Raaka-aineet:
Nyt käymässä oleva viini valmistuu Prisman valmispakkauksen kuivatuista mustikoista. Kotiviinin makuprofiili riippuu käytetyistä raaka-aineista. Yleisimpiä marjoja ja hedelmiä ovat mm. mustaviinimarja, karhunvatukka, mansikka, omenat, appelsiinit ja rypäleet. Myös muita raaka-aineita, kuten raparperiä, voikukkaa ja hunajaa, voi käyttää viinin valmistukseen. Tuoreiden raaka-aineiden laatu on tärkeää, joten vain kypsä ja pilaantumaton sato on kelvollista.
Sokeri:
Sokeri on tärkeä osa kotiviinin valmistusta, sillä se antaa hiivalle ravintoa ja vaikuttaa viinin alkoholipitoisuuteen. Sokerin määrää voi säädellä halutun lopputuloksen mukaan. Korkeampi sokeripitoisuus johtaa korkeampaan alkoholipitoisuuteen ja makeampaan viiniin. Kovin korkeaa alkoholiprosenttia en tavoittele, sillä noin 10% viini on minusta hyvän makuista.
Kotiviinin alkoholipitoisuus voi vaihdella 5% - 15% välillä. Korkeamman alkoholipitoisen viinin valmistukseen käytetään enemmän sokeria ja hiivaa. Matalamman alkoholipitoisen viinin valmistukseen käytetään vähemmän sokeria ja hiivaa ja käymisaika on lyhyempi.
Käymisaineet:
Viinin käymisen aikaansaavat hiivat. Kotiviinin valmistukseen on saatavilla useita erilaisia hiivalajikkeita, joista jokaisella on omat ominaisuutensa. Hiivan valinta riippuu käytettävistä raaka-aineista ja halutusta lopputuloksesta. Esimerkiksi viininmarjaviineille sopivat parhaiten viinihiivat, kun taas muut hiivat sopivat paremmin hedelmäviineille.
Valmistumisaika:
Kotiviinin valmistumisaika vaihtelee käytetyistä raaka-aineista, hiivalajikkeesta ja halutusta lopputuloksesta. Yleensä viinin valmistukseen kuluu useita viikkoja tai jopa kuukausia. On tärkeää antaa viinin käydä rauhassa ja seurata käymisen etenemistä.
Pullotus:
Kun viini loppuun käynyt ja se on lapottu muutaman kerran juoma on valmis, ja se pullotetaan ja suljetaan ilmatiiviisti. Pullottamiseen käytetään puhtaita ja steriilejä pulloja ja korkkeja. Pullotettua viiniä voi nauttia heti tai antaa sen kypsyä muutaman kuukauden ajan.
Säilytys:
Kotiviiniä tulee säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa. Sopiva paikka on kellari jonka säilytyslämpötila 8-12°C. Liian korkeassa lämpötilassa viini voi pilaantua tai maku muuttua.
Lopputulos:
Hyvä kotiviini on tasapainoinen juoma, jossa on miellyttävä tuoksu ja maku. Kotiviinin valmistus on taidetta ja kokemusta, onnistuminen vaatii harjoittelua ja paljon kärsivällisyyttä. Kokeilemalla erilaisia raaka-aineita ja tekniikoita voi löytää oman tyylin ja valmistaa makusi mukaisia herkullisia kotiviinejä.
Omista resepteistä on syytä pitää kirjaa. Muistikirjasta on suuri apu, kun pitää muistella miten sen taas tekisin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro mielipiteesi!