11.3.07

Idätä

Idättämisen historiasta on olemassa tietoa noin 5000 vuoden takaa, jolloin se jo on tunnettu Kaukoidässä. Idättämistä ei ole kuitenkaan laajemmin suosittu vaikka sen ympäristöystävällisyys, saasteettomana ja myrkyttömänä vaihtoehtona lienee kiistaton. Idättäminen on luomua.
Kapteeni James Cook käytti pitkällä, jopa kolme vuotta kestäneellä tutkimusmatkallaan mallasuutetta C vitamiinin lähteenä ja keinona ehkäistä keripukkia miehistön keskuudessa. Mallastaminen oluen ja kotoisen mämmin valmistamiseen on suurin teollinen idätyksen käyttömuoto.
Idätyksestä on kirjoitettu paljon erilaisia kirjoja ja netistä löytyy yksityiskohtaisia tietoja miten tähän harrastukseen pääsee mukaan. Perusvälineet löytyvät varmaan jokaisen keittiöstä ja lisäksi tarvitaan vain siemeniä ja vettä. Normaali siisteys, huolellisuus ja kärsivällisyys asioiden joustavaan hoitamiseen ovat myös tarpeen.


Potkukelkkailun MM kisat
Potkukelkkailun MM-kisat Multianjärven jäällä olivat tänä vuonna, säiden puolesta kostea tapahtuma. Taivaalta satoi ajoittain räntää ja taisi tulla välillä vettäkin. Jää oli ainakin liukas ja kilpakelkkailijat porhalsivat kovaa.
Tilaisuus oli myös markkinatapahtuma jonne menin lähinnä siksi, että minun olisi aika uusia oma jo lahoksi käynyt potkuri. Eipä sillä ollut kelkkoja myynnissä, joten siltä osin tuli pettymys. Maistuvia muikkuja oli kyllä saatavissa ja Henna Virkkunen tarjoili kuumaa mehua. Ehdokkaan äänten kalasteluun keli oli myös aika huono, sillä ehdokas hyppelehti järven jäällä litimärissä nahkakengissään . Toivottavasti joitakin ääniä kertyi Hennan haaviin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!