Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

19.4.09

Ylikuumenemisesta on haittaa


Sunnuntai on ollut kolea ja tuulinen. Maapallon lämpenemistä en ainakaan tässä viikonvaihteessa ole erityisemmin havainnut.

Luin tänään kuvassa olevan, Risto Isomäeltä viime vuonna ilmestyneen kirjan. Hän on huolestunut maapallon tilasta. Ehkä meidän tavallisten tallaajienkin pitäisi siitä huolestua, koska tiedemiesten mukaan Siperian jäätiköt ja napa-alueet sulavat. KSML (16.04) lehtiotsikko kertoo että ”Meri voi nousta odotettua enemmän”, jolloin jopa kymmeniä valtamerien rantakaupunkeja voisi hukkua vesimassojen alle. Meriveden pinnan nousu on seuraavien satojen vuosien aikana hyvin mahdollista, ellei ihmiskunta ole valmis tekemään jotakin tulevien sukupolvien hyväksi.

Kirjailija tiedetoimittaja Risto Isomäki esittelee kirjassaan 34 erillistä keinoa, jotka mahdollistaisivat maapallolle paremman tulevaisuuden. Hiiltä tulisi poistaa ilmakehästä, jotta se ei nokeaisi jäätiköitä, jotka tummuessaan sulavat kiihtyvällä vauhdilla. Hänellä on esittää myös keinoja joilla voidaan lisätä heijastavuutta valkaisemalla, jo nokeentuneita jäätiköitä.

Kekseliäs ihminen selviytyy monista vaikeista asioista, joten ilmastonmuutoskin tulisi ottaa koko ihmiskunnan haasteena. Tuskin yksi kirjailija tai kukaan muukaan yksilönä pystyy kehitystä muuttumaan, mutta kun samassa veneessä olemme kaikki +6,5 miljardia ihmistä.

Tunnisteet:

0 Comments:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home