Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

21.1.11

Se olisi katastrofi

Kaikki on lankojen varassa
Lyhytkin paikallinen sähkökatko voi aiheuttaa nykyihmiselle ongelmia. Sähkön katketessa pimeään aikaan, on etsittävä kynttilöitä, taskulamppuja ym. tilapäisjuttuja. Onneksi katkokset eivät normaalisti kestä kovin pitkään, joten pakasteille tai talon lämmityksestä ei tule ongelmaa.

Sähkö on tunnettu asia vasta reilun parin- kolmensadan vuoden ajan, mutta sen energiakäyttö yleistyi 1800 luvun lopulla. Vasta viime vuosisata teki siitä välttämättömyyden ihmiskunnalle. Mitähän tapahtuisi, jos tulisi vaikka vuorokauden mittainen globaali sähkökatko? Silloin ei juuri mikään toimisi ja kaikki ihmiset olisivat pimeydessä. Myös uutispimennys voisi olla ihmeellinen asia, jos mikään varavoimakone ei myöskään tuottaisi sähkövirtaa.

Rahamaailma seisahtuisi, kun jokainen tietokone sammuisi. Liikennekin pysähtyisi, sillä eihän sitten saisi edes polttoainetta moottoreihin. Sähkörautatiet, metrot, lentoliikenne, jopa hissit olisivat jumissa. Eivät toimisi mitkään tehtaatkaan, eikä kukaan saisi tietää mistä kaikki johtuu, kun www, TV, radio ja kaikki muu viestintä pysähtyisi.

Katastrofi se olisi, mutta ei kai se ole mitenkään mahdollista, sillä onhan sähkön saanti hyvin turvattua. Tosin sähköä on aika vaikea korvata millään muulla verkkoon syötettävällä energialla. Onneksi, vaikka maaöljypohjainen polttoaine joskus loppusi, on olemassa keinot valmistaa korvaavia biopolttoaineita.

Tunnisteet: ,

0 Comments:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home