31.3.07

Tyhjyyttä

Blogia voi kirjoittaa tuosta vain omin sanoin omia ajatuksia. Toisinaan kuitenkin ”koppa” kolisee tyhjyyttään eikä millään keksi mitä tänne kirjoittaisin. Onko ongelma vain minulla, vai oletko Sinäkin havainnut samaa tyhjyyttä?

Toisaalta kirjoittaminen on sellainen asia, joka kyllä sujuu, kun sen aloittaa. Sanoja vain peräjälkeen, ja siinä se on.

Luin äsken ”Loka Laitisen” kolumnin, on sillä miehellä sana hallussa ja rohkeutta puuttua terävästi aiheeseen kuin aiheeseen. Varmaankin tuo ammattimainen kirjoittaminen on helppoa, ovathan he rutinoituja sanan taitajia.

Lämmin maaliskuu päättyy tänään, saammeko vielä takatalven, se jää nähtäväksi. Vuodenaikojen kierron pitäisi olla säännönmukaista, sillä tällaisilla poikkeavilla ilmiöillä tahtoo olla haittavaikutuksia, tai ainakin monen ihmisen luonne on sellainen, ettei odota, eikä usko mihinkään poikkeavan hyvään.

29.3.07

Sauvakävely

Sauvakävelyä harrastaa, suuri joukko suomalaisia, me jotkut olemme suorastaan hullaantuneet siihen. Jotkut nimittelevät sauvakävelijää dementiahiihtäjäksi, koska sukset ovat unohtuneet kotiin.
Sauvakävelyä voi harrastaa kaikkina vuodenaikoina ja kaikilla ilmoilla. Olen innokas sauvojen käyttäjä, ja yritän opetella enemmän tuosta yksinkertaisesta liikunnasta.

Aikaisen kevään ansiosta metsäpolut ovat mitä mainioimpia sauvareittejä, myös kantavat hanget, jos sellaisia nyt enää löytyy. Paljon on sauvakävelystä kirjoitettu lehdissä, mutta myös hyviä kirjoja on saatavilla. Lainasin kirjastosta tämän oppaan ja kas vain, uutta innostusta ja ideoitakin se antaa. Suosittelen kirjan lukemista lämpimästi kaikille sauvakävelijöille.

28.3.07

Kevät

Ajatus, jonka tänään kylvän, ei tuota satoa ennen huomista, mutta aurinko on jo lämmittänyt maan, josta ensimmäiset kevätkukat nousevat, ja muurahaiset siivoavat kekojaan. Auringon lämmössä kevät on yhtä, kuin järvissä näkyvä jään sulaminen, ja maan muuttuminen helakan vihreäksi.

Tämän hetkisistä kehityksestä näkyy, miten luonto herää keväällä. Tuntuu, kuin kesäaikaan siirryttäessä kelloa olisikin siirretty tunnin sijasta kuukaudella eteenpäin.

27.3.07

Ideapark

on shoppailusta innostuneen "Mekka”, jonne kannattaa tehdä kansanvaellus. Ideapark on Suomen ensimmäinen liikekaupunki ja täysin uudenlainen kaupan keskittymä, jossa on paljon suuria liikkeitä lähellä toisiaan ja niiden välillä hyvät katetut ja ruuhkattomat kadut. Tämä liikekaupunki sijaitsee eteläisen Suomen keskipisteessä, 12 kilometriä Tampereelta etelään.
Olin tänään mukana Tampereen seudulle tehdyllä bussimatkalla. Totta tosiaan Ideapark on Sinullekin näkemisen arvoinen kohde, joka antaa uusia elämyksiä ja aiheita ajatuksiin. Olemme jo kaukana kyläkauppaperinteestä, ja matka tulevaisuuteen sattaa olla vasta alussa.

26.3.07

Biokaasua

Ilmeisesti uuden eduskunnan eräs tärkeimmistä tehtävistä bioenergiantuotannon järkevä käynnistäminen, sillä fossiilisia polttoaineita on entistä rajallisemmin käytettävissä liikenteen ja muunkin energiantuotannon tarpeisiin. Suomessa on paljon historiallista kokemusta menneiltä ajoilta. Puukaasu autoilu ei ainakaan – 40 luvulla aiheuttanut sen kummempaa ihmettelyä. Pienimuotoinen etanolin tuotanto oli silloin yleistä, ja vielä kauan aikaa sen jälkeenkin. Nyt nuo etanolivehkeet ovat museotavaraa.
Jyväskylän "Vapaa-aika 2007" messuilla Jenni Päivinen esitteli bioenergian edelläkävijää, joka on ehkä edelleenkin toimintakuntoinen.
Tuntuu hieman järjenvastaiselta, jos etanolia viljasta tehtäessä se rahdataan maatiekuljetuksina Ilmajoelle ja sieltä edelleen takaisin liikenteen käyttöön ja rankki ja rehujakeet karjan rehuksi ympäri valtakuntaa.
Laukaassa Erkki Kalmari on toisilla linjoilla, sillä hän kaasuttaa karjanlannasta ja viherrehusta biokaasua. Kilosta timoteitä tai muuta korsikasvustosta saa biokaasua, joka kuljettaa henkilöautoa noin kilometrin, joten yhdellä tuorerehupaalilla voi ajaa n. 700 km. Biokaasuautoon käy polttoaineeksi myös maakaasu ja yleensä kaasuautot varustetaan kaksoispolttoainejärjestelmällä, joten bensaa pidetään varatankissa, jos kaasuasemaa ei ole sopivasti hollilla.

25.3.07

Akku


Ihmiselle on luontaista tehdä asioita helpoimmalla mahdollisella tavalla. Kait se on vuosituhansien takaa periytynyt ominaisuus, jolloin ei ollut järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Tosin silloin ei varmaan syntynyt paljokaan maatumatonta jätettä. Nyt sitä syntyy, mutta jätteiden talteenotto ja ongelmajätteiden keräys on järjestetty, Kansalaisen omasta halusta on kiinni miten toimimme.
Akku sisältää rikkihappoa ja lyijyä, siksi sen paikka ei taatusti ole tienvarsi, ja jonkun pylvään tukeminen, vaan jokin aivan muu paikka.
Mitähän tämänkin saasteen jättäjä on ajatellut nostaessaan vanhan akkunsa lepäämään juuri tähän paikkaan? Emme me kukaan sitä tiedä, mutta paheksumme hänen piittaamattomuuttaan.

24.3.07

Vapaa-aika 2007

Keskimaan lipputarjous sai minut innostumaan Jyväskylän ”Vapaa-aika 2007” messuista. Porhalsin paikalle heti ensimmäisten joukossa kello 9:00. Alussa ei ollut edes ruuhkaa. Jututin esittelijöitä kaikilla minua kiinnostavilla osastoilla. Matkailu, pyöräily, kalastus ja hyvinvointi, ainakin näillä osastoilla viivähdin. Top Shotin kameraosastolla pyrin tekemään kauppaakin, en kerro onnistuinko. Minua jäi ihmetyttämään, miksi paikallisia valokuva ja videokuvausalan yrityksiä ei ollut messuilla mukana. Jotenkin tuntuma jäi tältä osin vaisuksi.

Aika kului, joten jäin kuuntelemaan ja katsomaan kello 12:00 alkaneen luontokuvaaja Lassi Rautiaisen esityksen piilokojuelämyksistä. Oli se sen verran mielenkiintoinen oppitunti, etten yhtään harmittele vaikka odotellessa piti välillä käydä kahvilla. Onneksi yleisön ja esittelijöidenkin joukossa oli joitakin minulle tuttuja puhekavereita.
Lopputuntumaksi jäi, että maailmassa on minulle vielä paljon kokemattomia asioita.

23.3.07

Luotettava mielipide

Mitenkähän noiden mielipidetutkimusten kanssa oikein on, voiko niihin luottaa? Tämä ajatus tuli mieleeni, kun Taloustutkimuksen haastattelija soitti minulle tehden haastattelututkimusta ilmeisesti sähkön toimittajista.
Joihinkin kysymyksiin piti antaa nopea vastaus arvoasteikolla 1 – 10. Olen jälkeenpäin miettinyt antamieni vastausten oikeellisuutta. Käytin toki tervettä harkintaa, mutta sittenkin saatoin vastata käyttäen vain arvosteluasteikon ääripäitä. Suosikkini sai hyvät pisteet ja se joka on minulle tuntematon, sai varmasti kohtuuttoman huonon arvosanan, koska en tunne kyseistä toimijaa.
Jos muutkin antavat lyhyen puhelinhaastattelun aikana samanlaisia vastauksia, niin minua epäilyttää pahasti tuollaisen gallupin oikeellisuus.
Niissä haastattelututkimuksissa, joihin olen vastannut netissä tai täyttänyt kirjallisen kaavakkeen on sentään paljon enemmän mahdollista harkita vastaustaan, joten luetettavuuskin on parempi.

22.3.07

Tänään on nyt


Oheneva lumipeite
pellon pinnan paljastaa.
Pilvissä sinertää jo kevään kajo!
Pienen pojan taivallus aholla,
salolla tikan terävä taonta.

21.3.07

Akuttaa

Elektronisissa laitteissa kuten puhelimissa käytetään ladattavaa akkua. Akku ei ole ikuinen, vaan ajan myötä se väsyy. Näin kävi jo vuosia palvelleelle langattomalle kiinteän verkon puhelimelleni. Luulin, että uusi akku löytyy helposti eikä paljoa maksa. Näin ei kuitenkaan ollutkaan, sillä puhelimessani on todella erikoisen pieni 3,6 v. kennosto. Viimein löysin netistä yhden myyjän, jolla on varastossa sopivaa akkutyyppiä. Aloitin tilauksen tekemisen, mutta yllätyin kun verkkopankkimaksua avatessani huomasin että kymmenen euron akun hinnan päälle tulee postikulut 10,40 €. Akku painaa vain 23 g, joten se kulkee ihan tavallisessa kirjeessä.
Soitin liikkeeseen ja kysyin postimaksun perusteita, mutta keskustelu oli minun kannaltani tulokseton. Päätin unohtaa koko asian ja ehkä ostan uuden Skype puhelimen entisen tilalle.

20.3.07

Keskusta ylsi kultaan

Kaikki valitut kansanedustajat lupaavat tehdä parhaansa ja olla alkavan kauden äänestäjän luottamuksen arvoinen. Ne äänestäneet, joiden ehdokas ei päässyt päättäjien joukkoon, joutuvat tyytymään suosituimpiin poliitikkoihin, mutta nukkuvien äänestäjien asiaa ei lupaa kukaan ajaa.

Ennen eduskuntavaaleja punamultayhteistyön jatkoa pidettiin hyvin todennäköisenä, mutta eihän Kokoomusta hallitusneuvotteluissa sivuuteta. Kansalaiset odottavat mielenkiinnolla, pystyykö kokoomus rakentamaan toimivan yhteistyön työväen kanssa, ja onko SAK valmis kunnioittamaan vaaleissa äänestäneiden tahtoa hyväksyen valittamatta SDP:n oppositioaseman, vai onko edessä neljä vuotta tulopoliittista kiistelyä?

Kykypuolueen on nyt saatava näyttää yhteistyötaitonsa työväen kanssa. Selityksiä Kokoomuksen onnistumiseen löytyy varmaan myös SDP:n virheistä. Kokoomuksen äänimäärä ja demarien romahdus tullaan muistamaan historiassa. Kokoomuksen menestyksestä n. 60 % lepää Saulin äänien varassa.

19.3.07

Vaalitulos

Oikeisto voitti
Niinistö voitti ja Jyrki Katainen voitti. Perussuomalaiset voittivat ja voittivat Vihreät. Keskusta voitti ”kultaa”! Nukkuvatkin voittivat. Yksittäisiä voittajia on 200, kun hävinneet jäävät nuolemaan haavojaan. Kuvassa Keski-Suomen vaalipiirin kansanedustajien nimet ja äänimäärät.

18.3.07

Ajatuksia

Mielestäni blogiviestinnässäni tärkeää on tapa, jolla puhun itselleni. Eihän kukaan innostu tukemaan eikä auttamaan minua, ellen edes itse suhtaudu positiivisesti toimintaani. Kukapa voisikaan kannustaa minua paremmin kuin minä itseäni. Haluan muistaa, että vuoden kuluttua olen edelleen sama henkilö kuin tänäänkin, mutta olen tavannut monia uusia ihmisiä, kohdannut paljon erilaisia tilanteita ja ajatellut ja kirjoittanut lukemattomia uusia ajatuksia.

Neuvottelen kaiken aikaa itseni kanssa. Näissä neuvonpidoissa ratkon ongelmia, joskus luon niitä, tehden uusia päätöksiä tai vältellen virheitä. Varon vähättelemästä itseäni, mutta itsekehu voi johtaa väärälle tielle. Puhun itselleni myönteisesti kannustaen. Oma kannustus on tarpeen, sillä haluan mieleni pysyvän myönteisenä ja innostuneena, kauas tulevaisuuteen.

Sisäinen dialogi vaikuttaa onnistumiseen enemmän kuin mikään muu asia. Voin parhaiten oppia entisistä virheitä suunnitellessani tulevia tavoitteitani.

17.3.07

Vaalihuumaa

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä annettiin alustavien tietojen mukaan 1 193 292 ääntä, joten ennakkoon äänesti 29,2 prosenttia äänioikeutetuista.
Kansa on eduskuntavaaleista innoissaan, sen voi päätellä ennakkoäänestyksen saamasta hyvästä suosiosta. Tänään Jyväskylän kävelykatu oli väkeä tulvillaan, kun puolueiden ehdokkaat pyrkivät vaikuttamaan huomiseen suosioonsa. Ainakin ”leipäjonossa” oli vilskettä.
Harmittaa monen ehdokkaan puolesta, sillä kaikkien kampanja ei tuo tyydyttävää tulosta. Sunnuntai-iltana puolueet pyrkivät todistamaan voittoaan, mutta äänimäärien laskenta tuo myös pettymyksiä, sillä vain 200 ehdokasta saa neljänvuoden eduskuntapaikan

16.3.07

Verohelpostus

Vaalien alla otetaan monia asioita esille, kuten luonnollista onkin, koska nyt luvataan kaikille pelkkää hyvää. Porkkanoita riittää, eikä keppiä käytetä. Energiansäästötalkoot ovat eräs tärkeä asia, johon jokaisen on henkilökohtainen pakko osallistua.
Minua kismittää dieselauton käyttövoimavero, koska en malttaisi luopua dieselautosta, vaikka ajan vuodessa, taloudellisesti ajatellen sillä ”liian vähän”. Joka päivä menee käyttövoimaveroa 1,206 € vaikka autoni seisoo tallissaan. Tämä vero ei menekään käytön mukaan vaan ihan muuten vaan.
Piruttaa, kun pitäisi ajaa tarvettaan enemmän, jotta pääsisi yhtä taloudelliseen kilometrihintaan kuin bensa-autoilija.
Tietenkin minä voisin myydä autoni ja ostaa tilalle bensapihin, mutta jos en sitä tee, niin sitten vain harmittelen ja puren hammasta. Poistakaa dieselvero!

15.3.07

Puheenaiheita

Vaalit ovat aivan ovella ja se on jo niin kulunut puheenaihe, että kyllästyttää, miten vanhoja asioita vatvotaan. Tuntuu kuin Suomea johdettaisiin peruutuspeiliin katsoen. Vaalikeskusteluissa odotin katsottavan enemmän tulevaisuuteen, eli millaiseksi uusi esikunta haluaa muuttaa maamme 4 vuoden toimikautensa aikana.

Kevät tule ryminällä ja muuttolinnut ovat etuajassa. Niillä voivat vielä varpaat paleltua mahdollisen takatalven koittaessa. Ei ole aikaisesta keväästä minulle haittaa, mutta aikainen kevät on usein tuonut huonon kesän.

Kevään koittaessa viherpeukaloa syyhyää, jo kovasti. Pessimistisesti ajatellen, miten monella meistä kuluu paljon rahaa, kun ensinnä ostamme pussitolkulla siemeniä, sitten keväämmällä taimia ja syksyn koittaessa haemme torilta valmiita edullisia puutarhatuotteita, koska omalla palstalla eivät oikein hyvin kasvaneet, kuin rikkaruohot.

Liikenneonnettomuudet puhuttavat, sillä talven aikana niitä on ollut poikkeuksellisen paljon. Tasoristeykset ovat etenkin vaaran paikkoja. Eilen illalla, joku ajoi Vaajakoskella moottoritietä väärällä kaistalla. Siitähän ei selviä ilman pahaa onnettomuutta. Yksi kuolonuhri.

14.3.07

Äänestä

Sunnuntain eduskuntavaaleissa jokaisella äänioikeutetulla suomalaisella on mahdollisuus vaikuttaa, millainen joukko meidän asioitamme eduskunnassa hoitaa.

Oman ehdokkaan valinta suuresta joukosta saattaa joissakin tapauksissa olla pieni ongelma. Minun oma prosessini oli monivaiheinen, mutta sittenkin helppo. Ensinnä valitsin puolueen, jonka asettamaa ehdokasta äänestän. Toisena tärkeänä asiana pidin ehdokkaan ikää, jonka halusin suhteuttaa omaan ikäryhmääni. Seuraavaksi katsoin onko viime vaaleissa äänestämäni henkilö nyt ehdokkaana. Ei ole ehdokkaana, joten tein seuraavan valinnan nykyiseen eduskuntaa kuuluvan ja uuden ehdokkaan väliltä. Myös sukupuoleen kohdistin valinnan aikaisessa vaiheessa. Tutustuin muutamien ehdokkaiden blogeihin ja testasin omien ajatusteni yhteensopivuutta vaalikoneilla. Suosikkini oli YLE:n vaalikone. Sain vaalikoneessa yli 80 % yhteneväisyyteen oman ehdokkaani ajatusten kanssa. Lopulta kaikki tuntui kovin varmalta ja marketissa käydessäni annoin ääneni ennakkoon.

Nyt äänestettyäni olen tyytyväinen ratkaisustani. Sunnuntaita odotan, kuin lottonumeroita, pääseekö hän vai eikö pääse eduskuntaan.

13.3.07

Kevät


Joka vuosi kevät saapuu, mutta sen tulo yllättää eri tavoin, kuin syksyllä alkavan talven lumisateet. Keväässä on enemmän toivoa, jonka tuo kirkas auringonvalo ja puron solina. Iloa antavat lasten äänet, ja kuraiset kädet.

Itua

Kasvien itäminen ja kehittyminen siemenestä on eräs luonnon suurista ihmeistä, sillä suurikin puu on joskus ollut lepovaiheessa oleva siemen.
Siemen on kasvin uinuva vaihe, joka voi kestää hyvinkin pitkän ajan. Itäminen, elämän kehittyminen vaatii tietyt olosuhteet, kosteutta happea ja lämpöä. Alkiossa oleva toimintavalmius käynnistää, siemenen valkuaisen tärkkelyksen ja rasvojen prosessin yhdessä kivennäisten ja monien entsyymien kanssa. Siitä kasvu etenee.

Itäessä siemenessä olevat ”haitta-aineet” hajoavat ja vitamiinit lisääntyvät, välivaiheessa tärkkelystä ja rasvaa kuluu, kunnes taimen juuret kykenevät ottamaan alustastaan ravinteita, jotka auringonvalon vaikutuksesta saavat aikaan yhteyttämisen ja rehevän kasvun.

12.3.07

Kuluta enemmän

Ylensyönti on vakava ongelma länsimaissa, paljon suurempi kuin arvataankaan. Ihmiset syövät itsensä sairaiksi. Se on suuri ongelma, mutta miten sen voisi ratkaista?

Jos auton moottori saa liikaa polttoainetta, se tukehtuu hapen puutteeseen. Viallinen auto ajetaan korjaamolle, tai sitten se kuljetetaan sinne autoambulanssin kyydillä.

Myös ihminen voi saada vakavia seurauksia pitkäaikaisesta ruuan yliannostuksesta, mutta meillä ihmisillä ei ole päässä toimivaa tietokonetta, joka ohjelmaa vaihtamalla saisi aikaan pysyviä muutoksia. Ylensyönti saattaa olla vieläkin ongelmallisempi, kuin alkoholin väärinkäyttö tai tupakointi. Ryypyn saa pois päältä, ja tupakan voi jättää sytyttämättä, mutta ilman ruokaa ei voi elää.

Meillä taitaa olla liian hyvät ruuat, ja fyysisesti rasittavaa työtä on kovin vähän. Tarpeeton liikunta on mieletöntä pakkopullaa. Pitäisikö liikunnasta maksaa kilometrikorvaus?

11.3.07

Idätä

Idättämisen historiasta on olemassa tietoa noin 5000 vuoden takaa, jolloin se jo on tunnettu Kaukoidässä. Idättämistä ei ole kuitenkaan laajemmin suosittu vaikka sen ympäristöystävällisyys, saasteettomana ja myrkyttömänä vaihtoehtona lienee kiistaton. Idättäminen on luomua.
Kapteeni James Cook käytti pitkällä, jopa kolme vuotta kestäneellä tutkimusmatkallaan mallasuutetta C vitamiinin lähteenä ja keinona ehkäistä keripukkia miehistön keskuudessa. Mallastaminen oluen ja kotoisen mämmin valmistamiseen on suurin teollinen idätyksen käyttömuoto.
Idätyksestä on kirjoitettu paljon erilaisia kirjoja ja netistä löytyy yksityiskohtaisia tietoja miten tähän harrastukseen pääsee mukaan. Perusvälineet löytyvät varmaan jokaisen keittiöstä ja lisäksi tarvitaan vain siemeniä ja vettä. Normaali siisteys, huolellisuus ja kärsivällisyys asioiden joustavaan hoitamiseen ovat myös tarpeen.


Potkukelkkailun MM kisat
Potkukelkkailun MM-kisat Multianjärven jäällä olivat tänä vuonna, säiden puolesta kostea tapahtuma. Taivaalta satoi ajoittain räntää ja taisi tulla välillä vettäkin. Jää oli ainakin liukas ja kilpakelkkailijat porhalsivat kovaa.
Tilaisuus oli myös markkinatapahtuma jonne menin lähinnä siksi, että minun olisi aika uusia oma jo lahoksi käynyt potkuri. Eipä sillä ollut kelkkoja myynnissä, joten siltä osin tuli pettymys. Maistuvia muikkuja oli kyllä saatavissa ja Henna Virkkunen tarjoili kuumaa mehua. Ehdokkaan äänten kalasteluun keli oli myös aika huono, sillä ehdokas hyppelehti järven jäällä litimärissä nahkakengissään . Toivottavasti joitakin ääniä kertyi Hennan haaviin

10.3.07

Orastaa

Kevään lähestyessä huomaamatta saattaa uneliaisuus voittaa. Se on huolestuttavaa, jos silmät painuvat kiinni väärässä paikassa. Vahingot voivat olla korvaamattomia. - Ihminen on mitä syö, on jo muodostunut melkein sananlaskuksi. Etenkin keväällä omaan syömiseen, virkeyteen ja jopa ylipainoisen painonhallintaan joutuu ottamaan kantaa.

Me olemme hirveän riippuvaisia ympärillä olevasta puhtaasta luonnosta ja sen kasveista. Alkuihminen joutui tulemaan toimeen luonnon tarjoamilla hedelmillä, pehmeillä kasvien juurilla, versoilla ja siemenillä. Meni kauan aikaa ennen kuin ihmiskunta keksi metsästyksen ja kalastamisen taidon, mutta ilman riistaa ja kalaa silloiset ihmiset selvisivät.

Vihreissä kasveissa on siis elämän perusta, koska niistä löytyvät kaikki välttämättömät ravintoaineet, vitamiinit, hivenaineet ja kivennäiset. Nykytekniikalla ja kaupallisuudella on oivat keinot manipuloida ravintoaineiden kannalta haitallisestikin ruokaa, keittämällä paistamalla tai muuten käsitellen. Viljan kuoriminen vie jyvän pinnalta kuidut ja vitamiinit lähes kokonaan ”huitsin nevadaan”, muusta prosessoinnista puhumattakaan. Sitten pitää tyhmyyttään etsiä lisäravinnetta kaupallisesta purkkivalmisteesta.

Siementen idätys on eräs hyvä, mutta vähän käytetty tapa saada kevättalveksi virkistävää ravintoa ja mukavaa puuhaa. Itäessään siementen ravintoarvo paranee, ja kovatkin jyväset pehmenevät. Luonto hoitaa prosessin kun vain luomme itämiselle edellytykset.

8.3.07

Ennakkoääni

Jokainen tuutti on nyt kyllästetty politiikalla. Vaalikeskustelu velloo samojen asioiden ympärillä. Lupauksista ei ole hyötyä kenellekään, mutta hyviä tekoja tarvitaan. Jospa nyt kaikki vaalilupaukset tulisivat täytetyksi, ei meillä oikein huonosti voisi mennä.

Omalta kohdaltani olen miettinyt huolella kenelle edustajavaltakirjaa suosittelen. Olen valintani tehnyt ja sen kanssa elän alkavan vaalikauden ehdokkaaseeni täysin luottaen. Tänään kävin ääneni ennakkoon hänelle antamassa uskoen ehdokkaan läpipääsyyn ja intoon äänestäjien edustajana.

-Se on sitten siinä.

Kansainvälinen naistenpäivä

Vuonna 1857. sadoittain naisia osoitti mieltään New Yorkissa lakolla alhaisia palkkoja, pitkiä työaikoja ja epäinhimillisiä työoloja vastaan Kansainvälisen naistenpäivä sai alkunsa tästä tapahtumasta.
Kansainvälistä naistenpäivää on virallisesti vietetty YK:n toimesta Kansainvälisestä Naisten Vuodesta 1975 alkaen. YK:n tavoitteena on saavuttaa maailmaan tasa-arvo ja rauha. YK:n yleiskokous on julistanut 8. maaliskuuta Yhdistyneiden Kansakuntien viralliseksi naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päiväksi kaikissa jäsenmaissa.
Suomalaisissa perheissä keskustellaan vieläkin miesten ja naisten töitä ja sitä, kummalle ne kuuluvat. Toisin monet naiset pitävät töistään niin tiukasti kiinni, etteivät he kaikkeen päästä miestä mukaan. Naistenpäivän avulla vaikutetaan henkilökohtaisten asioiden lisäksi myös muun maailman naisten oloihin.
Suomessakaan samapalkkaisuus ei välttämättä toteudu, mutta naisten ja miesten välisen palkkauksen eroihin vaikutetaan.

7.3.07

Liikenneturvallisuus

Jokainen liikenneonnettomuus on vakava asia, sillä onnettomuudessa on usein kysymys terveyden-, jopa ihmishenkien menetyksestä. Liikenneonnettomuus kuten monet muutkin ikävät asiat sattuvat yllättäen, ja tapahtuma aiheuttaa rajattomasti inhimillistä kärsimystä.

Kimmo Sasin onnettomuus tulee aiheuttamaan runsaasti keskustelua, siksi, että siinä onnettomuuteen syytön osapuoli kuoli ja onnettomuus aiheutui julkisuuden henkilön auton ajautumisesta vastaantulevien kaistalle.

Pienet syyt aiheuttavat suuria ongelmia, mutta ovatko ne torjuttavissa? Yhdenkin turhan onnettomuuden torjuminen olisi voitto koko yhteiskunnalle, siksi kaikki keinot turvallisuuden lisäämiseksi ovat tarpeen. Kimmo Sasi entisenä liikenneministerinä, on nyt julkisuuden valokeilassa.

6.3.07

Piikikästä

Kaktuksia kasvaa Suomessa kukkaruukuissa, mutta se on kotoisin aavikolta tai autiomaista, niitä löytyy myös savanneilta, rannikoilta täi ylängöiltä.

Ostetut kaktukset siirretään muovisista- saviruukkuihin, sillä ne viihtyvät pienissä hengittävissä ruukuissa. Kaktusmullan tulee olla hiekkapitoista. Hiekan joukkoon pitää lisätä lannoitettua turvetta, ellei sitten osta puutarhamyymälästä saatavaa valmista kaktusmultaa.

Kaktuksia kastellaan kesällä säännöllisesti, etenkin kasvukauden alussa ja lopussa, mutta jos sää on ulkona sateinen ja viileä kaktus ei tarvitse paljoa vettä, sillä se pystyy varastoimaan kosteutta, runkoon, lehtiin juuriin. Nestemäinen lannoite lisää kasvua, sitä voi laittaa kasteluveteen kerran viikossa tai joka toinen viikko, mutta miedompana, kuin muille huonekasveille.
Kukkimaan kaktuksen saa, kun sille antaa talveksi lepokauden. Lepopaikan tulee olla viileä +5-12 °C , valoisa ja kuiva. Talven ajaksi kastelu lopetetaan tai ainakin vähennetään niukaksi. Jos kaktuselle ei anna lepokautta viileässä huoneessa, se ei kuki. Kaktuksia on kiva kokeilla! Tutustu Sinäkin. Kuvasin nämä kaktukset puutarhamyymälässä.

5.3.07

Taidettako?

- Taide on yksi kulttuurin peruselementeistä. Se koostuu ihmisen luomista teoksista, jotka saavat hänessä aikaan esteettisen kokemuksen. Taide on ilmaisun, viestinnän, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline. Taiteessa pyritään yleensä kauneuteen; silti taidetta voi olla myös sellainen, joka aiheuttaa kokijassaan muitakin kuin esteettisyyden tunteita. Se, onko jokin teos taidetta, riippuu tarkastelijan omaksumasta taidekäsityksestä.

Yllä oleva on Wikipedian määritelmä taiteesta. Sen mukaan voisi kuvitella, että tämäkin graffiitti olisi taidetta. Olkoon minun puolestani, mutta tarvitseeko kaikki puhtaat pinnat maalata väreillä ja kuvittaa epämääräisin hahmoin.
Kysyn vain ja odotan kannanottoasi?

4.3.07

Kuunpimennys

Luonnonilmiöt ovat vaikuttavia, mutta monet tapahtumat ovat jääneet seuraamatta. Viime yönä oli hieno kuunpimennys. Vaikka vuosikymmenten aikana olisi monesti ollut mahdollista seurata tuota taivaallista näytelmää, niin se on vain jäänyt. Viime yönä olin Viitasaarella ja saatoin sisätiloista aivan aitiopaikalta seurata kuun himmenemistä. Eivät edes pilvet sattuneet pahemmin kiusaamaan. Kuu meni valottomaksi ja väkisinkin tunki mieleen hassu ajatus, että syttyyköhän tuo taivaallinen lamppu ollenkaan uudelleen. Tulipa hyvinkin ja kirkas valo tulikin. Aamulla sitten saimme herätä kirpeään – 17 °C pakkaseen, ja aurinkoiseen aamuun. Itse en kuuta kuvannut mutta liitä kuitenkin erään kuukuvaajan linkin kautta kuun katsottavaksi.

2.3.07

Kevät

- Maaliskuu jo maata näyttää, kun kura lentää ja lumi sulaa. Päiväkin on jo pitkä, joten mieleen tulee lähestyvä kesä. Varma merkkinä siitä on mielessä orastava kukkien hoito, mullan vaihto ja siemenpussien rapistelu.

Viimeistään ensi viikolla pitää tarkistaa onko varastossa olevat kesäkukkien siemenet itäviä, ja onko multaa varastossa, vai ostanko sen kaupasta. Miten ne pienet siemenet taimetetaan, että kukat loistavat, ja tomaatit rehevöivät enemmän, kun naapurilla.

Onneksi autotallissa on viimekesänä Biltemasta ostamani pienoiskasvikuone, jossa taimettaminen onnistuu paremmin kuin ikkunalaudalla.
Miten nuo ruukku orkideat ovat noin kalliita, jotenkin tuntuu kuin 19,50 € olisi liikaa, vai onko sittenkään?

Asenteeni voin
muokata sopivaksi
huomista varten.
Elämäntilannetta
ei ihan niin vaihdeta.

1.3.07

Langaton

Videokamerassa itsessään ei tarvita tallentavaa osaa, jos kuva siirretään langattomasti. Tarvitaanko sitten tällaista kameraa sitä on vaikea tietää, mutta myyjä suosittelee ainakin seuraaviin käyttökohteisiin:
Käyttökohteita:
- R/C-lennokit, R/C-helikopterit, R/C-autot, R/C-veneet - robotit - lemmikkieläimien tarkkailu - navetta-kamera - luontokuvaus - turvallisuus - lapsenvahdit - salapoliisit - hauskanpito - kypäräkamera - ovikamera - simulaatiot - ja monta muuta.

Meitä kuvaharrastajia on joka lähtöön, joten voipa sitä tällaiseenkin keksintöön tutustua.