22.1.08

Haluamme säilyttää entisen

Tupakoitsijan on vaikea luopua nautinnostaan, sen tiedämme mekin, jotka emme ole koskaan oppineet tupakoimaan. Tuttavapiirissä on monia "tupakan orjia", joten tunnemme kaikki tuon ongelman. Luulisi ettei tupakasta ole vaikea luopua monistakin syistä, mutta näin ei ole.

Sama on ongelma muidenkin opittujen nautintojen suhteen, sillä jopa makea, suolainen, ehkä rasvainenkin tai muu epäterveellinen ylensyönti ovat himoittavia asioita.

Sitten, jos pitäisi aloittaa työssä erilaisella toimenkuvalla, ei sekään tahdo luonnistua, ellei siinä tapahdu palkan ja muiden luontaisetujen huomattavaa paranemista. Joskus työssäkin olisi ollut hyväksi jos sen vaativuutta olisi alennettu.

Kotiin kertyy kaiken aikaa uutta irtainta, eikä sitä vanhaa laitetta malta viedä kierrätykseen vaan romua kasaantuu autotalliin tai ullakolle. Onnellisessa asemassa ovat ne joilla ei ole tarpeettomalle tavaralle varastotilaa.

Kirjahyllykin täyttyy lukemattomista kirjoista, sillä eihän rakasta kirjaa malta millään viedä kierrätykseen, jos sen kerran on ostanut. Siinä niitä sitten on hyllyt täynnä kerran luettua romaania tai kertaakaan lukematonta tietoa.

Auto on mielenkiintoinen, koska yleensä entinen menee vaihdossa, sillä uusi ajopeli on entistä parempi. Autot ovat nyt vähemmän kuluttavia, kuin muutamia vuosia takaperin. Vaihtaessa tosin himottaa ostaa vähän suurempi kärry, joka edelleenkin tarvitsee sen saman litramäärän satasella. Kuinkahan paljon polttoaineen hinnan todella tulee maksaa, ennen kuin se merkittävästi alentaa niiden myyntiä?

Puhelin asioissa on tapahtunut varmaankin siirtymistä parempaan, sillä lankaliittymistä on luovuttu kännyköiden hyväksi. Tämän päivän uutisissa kerrotaan että kymmenestä taloudesta enää vain 4 omistaa perinteisen lankaliittymän. Mitenkähän paljon puhelinyhteyden käyttökustannus on muuttunut, verrattuna 20 vuoden takaiseen aikaan?

Kulutustottumukset ovat kummallisia sillä niissä hamutaan aina uutta ja parempaa, vaikka ihminen itse tai ainakin ympäristö siitä kärsisi. Nyt on sitten kummat asiat edessä, kun pörssikurssit laskevat romahdusmaisesti ja energian hinta vain nousee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!