– Voinko minä nopeuttaa lukemista?
Elämme tietoyhteiskunnassa, jossa tietoa tulvii joka tuutista: sähköpostit, uutisvirrat, raportit, lehdet, kirjat ja loputtomat some-feedit. Minä olen haaveillut kyvystä lukea nopeammin, omaksua enemmän ja pysyä ajan tasalla ilman, että tuntisi hukkuvansa informaatiotulvaan. Tässä kohtaa “nopealukeminen” nousee esiin. Olen harjoitellut sitä, mutta mitä se oikeastaan on, ja voinko minä todella nopeuttaa tekstin lukemista?
Perinteiden jaloissa ja myyttien verhoissa
Nopea lukutaito ei ole mikään uusi keksintö. Jo 1970 luvulla, mm. M.J. Lehmuskosken kaltaiset pioneerit opettivat, keskeisenä ajatuksena oli parantaa silmien liikettä, vähentää ala lukemista (eli sanojen äänetöntä toistamista mielessä) ja laajentaa näkökenttää. Nämä perusperiaatteet ovat edelleen nopean lukemisen ytimessä. Ne auttavat lukemaan nopeammin ja vähentämään turhia pysähdyksiä sekä keskittymään tehokkaammin.
Mutta nopea lukemisen ympärille on syntynyt myös myyttejä. Muistamme termin "PhotoReading" tai ajatuksen siitä, että voisi "valokuvata" kokonaisia sivuja ja imeä niiden sisällön alitajuntaan? Nämä ideat herättivät paljon kiinnostusta, mutta tieteellinen näyttö niiden tueksi on ollut vähäistä. Useimmiten tällaiset menetelmät perustuvat pikemminkin esikatselun, aktivoimiseen ja yleiseen keskittymiseen kuin varsinaiseen tiedonsiirtoon. Minun on tärkeää muistaa, että nopea lukeminen ei tarkoita lukemista ilman ymmärtämistä tai sisällön pintaraapaisua. Sen tavoitteena on lukea nopeammin lisäten hyvää ymmärrystä luetusta. Sitä olen harjoitellut, mutta vaikea on tietää olenko siitä jotakin hyötynyt?
Mitä uutta on nyt tarjolla?
Vaikka nopealukemisen ydintekniikat eivät ole mullistuneet, tapa, jolla niitä harjoitellaan, on kehittynyt valtavasti. Tänä päivänä suurin apu tulee teknologiasta. Markkinat ovat täynnä kaupallisia sovelluksia ja ohjelmistoja, jotka hyödyntävät esimerkiksi Rapid Serial Visual Presentation (RSVP) -tekniikkaa.
Jopa tekoälyä hyödynnetään välillisesti, esimerkiksi tekstistä puheeksi -sovelluksissa (jotka voivat nopeuttaa tiedon omaksumista kuuntelemalla) tai tiivistelmä työkaluissa (jotka auttavat poimimaan keskeiset tiedot ilman koko tekstin syvällistä lukemista).Voinko minä oppia nopeammaksi lukijaksi? Lyhyt vastaus on: kyllä! Kuten minkä tahansa taidon, myös nopeammaksi lukijaksi voi oppia, mutta se vaatii säännöllistä harjoittelua ja kärsivällisyyttä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro mielipiteesi!