6.5.25

"Konsti elää kauwan"

 – Ota opiksi, ajatukset 1700-luvulta!

(Ohjeet vuodesta 1778)

-Konsti elää kauwan

Harjaa eli kampaa pääsi, että ajwon lijat höyryt ulos pääsewät.
Käwele ja liiku ylös noustuasi, että loka, joka yölläu suolijn, laskeusi alaspäin, ulos purkauxeen.
Pidä pää kylmempänä kuin jalat. Jalkain märkyydestä ja huolimattomuudesta kuolee enin osa ihmisistä.
Kohtuullinen uni on hyvä; se vaikuttaa terävän ymmärryksen, hyvän muiston ja keveän työn.
Askaroitseminen, liikunto ja työn tekeminen on sekä ruumiille että mielelle terweydexi.
Liikunto ajaa suonista ja jäsenistä pois pahat märkyydet ja kiskoo ne irralle ja ikänänsä kuin pois hivuttaa.

-JW Landinger
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Harjaa eli kampaa pääsi, että ajwon lijat höyryt ulos pääsewät."

Näin ajatteli herra JW Landinger jo vuonna 1778 antaessaan ohjeita pitkään ikään. Vaikka tiede on sittemmin ottanut valtavia harppauksia, on tässäkin vanhassa neuvossa edelleen vinha perä. Päivittäinen hiusten harjaaminen ei ehkä suoraan "ajwon lihoja" eli kuona-aineita poista, mutta se kyllä vilkastuttaa päänahan verenkiertoa. Hyvä verenkierto puolestaan edistää hiusten terveyttä ja voi jopa lievittää mahdollista päänsärkyä. Ehkäpä Landinger tarkoittikin juuri tätä – hyvinvoiva pää, hyvinvoiva ihminen?

"Käwele ja liiku ylös noustuasi, että loka, joka yölläu suolijn, laskeusi alaspäin, ulos purkauxeen."

Tämä ohje on edelleen kultaa! Aamuliike on monen terveyden kulmakivi. Kevyt kävely tai jooga venyttely aamulla herättää kehon lempeästi ja saa aineenvaihdunnan liikkeelle. Vaikka "loka" kuulostaakin hieman karulta, Landingerin viesti on selvä: keho tarvitsee liikuntaa toimiakseen tehokkaasti. Tutkimukset tukevat tätä vahvasti – säännöllinen liikunta ehkäisee monia sairauksia ja parantaa mielialaa.

"Pidä pää kylmempänä kuin jalat. Jalkain märkyydestä ja huolimattomuudesta kuolee enin osa ihmisistä."

Tässäpä mielenkiintoinen kontrasti! Vaikka emme ehkä enää kirjaimellisesti usko pään kylmyyden auttavan pitkään ikään, ajatus jalkojen hyvinvoinnista on yhä tärkeää. Vilustuminen alkaa usein kylmistä ja kosteista jaloista. Hyvät, jalkaan sopivat lämpimät ja kuivat jalkineet ovatkin edelleen viisas sijoitus terveyteen. Ehkä Landinger näki tuon ajan olosuhteissa juuri jalkojen huollon kriittisenä tekijänä eloonjäämiselle.

"Kohtuullinen uni on hyvä; se vaikuttaa terävän ymmärryksen, hyvän muiston ja keveän työn."

Tämän neuvon ajattomuus on hämmästyttävää. Nykypäivän aivotutkimus korostaa unen merkitystä elimistön  toiminnoille, muistille ja jaksamiselle. Riittävä ja laadukas uni on edelleenkin yksi parhaista keinoista pitää mieli virkeänä ja keho toimintakykyisenä. (Vähintään 8 h.)

"Askaroitseminen, liikunto ja työn tekeminen on sekä ruumiille että mielelle terweydexi. Liikunto ajaa suonista ja jäsenistä pois pahat märkyydet ja kiskoo ne irralle ja ikänänsä kuin pois hivuttaa."

Tässä Landinger yhdistää aktiivisen elämäntavan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tekemisen ilo, hyötyliikunta, olipa se sitten puutarhatyötä tai muuta mieluisaa harrastamista, aktiivisuus pitää mielen virkeänä. Liikunnan hyödyt verenkierrolle ja aineenvaihdunnalle olivat jo tuolloin tiedossa, vaikkakin ehkä hieman eri termein ilmaistuna. Nykypäivänä tiedämme, että toimeliaisuus ehkäisee niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin vaivoja.

Vaikka 1700-luvun lääketieteellinen ymmärrys poikkesi nykyisestä, on Landingerin ohjeissa on yllättävän paljon ajatonta viisautta. Perusasiat – liike, uni, kehonhuolto ja aktiivinen elämä – ovat edelleen pitkän ja hyvän elämän kulmakiviä. Ehkäpä meidänkin kannattaa pysähtyä hetkeksi näiden vuosisatoja vanhojen neuvojen äärelle ja miettiä, miten ne voivat rikastuttaa omaa elämäämme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!