17.10.24

Yöt ovat nukkumista varten – vai?

Yö on se hetki, jolloin päivän kiireet ja stressi pitäisi jättää taakse. Hetki, jolloin uni kutsuu pehmeään syleilyynsä. Mutta onko yö todella tarkoitettu vain nukkumiseen?

"Rauhoita tunti ennen nukkumaan menoa", sanotaan, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Myöhään katsottu elokuva tai sotaisan äänikirjan kuuntelu nukkumaan mennessä häiritsee unta. Ajatukset pyörivät mielessä kuin oravanpyörä. Juuri silloin, kun pää painuu tyynyyn, mieleen nousevat kaikki muutkin päivän ongelmat. Silloin voi olla hyvä apu vapauttaa mieli kirjoittamalla ajatukset paperille. Ehkäpä huolenaiheet pienenevät, kun ne saa konkretisoitua pyyhittyä pois ajatuksista. Älä ratko huoliasi makuuhuoneessa", on helpompi sanoa kuin tehdä niin.

"Makuuhuoneen lämpötila", Oikean huonelämpötilan löytäminen on tärkeää, jotta uni olisi mahdollisimman levollista. Liian lämmin tai liian kylmä huone voi häiritä unta.

Sitten ne yölliset heräämiset. Uni katkeaa, ja mielessä pyörii sisäisen minän kaiken maailman ajatuksia. Uudestaan nukahtaminen voi tuntua mahdottomalta. Voi olla hyvä istahtaa hetkeksi ja odottaa.

"Riittävä unen aika", Mutta mikä on riittävä? Jokainen meistä tarvitsee itselleen sopivan määrän unta. Tärkeintä on herätä virkeänä ja levänneenä uuteen päivään.

Yö on paljon muutakin kuin vain nukkumista. Se on aikaa itselle, aikaa ajattelulle ja tuntemukselle. On tärkeää löytää oma rytmi ja keinot, joiden avulla yön unesta saa riittävän hyödyn irti. Mutta muistetaan myös se, että jos unettomuus haittaa, on hyvä hakeutua lääkärin tai muun asiantuntijan puheille.

Lopuksi: Yö on arvokas. Se on aikaa palautumiselle ja uusien voimien keräämiselle. Kunnioitetaan yötä ja annetaan sen palvella meitä jokaista parhaalla mahdollisella tavalla. 
Hyviä unia!

Mitä mieltä sinä olet? Onko yö sinulle muutakin kuin vain nukkumista?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!