Muistia virkistävä löytö kirpputorilta saa minut pohtimaan teknologian kehityksen huimaa vauhtia. Deke McClellandin Photoshop 6 -kirja, vuodelta 2001, houkutteli minua kuin magneetti. Hinta oli naurettavan alhainen, vain yksi euro. Mutta oliko kyseessä kulta-ajan reliikki vai roskakoriin joutava 938 sivuinen tiiliskivi?
Kirjan kunto on priima, kuin olisi eilen painettu. Edellinen omistaja ei ollut ehkä edes avannut sitä, joten kaikki tiedot olivat vielä koskemattomat. Mutta, entä niiden käyttökelpoisuus nyt? Photoshop 6 on jo kauan sitten jäänyt historiaan, ja minulla itselläni on käytössä vain parin vuoden takainen Photoshopin Elements-versio.
Aluksi olin skeptisesti suhtautunut kirjan hyödyllisyyteen. Neljännesvuosisadan aikana kuvankäsittelyohjelmat ovat kehittyneet valtavasti, joten vanhat opit voivat tuntua vanhentuneilta. Toisaalta, perusteet ovat yleensä samat, ja ehkä kirjasta löytyisi jotain hyödyllisiä vinkkejä tai tekniikoita, joita voisin soveltaa nykyisiin ohjelmiini.
Päätän antaa kirjalle mahdollisuuden. Aloitan selailemalla sitä huolella. Yllätyksekseni huomasin, että monet käsitteistä ja työkaluista olivat minulle ennestään tuttuja. Vaikka käyttöliittymä oli erilainen, periaatteet olivat samat.
Vaikka en ole vielä löytänyt mitään täysin mullistavaa, uskon saavani tästä kirjasta iloa ja hyötyäkin. Se on kuin pieni aikamatka kuvankäsittelyn historiaan ja samalla muistutus siitä, kuinka paljon teknologia on parantunut. Jos en itse löydä kirjalle käyttöä, voin aina lahjoittaa sen kirjastoon, jossa joku muu voi löytää siitä inspiraatiota.
Yhteenvetona voin sanoa, että kirpputorilöytöni osoitti, että vanhentuneetkin kirjat voivat olla arvokkaita. Ne tarjoavat meille mahdollisuuden ymmärtää paremmin nykyisiä teknologioita ja samalla arvostaa niiden muuttumista. Ja mikä parasta, ne voivat olla myös hauska tapa viettää aikaa.
PS:
Kuvankaappaus Finlandiakirjan sivustolta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro mielipiteesi!