31.1.07

Jääkukkia


Aina pitäisi olla aikaa auttaa tuntiveloituksen maksavaa asiakasta, mutta miksi tänä kiireisenä aikana, jotkut ovat niin hätiköiviä, etteivät tee työtään huolella? Ainakin auton korjaus merkkikorjaamossa pitäisi olla yksinkertaista jotta uuden osan asentamisen tulisi onnistua tunnolliselta asentajalta kerralla.

Tärkeät asiat saa tehdä vain kerran, jos se kerta menee huonosti siitä seuraa harmia itselle ja muille, ja harmistunut asiakas. Muutaman kilometrin ajon jälkeen hinurilla takaisin palaava autonomistaja ei ole tyytyväinen korjaamon palveluun.
Miksi joiltakin ei riitä aikaa tehdäkseen työnsä virheettä? Saattaa käydä, ettei asiakas toistamiseen palaa.
Pyri saamaan aikaan positiivista mainosta yritykselle jota edustat, älä hutiloi tai ole liian hätäinen.

30.1.07

Arviointia

Minulla, ja meillä jokaisella on paljon erilaisia ominaisuuksia, jotkut niistä ovat hyviä, jotkut huonoja. Laatu riippuu hieman siitä kuka niitä arvostelee. Esimiehen tai alaisen arvio poikkeaa toisistaan. Emäntä voi olla minusta aivan eri mieltä kuin satunnainen naisystävä. Meistä jokainut on, vain sitä mitä hän tekee. Oma ajatus pitäisi säilyttää tavoitteellisesti elämässä mukana joka hetki. Laiskuri ei saa asioita valmiiksi, ja liian huolellinen voi käyttää aikaansa, jopa turhantarkkuuteen. Uteliaisuus ja empaattisuus saattavat tehdä menosta mielenkiintoista, puhumattakaan sinnikkäästä mielipidekirjoittelusta. Millaisia me olemme, muiden mielestä riippuu paljon omasta itsestään. Erinomaisuus ei ole yksi teko, vaan opittu tapa. Vanhoista huonoista tavoista poisoppiminen on mielenkiintoista, mutta se vaatii ”takinkääntöä”, joka ei tässä ajassa olekaan mikään huono asia.

29.1.07

Lämmitellessä

- Sitä rikkaampi olet mitä köyhemmäksi sinut tehdään, sillä henki luo itse itselleen sen mikä siltä puuttuu: kun tuuheata puuta harvennetaan se kasvaa yhä korkeammalle. Mitä vähemmän minulla on, sitä enemmän minä olen.
Tämä teksti on lainaus ranskalaisen kirjailija Romain Rollandin tekstistä. Hänen syntymästään on tänään 140 vuotta.

Ilmastonmuutoksen ansiosta Suomen säätila lämpenee, mutta sähkön hinta näköjään vain nousee. Poltettavaa puuta sentään kasvaa metsissä. Joidenkin tutkimusten mukaan puun kasvu lisääntyy, joten ei meitä pakkaset peloita, vaikka nyt ollaan lämpimän talven ehkä kylmimmässä vaiheessa. No tässä vain istutaan takkaa lämmitellessä.

28.1.07

Muutoshalu

Sosiaaliset innovaatiot voivat olla innostavia ja mielenkiintoisia. Ihmiset tarvitsevat jatkuvasti muutoksia, mutta millaisia? Avautuisiko uusi hyvinvointi, jos tavoitteena olisivat uudet toimintatavat kulutuskäyttäytymisessä. Voisiko siinä syntyä toiminnallisen muutoksen lisäksi myös teknologisia oivalluksia.

Kestävän kehitykseen tavoitteena on, että kaikki voisivat voittaa, mutta millaisin säännöin silloin tulisi toimia? Taloudellisen kilpailun rinnalla ja osittain myös sen sijalla, olisi mahdollisuus, jonka tavoitteena on yhteinen etu. Mallina ei pidä käyttää entistä neuvostomallia.
Olisiko tässä ainesta suomalaiseksi strategiaksi globalisaation aikakaudella? Kuulostaisiko hyvältä, jos saisimme paremmat ihmissuhteet, kiireettömyyden, luonnon elpymisen, kirkkaat vesistöt ja, puhtaamman ilman.Muutosaloite olisi meidän, omissa käsissämme, ilman, että siihen kukaan määräisi tai pakottaisi. Erilaisten toimijoiden verkosto voisi olla varteenotettava muutoksen malli.

26.1.07

Kuuntelulla

Onkohan olemassa mitään suurempaa halua, kuin toive saada muut uskomaan sen mihin itse uskoo.
En tarkoita tällä yksistään uskontoa, vaan ihan arkipäiväistä maallistakin ajattelua. Meillä jokaisella on omat vahvat mielipiteemme asioista, kuten politiikasta, työasioista, ym. Ne ovat muuttuneet asenteiksi, joiden puolesta voisi vaikka taistella, sillä oma minä, pitää niitä oikeina. Joku toinen saattaa kokea ne täysin järjettömiksi.
Tällaiseen omaan napaan tuijottavaan itsekkääseen ajatteluun syyllistymme kaikki ja siihen syyllistyvät myös valtaa pitävät päättäjät. Jopa suuria sotia käydään juuri siksi, että mielipiteen muuttaminen on vaikeaa. Ehkä paremmasta kuuntelusta olisi hyötyä, koska "vain minä tiedän" asenteesta, voisi poisoppia.
Vesikin vaihtuu virratessaan.

25.1.07

Päätöksiä

Usein olen ajatellut, mikä on minun henkilökohtainen syyni kirjoittaa blogiin. Olen listannutkin niitä suuren joukon, mutta tuotan siinä pettymyksen, sillä motiivini eivät ole julkisia, vaan ainoastaan omia henkilökohtaisia vaikuttimiani. Olen päättänyt kirjoitella tänne, ja toistaiseksi se päätös on voimassa. Suurin vaikutin on, että haluan kirjoittaa ajatuksistani, vaikka ne eivät suuresti kiinnostaisikaan.
Tämän aamun aikana katselin paikallisen kirjaston hakusivua ja niinpä osuin vilkaisemaan olisiko Keijll Westön Finlandiapalkittu ”Missä kuljimme kerran” vapaana. Ei ollut, joten pistin sen varaukseen. Hänen vanhempikin tuotantonsa on suosittua, koska niitä ei näy hyllyissä lepäävän.

24.1.07

Mielikuva

Tunnen olevani, kuin järvi erämaassa, se säilyy, mutta siinä oleva vesi vaihtuu lakkaamatta. Mitä enemmän paneudun nykyisyyteen, sitä enemmän arvostan pois virrannutta nuoruutta. Lapsuuden maisemat ovat kaukaisia muistikuvia ja valokuvia, joita katselen skannattuina tietokoneen ruudulta.
Lähes jokaisesta vanhasta mustavalkokuvasta saan helposti kelvollisen digitaalisen kopion, mutta värikuvat 30 - 40 vuoden takaa ovat värien osalta lähes kokonaan menetettyjä, tai ne ainakin vaativat mahdottoman määrän osaamista ja kärsivällisyyttä.
Väistämättä mieleeni nousee halu kuvata vieläkin mustavalkomateriaalilla ja suurentaa kuvia omassa pimiössä vanhalla suurennuskoneella. Välineet ovat tallella ja materiaalia on varmaankin saatavissa. Ainut kynnys on laiskuus, miksi tekisin sellaista, kun digitaalisesti kaikki on paljon yksinkertaisempaa ja vaivatonta?

23.1.07

Pakkasta

-23°C Kevyttä lumisadetta, tuuli pohjoisesta nopeudella 0 km/h. Kosteus: 77%. Sähkönkulutus on ennätyslukemissa. Pian taaskin olemme tilanteessa, että sähkön hintaa nostetaan, näin ennakoidaan, jos pakkaset jatkuvat.
Leuto alkutalvi painaa kuitenkin paljon, joten tästä talvesta ei varmaan tule kovin kylmä, keskilämpötilalla mitattuna. Tietenkin jos pakkasia jatkuu vielä maaliskuunkin puolelle, niin mikä tietää, sillä ilmasto on arvaamaton.

21.1.07

Tarjouksia

Maaliskuiset eduskuntavaalit nousevat lisääntyvässä määrin uutisotsikoihin. Vaalitaistelu etenkin suurimman puolueen asemasta on kova, sillä SDP:n kauan jatkuneelle ylivallalle haetaan muutosta.
Olen ollut hyvin vakaa äänestäjä, joka on aina käyttänyt äänioikeuttaan. Niin nytkin, mutta näissä vaaleissa saatan muuttaa puoluekantaa ihan vapaasti. Työssä ollessani tunsin olevani yhden puolueen mies. Nyt tarjotut lupaukset saattavat tulla paremmin huomioiduksi.
Periaatteessa kannatan ”takinkääntöä”, myös niin, että elämäntilanteen muuttuessa, myös poliittinen ajattelu uudistuu. Eri puolueet haluavat uusia äänestäjiä joten tarjouksia riittää. Tämä aamun uutisista huomasin:
”Kokoomus esittää ensi vaalikaudelle eläkeläisten verotuksen keventämistä palkansaajien verotuksen tasolle. Lisäksi aiomme nostaa kansaneläkkeen pysyvästi korkeammalle kasvu-uralle sitomalla sen korkeampaan työeläkeindeksiin”, linjasi Maija Perho.
Mikähän puolue antaa parhaan tarjouksen, joka myös pitää ainakin seuraavat neljä vuotta?

20.1.07

Eteenpäin

- Hyvää huomenta. Tilanne on paha, -2 °C ja lunta sataa, vatsa kasvaa, ei huvita punttisalikaan ja joka aamu täytyy ottaa nokoset aamiaisen jälkeen. Tuntuu aivan siltä, kuin vanhenisi vähän liian nopeasti. Mikä neuvoksi? APUA!

Tällaisella viestillä aloitti eräs ystäväni. Tuo lainattu teksti saa varmaan itse kunkin ajattelemaan asioita, sillä ainakin meille kauemmin eläneille tuttu tilanne. Sainpa tehdyksi kuinka paljon tahansa, aina jää jäljelle tekemättömiä töitä, kun ei huvita. Selvititpä kuinka monta ongelmaa tahansa, aina tuntuu kerääntyvän uusia niiden tilalle.
Mennään päivä kerrallaan tuuleen ja tuiskuun, rohkeasti omia haasteita päin. Ehkä juuri silloin tällöin kiusaavat pessimistiset ajatukset antavat uusia haasteita ja mahdollisuuden onnistua.
Ellei meillä koskaan olisi ongelmia, kuinka kukaan koskaan voisi tietää, kuinka pystyviä me olemmekaan?

17.1.07

Benjamin Franklin 300 v.

Benjamin Franklin oli amerikkalainen valtiomies, kirjailija ja keksijä, jonka syntymästä on tänään 300 vuotta. Eräs tunnetuimmista hänen keksinnöistään on ukkosenjohdatin.

Franklinin ajatuksita myös tämä on jäänyt elämään:
- Älä sano: ”Teen sen huomenna”. Se, mikä on tehty, on suuremman arvoinen kuin se, mikä on tekemättä. Tämä päivä on kahden huomisen arvoinen.

16.1.07

Maataloudesta

Kuva -60 luvulta

Vuosikymmenten aikana Suomi on muuttunut paljon. Onko enää mitään jäljellä siitä maaseudusta, jossa elimme vielä 1960 luvun alussa. Maatalous toimi silloin murroskaudessa alkavan koneellistumisen koittaessa. Hevoset olivat vielä tärkeässä asemassa monen maatilan töissä. Maatalous oli valtaosin pienviljelijöiden, joiden hallitsemaa, peltoala oli 10 - 15 ha luokkaa. Lähes kaikilla tiloilla lypsettiin muutamaa lehmää. Talvikauden aikana tehtiin töitä metsissä, uusilla juuri yleistyneillä moottorisahoilla. Sahat olivat raskaita noin 12 kg painoisia kannettavia.
Maatalouden suuri muutos alkoi 1960 luvun lopulla, kun maatilaverotus muuttui. Paljon myös muita erilaisia muutoksia on tapahtunut ja kaikkein suurin niistä on Suomen liittyminen Euroopan Unioniin v. 1995.
Omalta kohdaltani tunnen suurena rikkautena sen, että olen saanut seurata läheltä maatalouden kehitystä eri puolilla eteläistä Suomea. Kunnioitan suuresti tämän päivän tehokkaita suomalaisen ruuantuottajia.

14.1.07

Selkäviikot

Joulu on juhlittu ja herkut syöty, joten nyt alkavat selkäviikot, sydäntalvi, jolloin lunta on paljon ja pakkaset julmimmillaan. Tähän aikaan vuotta suurinta iloa antaa työnilo. On aika aloittaa polttorankojen kaato metsästä ja iltapuhteella veistää uusia tarvekaluja. Pimeään vuodenaikaan on myös tapana käydä vuoroin vieraissa, naapureissa ja hieman kauempanakin. Silloin talo elää, kun siellä vieraat käyvät.

Näin elämä ennen eteni omaa latuaan, mutta sellaista ei enää tänä päivänä ole. Jäljellä ovat haikeat muistot vanhoista hyvistä ajoista. Niitäkin voi mielessään vielä vaalia. Monet entisaikojen kädentaidot ovat kadonneet, tarpeettomaksi jääneet. Niiden tilalla on useissa tapauksissa toimettomuus, joka syntyy sohvalla makaillessa, samalla television sarjaohjelmia seuraten. Ei niissä tarvitse paljoa ajatuksia rasittaa. Säätilatkin ovat muuttuneet, toivottavasti eivät kuitenkaan pysyvästi, sillä uskoisin suurimman osan suomalaista kuitenkin kaipaavan ihan perinteistä lumi- ja pakkastalvea.

Tietokone on tullut sentään hyväksi kilpailijaksi televisiolle. Tietokone onkin parempi, kuin telkkari, koska se jättää käyttäjälleen aktiivisemman osan, jopa pelatessa. Blogit ym. uudet käyttötavat ovat myös oma lukunsa. Tietokoneen ominaisuus on myös, että aina toisinaan ohjelma tekee ikävän tempun, jonka korjaamiseen joutuu miettimään. Tosin eihän se ole, mikään vika joka kotona korjataan.

12.1.07

PRM 446

Prm 446 puhelimet ovat yleistyneet, mutta joskus mietityttää mitä noilla oivilla laitteilla oikein tekee. Vakka puhelu toiseen kapulaan ei maksa mitään, niin se menee kuitenkin vapailla radioaalloilla ja on kaikkien kuultavissa. PRM puhelua voikin verrata yleiseen chattiin. Se on erittäin mukava, kun sattuu saamaan sopivan kaverin keskustelukumppaniksi. Minä olen käyttänyt tuota kapulaa ollessani vaimon kanssa Market-, tai muulla kauppakierroksella, koska silloin kumpikin voi olla vapaasti missä lystää ja sopivan ajan tullen sitten kokoonnutaan. Käyhän tämä tavallisella kännykälläkin, mutta ilmainen on kuitenkin edullista. Myös metsässä liikkuessa voi tavoittaa toisen jos nyt kumpikin ei satu olemaan saman mäen eripuolilla. Kivikkoisen vuoren lävitse eivät radioaallot suoraan etene. Näille kapuloille luvattu 5 km kantama edellyttää esteetöntä maastoa, joten ei se aina, tuskin koskaan ainakaan hyvällä äänenlaadulla toteudu. Totuttuani tuohon puhelimeen, pidän sitä monessa asiassa hyvin kätevänä pikaviestimenä. Keskustelua aiheesta http://446foorumi.pemari-turku.net/

11.1.07

Energiaa

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa kaiken aikaa, vaikka sitä pyritään rajoittamaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä rajoittaen. Energian tarve on suuri, eikä ihminen ole valmis tinkimään saavutetusta mukavuustasosta. Siihen saattaa tulla pakko, sillä ennustetut uhkakuvat lähenevät odotettua nopeammin.
On kyettävä pysäyttämään energiankulutuksen nousu, on siirryttävä uusiutuviin energiamuotoihin. Bioenergian vähäinenkin merkitys on otettava käyttöön. Ellemme opi säästämään yhteistä ilmakehäämme, koemme synkän tulevaisuuden. Eräs pahimpia uhkia on Golf virran suunnan muutos, joka saattaa merkitä keskilämpötilan laskua, jopa 10 asteella. Siitä seurauksena olisi todennäköinen uusi jääkausi.
Ilmasto on globaali haaste, jossa mukana ovat maaosat, valtiot, kunnat yksilöt. Omat - ja yhteiset päätöksemme ovat ratkaisevia. Suomessa suunniteltu kuntien vähentäminen ei ole merkityksetön myöskään energiatalouden kannalta. Lämpöä ja sähköä on tuotettava keskitetysti, luontoa säästävillä menetelmillä. Kaukolämpö on saatettava hyötykäyttöön mahdollisemman lähellä voimaloita, sillä lämmön siirto aiheuttaa hävikkejä ja siirtoputkistot ovat kalliita. Savukaasut on puhdistettava, niin että myös hiilidioksidia pääsee ilmakehään nykyistä vähemmän. Kotimaisten polttoaineiden käyttöä pitää tehostaa. Jäte, jota ei voi kierrättää on poltettava energiaksi, eikä yhteisillä varoilla pidä tehdä ainoatakaan järjetöntä investointia. Päättäjät taitavat olla kovien haasteiden edessä.

10.1.07

Diesel

Tänään tuli postiluukusta auton käyttömaksulappu ja siinähän on mukana 440 euron käyttövoimamaksu. Dieselauton omistajana kiinnostavaa on ainakin tähän aikaan vuotta päivittää muistitieto, siitä miten bensan ja dieselin taloudellisuus on muuttunut. Työelämästä pois jäädessä, myös auton tarve muuttui hyvin vähäiseksi, mutta hyvää autoa en ole malttanut hävittää pois.
En halunnut verrata pääomaa enkä auton arvonalennusta, vaan pelkkä polttoainekustannus. Se osoittaa minulle, että noin 13 000 km vuodessa tekee dieselin käytön edullisemmaksi. Tällä laskelmalla halusin vakuuttaa ainoastaan itseäni säilyttämään nykyisen autoni.

9.1.07

Kirjasto

Julkisista palveluista ehkä kaivatuin on kirjasto. En sano, että se on tärkein, sillä kaikkea ei pidä asettaa taloudelliseen järjestykseen. Olen aika itsenäinen kirjastonkäyttäjä, sillä katson jo kotikoneella, mitä seuraavaksi luen. Laadin listan, jonka mukaan, sitten helposti viipymättä löydän kirjat hyllystä. Uutuuskirjat joudun varaaman, netin kautta. Käyn kirjastossa noin kahdesti kuukaudessa ja lainaamieni kirjojen määrä on yli 50 kpl/v.
Ehkä muutan piankin tapaani ja alan jäädä viihtymään kirjastoon, voin käyttää enemmän kirjastohenkilökunnan palveluita. Lehtien lukeminen olisi eräs hyvä tapa kuluttaa aikaa, samalla, kun voisin jättää jotkut aikakauslehdet tilaamatta.
Kirjastoa ei mielestäni mikään korvaa, koska uskon aina kirjoja tarvittavan, jonka lisäksi kirjastossa on myös sähköistä tietoa.

8.1.07

Puhelin


Kännykässä on jo melkein kaikki ajateltavissa oleva. Taitaa olla tarpeetontakin. Itse käytän kännykkää kovin vähän. Työssä ollessani taas melkein elin joka hetken kännykän varassa. Nyt tilanne on toinen, tarvitsen kännykkää harvoin, ja silloinkin vain puhelimena.
Tietokone on muodostunut tärkeäksi, sillä sen varassa on suurin osa uutisista, ja henkilökohtaisesta yhteydenpidosta nettipuhelimen kautta. Kamerat kellot ym. kännykän liitännäiset ovat minulla erillistaitteina, niin MP3 soitin, kuin radiokin.
Kännykät kehittyvät nopeaa vauhtia ja pian kännykän voisi kuvitella korvaavan jo kaiken kodin viihde-elektroniikan. Ehkä näin onkin, mutta uskon erillistaitteilla olevan vielä pitkään enemmän hyötyä, kuin niiden puhelimeen integroitu pikkuveli tarjoaa.

TV:n jälkeen nyt kehitetään kännykkäprojektoria. Saksalainen Fraunhofer-instituutin, uusin prototyypissä kännykän "videotykki" on 16 x 9 x 9 -millinen eli noin sokeripalan kokoinen. Videotykkiä kehitetään myös Suomessa. Oululainen Upstream Engineering sai pari vuotta sitten kansainvälistäkin huomiota Photon Vacuum -tekniikkaan perustuvalla videoprojektorilla, joka oli noin tulitikkuaskin kokoinen.

7.1.07

Sunnuntaina

Päivälenkillä kävelyllä käydessä kohtaamme sunnuntaisin aina tuttavia, joiden edellisestä tapaamisesta on saattanut kulua pitkä aika. Niin kävi tänäänkin. Ensimmäinen henkilö oli vanha rouva, jota emme ole nähneet aikoihin. Tarinoimme ja pyysimme häntä pistäytymään meillä päiväkahvilla kun palaamme lenkiltä. Hän on tulossa noin ½ tunnin kuluttua kello 16:30. Toinen pariskunta tuli myös vastaan. Olemme heidän kanssaan asuneet 17 vuotta sitten naapureina. Toki senkin jälkeen on tavattu, mutta harvoin. Nyt oli mukava vaihtaa ajatuksia säästä ja katsella samalla retkiluistelijoiden vauhdikasta rientoa Alvajärven jäällä. Urheilumallisella potkukelkalla näyttää saavan todelle kovaa kyytiä, kun hyvä potkija on menossa.
Heittäydyin kanssamme samaa lenkkiä toistamiseen vastaantulevien myötä juttusille, näin meistä aikaisemmin tuntemattomista, tuli kertaheitolla tuttavia.
Sunnuntaikävelijöille tällainen sää on mitä mainioin -1°C, täysin pilvistä. Tuulee etelästä nopeudella 5 m/s, ilman kosteus: 93 %.

6.1.07

Aikainen kevät


Joinakin keväinä vaimoni on pyytänyt Pääsiäisen aikaan tuomaan pajunkissoja kukka-maljakkoon.




Eipä niitä ole kovina pakkastalvina, silloin vielä löytynyt. Nyt kävelin kosteikko maastossa tänään Loppiaispäivänä ja kas kummaa, pajunkissat oovat parhaimmillaan. Onko tämä nyt sitten aikaista kevättä tai myöhäistä talventuloa? Vaikuttaa kuitenkin keväimeltä. Ainoastaan auringonvalosta on puute, vaikka päivät ovat jo pidentymässä.
Tällä vauhdilla maamme Suomi lämpenee sellaista vauhtia, että kohta pitäisi aloittaa banaanin viljely. Talvipäivien lyhyys taitaa kuitenkin estää, tällaisten villien haaveiden toteuttamisen.

4.1.07

Säästä

Säätila on aina ollut suosituimpien puheenaiheiden joukossa. Nyt sää on noussut ehdottomaksi ykköseksi puheenaiheena ja monissa uutisissa on myös säätä koskevaa asiaa. Olemme eläneet poikkeuksellista talvea. Tänään lehdissä on STT:n uutinen joka kertoo Britannian meteorologian laitoksen ennusteesta, jonka mukaan: ”Tästä vuodesta tulossa kaikkien aikojen lämpimin”.

- Maapallon keskilämmön ennustetaan olevan 0,54 astetta vuosien 1961-1990 keskiarvoa korkeampi. Tuo keskiarvo oli 14 astetta.
Britannian meteorologian laitoksen mukaan vuodesta 2007 tulee 60 prosentin varmuudella yhtä lämmin tai lämpimämpi kuin vuosi 1988. Se on tähänastisista vuosista lämpimin.


Koska nämä ennusteet eivät ole, ”kansan sääprofeetan” sammakon sääriennustuksia, niin oletettavasti niillä on jonkinlainen luotettavuus, mutta mitä se sitten vaikuttaa tavallisiin maapallon tallaajiin?

Eräiden ennusteiden mukaan kyseessä on tilapäinen lämpeneminen, joka jälkeen mennään toiseen äärimmäisyyteen. Siitä enemmän oheisen linkin takaa.
http://www.vaellusnet.com/discus/messages/18/2337.html?1096967972

1.1.07

Metsässä

Tammikuisessa metsässä on ilo kulkea, niin männiköissä, kuin korpikuusienkin katveessa. Perinteisen uudenvuoden kävelyn olen tehnyt lumikengillä, joskus suksilla. Tänään kävelin ihan vain, kunnollisissa vaelluskengissä. Ei ole lunta eikä maa ole märkää.
Sammaloituneita soita lukuun ottamatta, metsämaasto on parhaassa mahdollisessa kävelykunnossa, ei ole likasta ei mitään haittaavaa. Pakkaslukema - 3 °C, tekee luonnon juuri sellaiseksi, että muuta on turha toivoa. Tallatut polut ja metsäautotiet ovat liukkaita, mutta miksi niitä kävelisin, kun voin taivaltaa omia polkujani.