30.3.08

Valokuvan tulisi säilyä

Tämän päivän Keskisuomalainen kirjoittaa miten digikuvina tallennetut ”Muistot ovat vaarassa kadota”.

Se on harmillista, kun niin todellakin saattaa tapahtua, mutta mikä olisi se pelastava konsti? Omakohtaisesti ottamistani valokuvista on vain vähän paperitulosteita, mutta erilaisia levyillä olevia esityksiä on runsaasti. Harmittavaa on sekin, että -70 luvun värikuvat ovat haalistuneet albumeissa ja niiden kiinnitys on pettänyt liiman kuivuttua. Jotakin niille on tehtävä; joitain tärkeimpiä olen skannannut ja korjaillutkin.

Megan lerpuilla tai korpuilla olevia kuvia ei minulla juuri ole. Suurin osa digikuvista on tallennettu kovalevylle ja koosteita on video-CD ja DVD formaatilla. Tekniikan edelleen parantuessa nuo vanhentuvat formaatit voivat olla lukukelvottomia muutamien vuosien kuluttua. Ei se ilahduta.

Olen odottanut, että fotopalveluita tarjoavat liikkeet tekisivät asiakkailleen esim. pdf tai muita A4 kuvasivuja, jolle voisi tallentaa tekstiä ja yhden tai useampia valokuvia tietoineen. Näistä sitten voisi vielä koostaa vaikka aikakauslehden tai kirjan kaltaisen tulosteen. Kuvien liimailu kansioihin, ei enää oikein kiinnosta.

Vaarana on tietenkin se, että tällainen teos tulee liian kalliiksi, ja siksi jää teettämättä. Enpä tiedä vaikka tuollaista palvelua jo olisikin?

2 kommenttia:

 1. Esim. Ifillä on aika simppeli ja hyvä kuvakirjapalvelu.

  Lataat koneelle ohjelman, lisäät siinä olevaan valmiiseen/muokattuun sivupohjaan kuvat ja tekstit, tilaat kirjan.

  Lopputuloksen siisteyden huomioiden, aika edullista hommaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä!
  Siihen palveluun pitää tutustua mahdollisimman pian.

  VastaaPoista

Kerro mielipiteesi!