28.4.07

Kohopenkki

Tänään oli mainio päivä puutarhatöihin. Ei ollut liian lämmin, eikä liian tuulinenkaan, Juuri sopiva lapiotöihin ja kärräämiseen. Meillä on varastossa noin 2 vuoden risut, jotka nyt käytimme kohopenkin tekoon.

Ensinnä kaivoin maahan 600 x 120 x 30 cm kaukalon. Pohjalle ladoin vanhat oksat, ja niiden päälle ohuen turvekerroksen. Seuraava kerros on, kuten kuvassakin, lehtikompostia ja pihasta haravoitua kariketta. Sen päälle levitän valmista kompostimultaa ja päällimmäiseksi kerrokseksi pois kaivamani ruokamullan. Nyt ruokamulta on hieman märkää, joten annan sen tuultua muutaman päivä ennen levittämistä. Parannan ruokamultakerrosta tallilta haettavalla turvepitoisella hevosenlannalla. Mukaan ripaus kalkkia niin, jopa siinä kesäisen kasvuston pitäisi rehottaa. Meillä tämän penkin hyötypinta-ala tulee olemaan noin 10 m².
Tämä on vanha kiinalainen menetelmä, jolla saa muutaman neliön maa-alalla reilun sadon.
Idea kohopenkkiin ja kuva ovat Yhteishyvä 5/2007

2 kommenttia:

 1. Moi!

  Ajattelin itse tehdä nyt kohopenkin. Kuinkas sulla lähti vihannekset kasvamaan? Mitä kasvatit?
  terv Kirsi

  VastaaPoista
 2. Anonyymi10.9.08

  Kiitos kysymästä:

  Viime vuonna ei kasvanut mitenkään erikoi-sesti, kun oli kuivaa. Tänä vuonna on tullut paremmin satoa, kun muuten maa oli jopa lii-an märkää.
  Kurpitsaa, kurkkua, pikkuvihanneksia ja eri-laisia sipuleita siinä on kasvatettu. Aika mata-laksi se on jo painunut, joten pitää nyt kaivaa se auki ja lisätä kompostia valmiiksi ensi ke-sää varten. Hiesusavimaalle ihan hyvä ja toi-miva ratkaisu pitää 2 – 3 kohopenkkiä.

  VastaaPoista

Kerro mielipiteesi!