31.8.09

Huonoista jaloista kärsii koko kroppa

Olin palaverissa, jonka väliajalla me miehet keskustelimme kremppavaivoista, joita on yleisesti meillä eläkeikäisillä. Huomioin keskustelusta sen, että vakavamman oireen ilmetessä käydään lääkärillä, mutta odotamme lääkärin ihmetekoa, tai ainakin jotakin kirurgista toimenpidettä. Fysioterapiakin hyväksytään, mutta jos lääkäri kehottaa ottamaan jotakin särkylääkettä, vaikka vain päivänä parina ja sitten lisäämään liikuntaa, niin se ei mene kaaliin.
Jotenkin tutuu, kuin emme olisi koskaan lukeneet oman itsemme käyttöohjeita; niitä yksinkertaisia asioita, joilla voi omatoimisesti hoitaa itseään. Riittävästi liikuntaa ja sopivan niukasti monipuolista ruokaa ja posittivista mieltä.
Olen huomannut miten järkevää on hoitaa jalkojaan, sillä ilman kunnossa olevia kontteja liikunta on tuskallista. Jalkojen verenkierto saattaa oikkuilla, mutta senkin saa kuntoon erilaisia elvyttäviä jalkakylpyjä käyttämällä. Niin ja joskus lämmittää kummasti jalkoja, kun voitelee ne esim. Virosta ostetulla brändyllä, ja sitten villasukat jalkaan ja käy väsyneen vaimon viereen nukkumaan.

 Lainaus kirjasta ”LIIKKEELLE —Hyvänolon opas senioreille”:
—Suomalaiset liikkuvat määrällisesti eniten 50–70 vuoden iässä, mutta silti terveytensä näkökulmasta riittävästi liikkuvia senioreja on vain noin kolmannes ikäihmisistä.
Liikunnan määrä lisääntyy iän karttuessa, mutta harjoittelun teho ja monipuolisuus vähenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!