Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

21.11.08

Joulutervehdys perinteisesti vai sähköisesti

Suomalainen haluaa muistaa ystäviään joka joulu, sillä postin kautta lähetetään noin 50 miljoonaa joulukorttia. Eikö se olekin paljon? Ryhdyin tarkemmin tutkimaan viimevuonna meille saapuneiden korttien määrää. Laskennan jälkeen huomaan niitä olevan hieman alle 100. Aivan kaikille ei meidän perheestä ole korttia lähetetty, joten olemme voiton puolella.

Kaupasta ostetut kauniit kortit maksavat muutamasta kymmenestä sentistä euroon, ehkä kahteenkin ja Itella veloittaa kuljetuksesta vähimmillään 60 senttiä, joten rahallisesti isosta asiasta on kysymys.

Eihän meistä kaikki osta kortteja vaan tekevät itse, sellaisia omaleimaisia. Eräs hyvä vaihtoehto on käyttää ottamiaan valokuvia korttina, jolloin fotoliike tulostaa tervehdystekstin ja kas, kun tulee kaunista persoonallista.
Mikäli haluaa olla säästäväinen, ja pienentää samalla ekologista jalanjälkeään käyttää sähköistä korttia, joka kulkee netin kautta ihan ilmaiseksi. Kuinkahan moni saajista sitten niitä tulostaa ennen (del) nappulan painamista?

Eräs vaihtoehto on tekstiviesti ja kulkeehan siinä kännykkäkuvakin mukana, jos niin haluaa. Oikeastaan henkilökohtainen puhelinsoitto ystävälle voi sittenkin olla ihan paras vaihtoehto. Kahdensuuntaisen viestintä on kyllä korttia parempi vaihtoehto, etenkin sellaisille, joilta kortti tuli, mutta itseltä se unohtui lähettää.

Jouluun on vielä aikaa, joten pitää jatkaa miettimistä.

Tunnisteet:

1 Comments:

Blogger Ink Narrative said...

Kiitti kommentista Muualla -blogissa.

Ihan selvää ei kai ole, onko netin kautta lähetetty sähköinen joulukortti oikeastaan kovin ekologinen. Sen tekeminen vaatii sähköä, joka tuotetaan ehkä hiilivoimalassa, turvevoimalla tai ydinvoimalla. Sen valitseminen ja lähettäminen, puhumattakaan välittämisestä, ja lopulta lukeminen vaatii oman energiansa kaikissa niissä lukemattomissa palvelimissa, joiden kautta se kulkee. Ja lopulta joku kuitenkin maksaa koko homman. Paperisen joulukortin materiaali on tiedossa ja ainakin osa matkaa se kulkee hyvin ekologisella ihmisvoimala ;)

27.11.08

 

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home