Puoli kiloa Tuoppi ruismaltaita ja 5 kiloa sahtimaltaita, siitä lähti vierteen valmistus käyntiin. Tein maltaiden haudutuksen muovisaavissa, koska meillä ei ole kuin 9 litran teräskattila, johon tämä massa ei mahtunut. Haudutus alkoi kädenlämpöisellä vedellä ja lisäsin puolen tunnin välein aina kuumempaa vettä. Lopulta mallaspuuron lämpötila oli 70°C. Puolet massasta kattilaan ja kuumennus puuliedellä reiluun 80 asteeseen, jolloin seoksen väri tummeni. Tyhjensin kattilan mehumaijaan, jossa oli pohjalla katajan havuja, ja aloin laskea kuumaa vierrettä. Lisäsin seokseen tarvittavan määrän poreilevan kuumaa vettä. Tästä erästä valmista vierrettä syntyi 15 litraa. Jäähdytyksen jälkeen lisäsin mukaan esikäynnistyneen hiivan ja sahti on nyt vesilukollisessa astiassa 2 – 3 päivää, jonka jälkeen loppukäyminen kylmässä varastossa. Mielenkiintoista odotella miten sahti tekeytyy.
Hyvää sittä tuli!
VastaaPoistaHyvää sittä tuli!
VastaaPoista