
Eräs ongelma on työpaikkojen säilyminen, sillä kalliilla energialla työn tuottavuus saattaa kärsiä. Ilmastonmuutos toimii näin ollen kasvua rajoittavasti.
Syömme liikaa tarpeeseen nähden, jonka seurauksena yli puolet suomalaisista kärsii ylipainosta ja sen tuomista haitoista. Tietoa varmaan on riittävästi, miten painoa ja terveyttä pystyisi hallitsemaan, mutta sittenkin huonovointisia riittää. Usein näkee ihmisiä, jotka pudottavat nopeasti painoa ihan kunnioitettavan kilomäärän, mutta kun aikaa kuluu, niin ne kilot ovatkin HUPS! tulleet takaisin. Emmekö osaakaan elää siten kuin meille hyväksi olisi?
Olisiko järkevämpää puhua elinikäisestä painonhallinnasta, eikä noista nopeista dieeteistä? Eihän kauppa määrää mitä me syömme, mutta asiakas tekee valinnat näkemänsä perusteella. Hyllyt täytetään kaupallisessa mielessä, jolloin ajatellaan asiakkaiden kiertoa myymälässä, siten, että kärryyn tulevat tuotteet antavat mahdollisimman paljon katetta kaupalle. Ehkä ns. terveysruoka ei tuo kaupalle suurinta tuottoa, vaan sen antavat halvat massatuotteet, joissa on maksimaalinen määrä rasvaa, sokeria ja nopeasti hajoavaa hiilihydraattia. Ostoskoreissa ovat merkittävässä asemassa hyvätuottoiset einekset, juomat ja karkit. Juomissa myydään vettä ja hiilihappoa makeutettuna.
Liikunta antaa mm:
Kaikki emme kuitenkaan ole urheilijoita, joita kiinnostaa juokseminen hiki hatussa. Miten siihen liikuntaan voisi lisätä, jotakin hyödyllistä, kuten:
Kyllä näitä on helppo keksiä, mutta eräskin henkilö sanoi minulle: Miksi et sinäkään toimi sillä lailla kuin puhut? Se kysymys pistää ajattelemaan.
Meistä jokainen suunnittelee päivittäin omaa elämäänsä ja omia tehtäviään. Ehkä se aina ei ole kovin järjestelmällistä, siksi perusteellisempaan ajatteluun pitää paneutua.
Mikä meistä on mukavaa, siitä emme ainakaan tahdo luopua, pikemminkin haluamme kehittää ja etsiä lisää niitä hyviä asioita. Tulevaisuus kohdataan joka ainut aamu. Aina se on erilainen, vaikka sitä ei ehkä huomaakaan.
Elämään kuuluu joukko rutiineja, jotka on tehtävä, mutta jokaisena päivänä ikä lisääntyy ja kokemuksia kasvaa. Haluamme pysyä terveinä ja elinvoimaisina, siksi omaan hyvinvointiin on kiinnitettävä riittävästi huomiota. Hanna Partanen sanoo TV ohjelmassaan ”Olet mitä syöt”. Päivittäisestä ravinnon saantia kannattaa ajatella, ja huolehtia riittävästä liikunnasta. Reippailu on sellainen asiaryhmä, jossa jokainen on oma asiantuntijansa, mutta minulle rakkaita ovat sauvakävely, pyöräily ja metsäretket, esimerkiksi luontopoluilla.
Elämän viitekehyksessä ovat:
Mikään näistä ryhmistä ei toimi pelkästään meidän tahtomme mukaan. Ole oma-aloitteinen, jos heität aktiivisuuden, jäät automaattisesti ulos sisäpiiristä. Ei tule naapuri käymään, ellet kutsu. Olen huomannut, että joku sanoo ”tulehan käymään”, silloin pitää heti tarttua asiaan ja vastata: — Kiitos mielelläni, milloin se sopii Sinulle?
Elämässä on säilytettävä annos positiivista opportunismia, joka tarkoittaa sitä, että joka päivä on uusi mahdollisuus luopua entisistä tavoista ja vaihtaen niitä uusiin ja mielenkiintoisempiin. Suosittelen takinkääntöä.
Jokainen toimii tyylilleen uskollisena, mutta itselleni on tämä monitasoinen analysointi tullut lähes tavaksi. Työläs se on mutta, sittenkin tunnen sen itseäni palkitsevaksi.
Mitä annettavaa minulle
lukemallani kirjalla oli
Avasiko kirja tuoreita näkökulmia ihmisten kohtaamiin tilanteisiin, tai auttaako löytämään niihin omakohtaisia vastauksia. Kamppailevatko päähenkilöt luonteenlaatuaan testaavien kysymysten kanssa.
Kiinnostiko kirjan juoni
todella minua?
1. Millainen sisäinen näkökulma elämään kirjassa on
2. Onko päähenkilöllä mielestäni hyvä unelma
3. Ovatko tarinan henkilöt minua kiinnostavia
4. Oliko kirjassa minua ravistelevia roolimalleja
5. Miten joustavaa moraalia kirja käsittelee
6. Onko kirjassa järkevää pohdintaa
7. Voisinko ”Minä” olla kirjan pääroolissa
8. Syventääkö kirja itsetuntemustani
9. Onko kirjassa mukaansatempaavaa tarinointia
10. Kasvavaako henkilöiden persoonallisuus tarinan edetessä
11. Haluanko samaistua kirjan päähenkilöön
12. Pystynkö oppimaan kirjasta jotakin
13. Voinko valmistautua uudella tavalla edessäni oleviin mahdollisuuksiin ja tilanteisiin
14. Haluaisinko silmäillä kirjaa uudelleen
15. Montako pistettä annan lukemalleni kirjalle
Lukukokemuksen arviointi
parasta *****
oivallista ****
kelvollista ***
kehnoa **
olematonta *