoilla on erilaisia sieniä, jotka muodostavat satunnaisia kuvioita.

Luonnosta kuvauskohteita etsiessä ei tule aika pitkäksi ja samalla saa raitista ilmaa ja terveellistä liikuntaa.

4.1.11

Siipi maassa

Suurenna kuva klikkamalla sitä!
Luultavasti haukalla on pää kipeänä, koska yritti peräti kolme eri kertaa tulla sisään ikkunasta. Sen verran raju yritys oli, että ikkunakin on veressä, mutta onneksi lasi kesti murtoyrityksen. Vähän siinä piti haukan levätä ennen kuin lähti siivilleen. Onneksi ehdin ottamaan kuvan ikkunan lävitse luvattomasta vierailuyrityksestä.

1.1.11

Ranne

Vahvasti uuteen vuoteen 2011