Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

18.9.07

Asutko lähellä tuntematonta naapuria

Suomi on arkkitehtuurin osaamisen suurvalta, sillä meillä on paljon kuuluisia nimiä, jopa kansainvälisesti hyvin tunnettuja henkilöitä. Koska arkkitehtuuri on taidetta, niin saamme päivittäin nauttia taide-elämyksistä kulkiessanne kaupungeissa tai kirkonkylissä. Maaseudun syrjäkylillä monumentit ovat harvinaisempia.


Kummallista miten monissa paikoin rakennetaan todella tiheään kerrostalo- ja pientaloalueita, joissa tonttikoko on vain muutaman metrin kehys mökin ympärillä. Kunnallistekniikka valokaapeleineen on tietenkin halvempi vetää, kuin väljästi asutuille alueille. Esimerkiksi 600 m² tontti vaikuttaa aika pieneltä. Tietenkin etuna on vähäinen pihanhoidon ja nurmikonleikkuun tarve. Isäntäväelle jää enemmän aikaa ajella 150 - 200 km päässä olevalla kakkosasunnolle, ja kiertää maakunnan golfkentillä, mutta onko siinä mitään järkeä?


Eiköhän asutuskeskuksissa ole monin paikoin maata, jotta tuommoisia vanhojen rintamamiestalojen tonttikokoa voisi suosia. Ehkä olemme tulleet siihen vaiheeseen, jossa maapohja on niin kallista, että väljään asumiseen ja viihtyisään puistomaiseen pihaan ei suomalaisella ole enää varaa, vaikka keskimäärin meitä asuu vain 16 henkeä neliökilometriä kohden. Eivät taida kuntaliitoksetkaan tuoda apua, kun kaikki on keskitettävä palveluiden lähelle.

Tunnisteet:

0 Comments:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home