1.4.07

Voi saasta

Onkohan ilmastonmuutos aprillia, ainakin moni sitä epäilee kansan huijaamiseksi. Toisaalta täytyy ymmärtää kehittyneen teknologian tuoma muutos kaikkeen ympärillä olevaan. Mennessämme ajatuksessa tuhansia vuosia taaksepäin, taitaa jätteiden määrän kasvu siitä olla hirvittävä. Eihän ennen ihmistä ollut saasteita. Jossain sattui joku tulivuori purkautua ja tuoda nokea ilmakehään. Ukkosen salama sytytti metsäpalon, mutta mitä muita saasteita silloin syntyi?

Ihmisiä oli vähän eivätkä he osanneet edes tulta tehdä. Ihmiskunta on saanut tämän saastumisen aikaan, elintasoa nostaessaan. Tuotamme kaikenlaista haitallista, josta suuri osa kulkeutuu vesistöihin tai nousee kaasuina tai hiukkasina ilmaan. Raskasmetallit ym. myrkyt saastuttavat maaperää.

Kaatopaikat täyttyvät kaikesta tarpeettomasta roinasta ja energiasta on pulaa tai se on kovin kallista. Palava materiaali voidaan muuttaa energiaksi, savutkin osataan puhdistaa jopa pestä. Hukkalämpökin on saastetta, ainakin sen joutuessa vesistöön sitä rehevöittäen. Jätteissä on paljon sellaista joka voidaan nykyistäkin tehokkaammin kierrättää ja samalla suojella yhteistä ilmakehää.

Jokin kumma asia on vain keksittävä, että jokainen suomalainen ja jokainen muukin maapalon asukas omaisi saman tietotason ja samanlaisen huolellisuuden yhteisten asioiden hoitamiseksi. Puhtaan ja terveellisen ympäristön puolesta toimimisen tulee olemaan meidän kaikkien omien etujen mukaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!