31.12.06

Vuoden vaihtuessa

Vuosi on sittenkin lyhyt jakso elämässä, sitä voi havainnollistaa vaikka kirjaan jossa on 365 sivua. Otan sen käteeni, katson sisällysluettelon lävitse ja luen takakannen tekstin. Olen luonut mielikuvan kirjasta, ja nyt tiedän mitä tämä opus minulle lupaa. Luen sen. Vuoden vaihtuessa taakse jääneet päivät ovat kuin kirjan sivuja. Olen saattanut kirjoittaa niistä päiväkirjan, jossa on sivu jokaiselle päivälle - luku jokaiselle kuukaudelle. Elleivät ne ole kirjassa, ovat asiat omassa muistissani.
Alkavalle vuodelle tehdään tänään liuta lupauksia, jotka jäävät vain lupauksen tasolle. Niitä ei valvo kukaan, tuskin edes itse muistan vuoden kuluttua, mitä olen ajatellut toteuttaa. Sittenkin vuosi kuluu ja sisältöä syntyy joka päivälle. Ihminen itse määrittää päiviensä sisällön, vaikka on siinä kohtalollakin sormensa peleissä. Hyvää Uuttavuotta!

30.12.06

Vitkastelua

Suomalaisesta verkkokaupasta tilaamani Wacom piirtopöytä viipyy. Tein tilauksen 27.12, jolloin sain myös tilausvahvistuksen, jossa toimitusajaksi on merkitty heti. Tilausseurannassa lukee edelleenkin ”Odottaa käsittelyä:Kun tilauksen tila on odottaa käsittelyä se tarkoittaa, että tilaus on otettu vastaan ja kaikki sen sisältämät tuotteet ovat varastossamme. Tilaus odottaa, että tilauksen käsittelijät keräisivät tavarat ja postittaisivat ne.”Tämä käsittely olisi voinut tapahtua jo, mutta eipä mitä. Olen kirjoittanut pari sähköpostiakin, mutta ei niillä ole ollut vaikutusta, vaikka olen saanut kohteliaan vastauksen, että asia pyritään hoitamaan ensitilassa. Tällainen ennakkomaksettu tilaus pitäisi minun mielestäni todella hoitaa heti. Nyt se jää Uuden vuoden vuoksi odottamaan, eikä asiakas ole välttämättä aivan tyytyväinen vitkastelevaan palveluun.Onneksi sain postin seurantatunnuksen, jonka perusteella sain laitteen jo pari päivää sitten. Postin ilmoitus tuli vasta 5.1.07. Ei yksin kauppa vaan myös posti on hidas, mutta eihän minulla ole minnekään kiire.

28.12.06

Piikit

PIIKIT

Seuraan keskustelupalstoja, kummeksien ihmisten myönteisen asenteen puutetta, monet ajattelevat, toimivat ja puhuvat kielteisesti. Miksi emme ajattele, sano tai kirjoita rohkaisevasti heille joita tapaamme. Myönteisyyttä voi kokeilla helposti.

Negatiiviset ajatukset eivät poistu moittimalla niitä kielteisiksi, mutta lähestymällä päivän tapahtumia myönteisesti, jokin voisi muuttua. Vähän kerrallaan, ja tästä hyödymme eniten me itse. Muuttuisiko maailmamme, jos kaikki tekisivät niin?
Sanotaan huomenna jotakin myönteistä kaikille kohtaamillemme juttukumppanille. Mielenkiintoista katsoa millaista vastakaikua siitä seuraa.

27.12.06

Euro

Vuodet vaihtuvat tasaiseen tahtiin, jokaisen vuoden tuodessa jotakin uutta ja mielenkiintoista.
Euron kolikot ainakin uudistuvat, sillä ensivuonna lyötävät metallirahat saavat uutta ilmettä ja informaatiota. Kolikoiden kruunapuoli onkin monesti jäänyt mysteerioksi, sillä pitää olla todella paljon sivistystä, jotta tunnistaisi mistä maasta kolikko on minun taskuuni tullut. Nyt uusissa rahoissa kansallisiin puoliin lisätään maan nimi tai nimen lyhenne - eli Suomessa FI. Myös Baltian maat tulevat paremmin esille. Vuoden vaihteessa uusia EU jäseniä tulee vielä kaksi lisää, kun Romania ja Bulgaria liittyvät.
Yhteisten puolten uudistamisessa on kyse karttojen päivityksestä vastaamaan nykyisen Euroopan unionin kuvaa. Euron arvo ei juuri poikkea, vanhan markan ostovoimasta, niin ovat hinnat nouseet. Henkilökohtaiseksi ongelmaksi jää edelleenkin, omassa lakkarissa taivaltavien eurojen vähäisyys.

26.12.06

Tapaninpäivä


Published with Fototagger

Kunpa näkisin
kauas tulevaisuuteen,
suuren muutoksen.
Millaista oli täällä
kauan ennen minua?

25.12.06

Valoa

Lumeton Joulu!
Talven valo lisääntyy
päivä päivältä,
kuitenkin Joulukukat
kestävät vain aikansa.

Lahjat

Annotated Original
Jouluaattona 2006

Jouluaatto on lapsille ja aikuisellekin toiveiden täyttymys. Pukille on kirjoitettu ja muutenkin toiveet on tuotu julkisesti esille. Joulupukista ei haluta luopua, vaikka oma järki voikin tuoda suuren epäilyn Joulupukin olemassaolosta.
Juho 7 v. oli innoissaan Joulupukin vierailusta, mutta tarkemmin asiaa pohtiessaan hän totesi. " Viisi vuotta meillä kävi oikea Joulupukki, mutta kahtena viimejouluna se on kuulostanut ja näyttänytkin siltä, kuin naapurin setä olisi ollut Joulupukin vaatteissa."
Aattoillan odotus luo jännitystä ja hämärässä valistuksessa odotettu vieras saapuu ja laulattaa. Samalla saamme tunnustusta menneestä vuodesta.
Kaikki paketit ovat kivoja, mutta parhaita ovat ne joita on todella toivonut ja malttamatta odottanut. Jotkut lahjat ovat tarpeellisia nekin, mutta ne ovat pettymyksiä, sillä ne ovat niitä, jotka olisi saanut ilman toivomista ja odottamista.
Jouluaatto oli jälleen toiveiden täyttymys, joten ikään katsomatta on hienoa saada olla lapsenmielisenä muiden lasten seurassa.

24.12.06

Joulunviettoon

Maailma ei ole velkaa minulle, mutta mietin olenko minä velkaa maailmalle? Eivät maailman asiat ole hullusti, sillä ympärillä on paikkoja, joihin voin kylvää muutaman onnen siemenen.
Olenko valmis unohtamaan, mitä olen tehnyt muille ihmisille, ja muistamaan, mitä hyvää muut ovat tehneet minulle. Tajuanko lähimmäiseni yhtä todellisina, kuin itseni, yrittäen nähdä syvemmälle heidän iloa odottavaan sydämeensä.
Elämän tärkein asia on se, mitä itse annan ympäristölleni. Jos ymmärrän tämän, edes yhden päivän ajan, olenko silloin valmis viettämään joulua 2006.

22.12.06

Korttipeli

Odotan perinteisiä Joulukortteja, vaikka hyvin monet meistä lähettävät nettijoulukortit. Sähköisiä joulutoivotuksia lähetetään enemmän kuin koskaan, mutta eiväthän ne vastaa oikeita kortteja. Ei ole kaikilla tietokonetta eikä sähköpostia, joten lähetän perinteisiä joulukortteja.

Eihän siitä perinteisestä paperisesta Joulukortista voi luopua. Mitähän sukulaisetkin ja ystävät siihen sanoisivat, jos kortti jäisi tulematta?
Tänään perjantaina perheissä lasketaan korttien tase. Harmittaako, jos jäät häviölle korttipelissä!

21.12.06

Joulukuva

Onkohan tämä Joulukuva? Lumitilanteen puolesta se saattaisi olla, mutta ei, sitä se ei ole sillä se on tältä torstaipäivältä. Jouluaatto on vasta sunnuntaina. Alvajärvessä on ohut jää, joka ei kyllä kanna vielä kulkijaa. Mitenkähän monta rohkeaa pilkkimiestä päässee Joulun aikana otsikoihin. Toivottavasti lämmin sää jatkuu, etteivät lammetkaan ketään pilkille houkuttelisi.

20.12.06

Palaneenkäryä

Minua kummastutti, mistä työhuoneeseen tulee outoa hajua. Palaneenkäryä se on. Konttasin pöydän alle, jos se tulee tietokoneesta. Sieltähän se! Pain savu haihtui, sillä kone pysähtyi. Arvatenkin se on virtalähde, joka tuli tiensä päähän. Se on vaihdettu kerran aikaisemmin (10.07) tänä vuonna, joten ei ole vielä kuutta kuukautta vaihdosta. Kai virtalähteellä on jonkinlainen takuu, ajattelen.

Kiskoin johdot irti ja otin potilaan autoon vieden sen huoltoon. "Jos meillä on tuollainen virtalähde hyllyssä, saat koneen takaisin ennen joulua": totesi vastaanoton poika. Uusi osaa menee ilmeisesti takuun piikkiin, hänkin arveli.

Käynnistin vanhan koneen, jota olen pitänyt tavallaan varajärjestelmänä. Hyvä näin, sillä taidan olla aikatavalla tietokoneriippuvainen.
Klo 19:00
Kohtuullisen lyhyeksi muodostui varajärjestelmän tarve, sillä kone tuli samana päivänä kuntoon. Virtalähde vaihdettiin veloituksetta takuuehtojen puitteissa. Muutenkin huoltopalvelu toimi täysin moitteettomasti.

19.12.06

18.12.06

Mitä hyvää tänään kuuluu?

Ystävällisyys;
sitä riittäisi jakoon,
koska tuhlatun
tuottavuus kertautuu
ripeämmin kuin luulet.

17.12.06

Joulu pysäytttää


Mitähän kansalainen miettii, kun rynnistää sunnuntain viettoon supermarkettiin? Monet ajavat kaukaakin kohti kaupunkia pysähtyen sitten ensimmäisen houkuttelevan valon luokse. Kaikki sisääntulotiet on täytetty toinen toistaan suuremmilla marketeilla, joissa on kyllä pysäköintitilaa, joskin parhaana kauppa-aikana joutuu hetken odottamaan, kun joku kanssaihminen kuormaa ostoksensa ja antaa tilan seuraavalle.

Jyväskylä on aika hyvin portitettu kaikilta sisääntuloväyliltä, niin etelästä kuin pohjoisestakin. Laukaantietä tulevat pysähtyvät Seppälään, Nelostietä tulevat Vaajakoskelle tai Jyskään. Muuramen ja Keuruun suunnasta Keljon marketit pysäyttävät hyvin. Pohjoisesta nelostienkulkijat jäävät Kirriin ja Palokkaan.

Kaupungin keskustassa onkin, sopivan väljää, jos haluaa pasteerata kävelykatua. Autollekin löytyy aina varmasti tilaa, joskin se maksaa lantin tai pari.
Jopa joutaisi liittää kaupunki ympäröiviin maalaiskuntiin, sitä kansalainen ajattelee.

15.12.06

Luonto

Pistäydyin tänään luontomuseossa, jossa perjantaisin saa katsella kaikkea, eikä siitä tarvitse maksaa mitään. Luulisi että säästäväisyys saisi ihmiset liikkeelle joukoittain, mutta pelkoni olikin aivan turha. Tunnin tutustumisen sain tehdä aivan kokonaan, muita häiritsemättä.

On hienoa, kun on tällainen katon alla oleva museo olemassa, sillä eihän sitä tavallinen tallaaja pääse, tai uskalla katsoa sutta tai otsoa suoraan silmiin. Myös monet muut luontokohteet ovat niin arkoja, että tällainen täytetyillä eläimillä toteutettu todellisuus tuntuu hyvältä.

14.12.06

Prosessi

Aamusta iltaan
mieleen tulvii merkkejä
- mielikuvia.
Uusia päätöksiä
kehittyy kaiken aikaa.

13.12.06

Postia

Eikö kaikki mitä emme ymmärrä ole haitallista ja pahasta, oli sitten kyseessä oikeat virukset, roaskaposti tai pimeä joulukuu. Masennusta voi aiheuttaa melkein mikä tahansa, joka ei tunnu hyvältä.
En ymmärrä, onko joulun läheisyys syynä, kun nyt tulee roskapostia enemmän, kuin koskaan. Saahan sitä tullakin, mutta kun vieraskielisistä viesteistä ymmärrän vain muutaman sanan. (rolex, viegra, price, sex ym.).

Toivoisin, että palveluntarjoaja voisi pyynnöstä estää vieraskielisen postin. Minua ahdistaa ja herättää pahaa mieltä, koska voin saada mitä ystävällisintä ja mukavaa postia, josta en kielitaidottomana saa mitään tolkkua. Anteeksi maalaisuuteni. Jospa, en sentään ryhdy vastaamaan niihin jokaiseen selkeällä suomenkielellä.
Mielialani on hieman pettynyt, mutta nyt soi kauniisti Anna Erikssonin, Hiljaa huokaa yö.

12.12.06

Odotan Vistaa


Ensimmäinen oma tietokoneeni ole Vic 20 ja sitten Commondore 64. Päteviä laitteita, sillä ei silloin osannut paremmasta uneksia. Sitten siirryin CP/M käyttöjärjestelmään ja koneessa oli jopa 2 kpl 175 kb lerppuasemia. Tuntui, että maailma on auki kaikkialle. Koneella pystyi kirjoittamaan Word Star ohjelmalla ja siinä oli D-Base II tietokanta ja Super Calc taulukkolaskenta. Näiden lisäksi levyillä oli vielä joitakin muitakin ohjelmia. Vuoden 1985 paikkeilla kehitys oli jo pitkällä, hankkiessani ensimmäisen PC-koneeni, jossa oli MS-DOS käyttöjärjestelmä. Muutaman vuoden kuluttua syntyi Windows eri versioineen. Nyt XP:n jälkeen Vista on jo ovella.

Tietokoneiden prosessoritehot ovat kasvaneet kaiken aikaa ja taas mietityttää mitä Vista tuo mukanaan. Aivan varmaa on, että vanhoissa vuoden – parin ikäisissä koneissa uusi järjestelmä ei toimisi, kuten uusissa vehkeissä. Muisti, näytönohjain, ehkä ajureissakin tulee olemaan ongelmia. Toimivatko edes kaikki vanhat ohjelmat? Toivottavasti sentään kaikki XP ohjelmat pyörivät uutuudessa. Kiintolevytilaa ei ole ollut koskaan liikaa ja Vista tulee jälleen kysymään suurempia, nopeita tallennustapoja.

Näin kehitys on mennyt aina, kun on oppinut jonkin systeemin, uusi tuleva on hieman erilainen ja taas on opiskeltava jotakin uutta. Ei se ole ollut välttämättä pahasta, mutta joskus siitä tulee turhautuneen oloiseksi. Onneksi nykyään kaikki on kuitenkin paljon helpompaa ja suhteellisesti halvempaa, kuin reilut 25 vuotta sitten.

11.12.06

Ruoho on vihreä - on talvi

Ajatukseni
ovat kuin perhosia.
Nekin lentävät!
Resuisena liitävät,
vain hetkisen paikallaan.

8.12.06

Miksi?

KSML: Kunniavieraana Jyväskylässä puolustusvoimien valtakunnallista paraatia seurannut, vuonna 1919 syntynyt jyväskyläläinen veteraani kuoli keskiviikkona heittäydyttyään Marksman-ilmatorjuntapanssarivaunun alle. Onnettomuus sattui noin kello 13.15 aivan paraatin vastaanottokorokkeen lähellä, kaupungintalon edessä keskeyttäen paraatin muutamaksi minuutiksi.









Olin Vapaudenkadun vastakkaisella puolella tapahtuman sattuessa. Havahduin tilanteeseen vasta kun panssari pysähtyi ja mies makasi telan edessä. Miksi? Miksi siellä kutsuvieraiden puolella ei ollut mellakka-aittaa? Miksi kukaan ei saanut miestä niskasta kiinni ennen tapahtumaa? Pienessä ihmismielessä herää monia MIKSI kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia, ei vastausta ollenkaan. Miksi sellaisia haluaisinkaan.

5.12.06

elämässä onnistuu

Etsiessään kanssaihmisistä heidän parhaat puolensa, ollen itse valmis kaikessa antamaan parastaan
Parantamalla maailmaa, mihin kerran tuli, istuttamalla yhden kukan, kirjoittaen runon, vähäosaisimpia auttaen
Ihaillen luonnonkauneutta ja tuoden ihailunsa julki
Käyttäessään päivänsä oikein, nauraen paljon lähimmäisiään rakastaen
Etsiessään alati uutta tietoa, omaksuen sen entisten tietojensa täydennykseksi
Saavuttaessaan lähimmäistensä kunnioituksen ja lastensa rakkauden
Nöyrän ei tarvitse nöyristellä eikä vähätellä itseään
Täyttäessään oman paikkansa, tavoitteet ja päämääränsä tiedostaen

4.12.06

Toimitusaika

Suomalaisissa nettikaupoissa on yleensä nopea palvelu ja tilatun tuotteen saa parin päivän sisällä tilauksesta. Ylättäviä poikkeuksiakin on, sillä joillakin nettikaupoilla on myynnissä tuotteita, joita ei ole varastossa. Näkyisi edes, että toimitusaika on 2 – 4 viikkoa, niin ei ole syytä purnata. Yllätys tuli, kun odotin saavani tuotteet hetimiten, mutta sainkin ilmoituksen, että tavaraa ei ole varastossa, uusi lähetys saapuu ehkä kuukauden sisällä. Rahat on tietenkin maksettuna sisälle ja asiakasta harmittaa.
Minulla on nyt menossa tällainen prosessi, jossa eivät turhat lupaukset lohduta. Ainut lohdutus on se, että uskon saavani Itsenäisyyspäivänä 6.12.06 tarvitsemani videokameran akut vielä Jouluun mennessä. Tilauksen tein 22.11.06, joten nyt vain odottelen ja hampaita kiristelen. Kaipa sitä, mielen kuminauhaa sietää vähän venyttää, mutta kun oikein kiristää voi nauha paukahtaa poikki.
Tänään on jo 18.12. Soitan myyjälikkeeseen, josta kerrotaan paketin lähteneen 13.12. Saan samalla postin seurantatunnuksen, jonka kautta selviää, että akut ovat postissa noudettavissa. Haen ne! Lopullinen toimitusaika oli lähes kuukausi.
Posti ei ole lähettänyt noutoilmoitusta, myyjä ei seurantatunnusta enkä minä ole asiakkaana enempää kysellyt. Nyt on kaikki hyvin, ja varmaan olen myöhemminkin tuon myyjän asiakas, tosin vähän tarkempi.

3.12.06

Maailmankuvia


Laajakaistayhteydet tehneet maailmasta aikaisempaa pienemmän, sillä nopeat internet yhteydet mahdollistavat realaaliaikaisen yhteydenpidon kaikkialle. Tänäänkin olen ollut kuvallisessa puheyhteydessä eurooppalaisten ja kotimaisten lähiyhteyksien lisäksi Australiaan ja Kanadaan. Ääni ja videokuva siirtyvät käyttämäni Skypen kautta todella hyvällä kuvan- ja äänenlaadulla. Mikä siinä sitten on kuulumisia vaihdellessa. Jotenkin yhteys ulkosuomalaisiin luo mukavan kotoisen tunteen, ja saattaa olla heillekin myönteinen asia, saada reaaliaikaista tietoa vanhasta kotimaasta. Vähintään päivän säätila tulee käsitellyksi ihan tarkkaan. Coogle Earthin avulla on vielä mahdollisuus käydä virtuaalivierailuilla ihan tuiki tuntemattomissa maailmankolkissa. Eipä sitä olisi uskonut 1950 luvulla, koulunpenkkiä kuluttaessa, kuinka maailma muuttuu meidän suurten ikäluokkien aikana. Millaiseksi sitten muuttuneekaan seuraavien vuosikymmenten aikana.

1.12.06

Karin ohitse

Tänä iltana ratkeaa kuka saa lähtiessään Sub TV:n Big Brother talosta 50 000 € rahasumman. Kohtuullinen korvaus kolmenkuukauden ”akvaarioasumisesta”, jota on voinut seurata livenä, jopa 24 tuntia vuorokaudessa.
Henkilöistä on tullut julkkiksia. Se on varma, että heidät tunnetaan, sekä hyvässä ja pahassa. Ulkomaailmasta suljettu asuminen stressaa samoin kuin painetta lisää, vaihtuvat turhat tehtävät. Jokainen on näytellyt itseään aataminasuisesta alkaen.
Loppupelissä mukana on neljä osallistujaa, josta kansanäänestyksellä ratkaistaan, kuka saa tuon palkkiosumman itselleen. Kaikki mukanaolevat ovat osoittaneet erilaista käyttäytymistä ja selviytyneet. Ihailtavinta on ollut Sarin tyyneys. Kaikkien blondien kunniaksi, tuo tyttö on tehnyt hyvää työtä kestäen ja luovien Karikkojen ohitse. Pidän häntä suurimpana suosikkina, todellisena selviytyjänä. Kansa äänestää, joten voittaja voi olla kuka tahansa noista neljästä. Uskon ja toivon Sarin ansaitsevan tuon palkintosumman. Se nähdään tänä iltana.