Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

2.11.08

Omia polkuja

Uudet tiejärjestelyt ohjaavat käyttämättömille reiteille. Taajamissa autoilijoita ohjataan asentamalla erilaisia esteitä kuten betoniporsaita, korokkeita tai liikennemerkkejä. Navigaattorin käyttäjänä olen huomannut miten tämä laite auttaa lyhyillä tai pidemmillä matkoilla löytämään uusia mielenkiintoisia reittejä, kuten nopeampia, lyhyempiä tai muuten vain erilaisia. Navigaattori tekee matkanteosta ja kohteiden löytämisestä helpon.

Jalankulkijoiden ohjailu ei ole mutkatonta, ei edes GPS:n avulla. Kuljemme epävirallisia reittejä muistakin syistä, kuin matkan lyhentämisen takia. Polut risteilevät luonnossa mistään piittaamatta, eikä uran syntyminen johdu useinkaan matkan lyhenemisestä.

Ihmisten tallaamat polut vakiintuvat helposti. Kulkija voi valita pidemmänkin kulkureitin, jos luonnonympäristö miellyttää. Lammet tai mäennyppylät ovat kiinnostavia ja usein polku johtaa, kuin itsestään tällaisiin kohteisiin. Metsässä kulkee pururatojen ulkopuolisia tallattuja reittejä. Polku voi valikoitua esimerkiksi mieltymyksen tai epämiellyttävyyden perusteella. Yleisesti reittivalintaan vaikuttaa matkaan käytettävissä oleva aika, kulkemisen syy, kenen kanssa kävelee, vuoden-, vuorokaudenaika ja säätila.

Tunnisteet:

0 Comments:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home