16.9.24

Ota elämästä enemmän irti


Eläkeikä: on aikaa, jolloin matka on täynnä ylä- ja alamäkiä. Ikä on vain numero, joka ei määrittele kuka olet tai mitä voit saavuttaa. Epävarmuuden hyväksyminen on osa tätä maailman aikaa ja vapauttaa energiaa tärkeämpiin asioihin. Kiitollisuuden harjoittaminen auttaa pitämään mielen positiivisena ja lisää onnellisuutta.

Virtuaalinen viestintä: on helppoa nyky-yhteiskunnassa, mutta myös kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus on tärkeää. Kannattaa kysyä veljiltä, ​​sisarilta ja naapurilta, kuinka he voivat. Pienet teot, kuten keskeneräisten asioiden hoitaminen, tuovat mielenrauhaa. Päiväkirjan pitäminen on loistava tapa käsitellä omia ajatuksia ja tunteita sekä seurata elämänmuutoksia. Se voidaan jakaa läheisten kanssa tai säilyttää salaisina kansioina.¨

Kuka hallitsee elämääsi: joskus saatat sen unohtaa, mutta peiliin katsominen selventää sen hetkessä. Tee itsenäisiä valintoja, jotka tuovat iloa ja tyydytystä. Hyväksymällä itseni sellaisena kuin olen, nautin matkasta enemmän, olen huomannut!

Mitä mieltä olet tästä?
 

15.9.24

Mitä on oven takana, tai lukemattomissa kirjoissa

 – elämän pienet arvoitukset

Olen aina hämmästynyt siitä, kuinka voimme huolehtia asioista, joita emme ole edes yrittäneet tehdä. Esimerkiksi: "En lukenut sitä kirjaa, ja nyt kadun sitä. Miksi jätin oven kiinni, kun avain oli jo kädessäni?" Kuulostaako tutulta?

Aivomme näyttävät toimivan toisinaan kuin alkukantainen tekoäly, joka hyppää edestakaisin menneisyyden ja tulevaisuuden välillä pysähtymättä koskaan nykyhetkeen. Olemme jo tuominneet itsemme asioista, joita emme ole tehneet, ja huolestuneet mahdollisista seurauksista ennen kuin olemme edes hengittäneet kunnolla.

Ehkä se on vain osa ihmisluontoa, koska haluamme hallita kaikkea. Meidän on vaikea hyväksyä, että elämässä on asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Siksi yritämme ennustaa tulevaisuutta ja huolehtia etukäteen kaikista mahdollisista skenaarioista, kuten Ukrainan sodan lopputuloksesta.

Mutta entä jos hengitän syvään sisään ja ulos, antaen asioiden olla? Mitä jos hyväksymme sen, että emme voi tietää, mitä olisi tapahtunut, jos olisimme tehneet valinnat toisin?

Ehkä tuo mysteerinen kirja olisi ollut täyttä roskaa, joten ovi olisi avautunut tyhjää täynnä olevaan, kaikuvaan huoneeseen!

14.9.24

Syksy maalaa maisemaa


Syyssateessa, kun
puut vaihtavat väriä.
Kukat kukkivat,
mutta kesä väistyy ja
luonto odottaa talvea.

Syksy on kuin taiteilijan sivellin, joka maalaa luontoa hitaasti uusiin sävyihin. Viimeisten lämpimien päivien jälkeen huomaamme lehtivihreän vaihtuvan värit. Kirkkaan vihreä väistyy pehmeiden keltaisten, oranssien ja punaisten kanssa. Metsästä tulee värikäs mestariteos, joka kutsuu meidät ihailemaan luonnon kauneutta. Pakkasen jälkeen tulee syysmyrsky, joka lakaisee lehdet pois puista.

Vaikka ennätyskesä lukuisine helle päivineen on takanapäin, luonnosta löytyy paljon muutakin kuin vain värikkäitä lehtiä. Syksyn kukat kukkivat monissa puutarhoissa ja niityillä. Taivaalta putoavat pienet sadepisarat lisäävät syksyn tunnelmaa. Vesi kimaltelee lehdillä ja tekee maasta pehmeän.

Luonto valmistautuu nyt talveen. Linnut keräävät ruokaa ja monet eläimet etsivät lämpimiä talvipaikkoja. Syksy on aikaa, jolloin voimme tarkkailla luonnon kiertokulkua ja ihailla sen viisasta vaihtelua. Valmistaudutaan hämmästelemään syksyn ihmeitä!

Mitä sinä teet syksyn aikana? Käytkö metsässä, puistossa tai omassa puutarhassasi ihailemassa luonnon väriloistoa? Jaa omia syksyn kuvasi ja ajatuksesi kommenteissa!


13.9.24

Sateinen perjantai (13)

Aivan kuten säätiedotus jo eilen lupasi, taivas on tänään täynnä harmaita pilviä ja sade ropisee tasaisesti. Omat tuntemukseni tätä päivää kohtaan vaihtelevat: toisaalta pidän sateen rauhoittavasta vaikutuksesta, mutta toisaalta kaipaan myös aurinkoa ja lämpöä.

Miten sinä suhtaudut sateeseen? Onko se sinulle mieluisa vai mieluummin vältettävä vaihe vuodessa? Minulle sade on kuin mahdollisuus pysähtyä hetkeksi kiireen keskellä. Sateen ropina ikkunalla luo kotoisan tunnelman ja kutsuu sisään lukemisen tai muun rentoutumisen pariin. Toisinaan vaan katselen sadetta terassilla istuen ja syksyisen maiseman muutoksia katsellen, saatan myös tehdä muistiinpanoja kynällä tai ääni-tallentimella.

Vaikka sade tuo mukanaan hieman harmautta arkeen, se on luonnolle välttämätöntä. Kasvit tarvitsevat vettä kasvaakseen ja sade puhdistaa ilman. Sateen jälkeen ilma tuoksuu raikkaammalta ja luonto herää uuteen elämään, onhan vielä kesäisen lämmintä, joten sienet kasvavat. 

Ehkäpä tämä on täydellinen päivä jäädä kotiin, tehdä jotain itselle mieluisaa ja nauttia kupillisesta teetä. Tai ehkäpä lähdetkin rohkeasti ulos sateeseen ja nautit luonnon raikkaasta ilmasta. Me kävimme vaimon kanssa tekemässä viikonvaihteen ruokaostokset. Automarketin pysäköintitalo tarjosi sateensuojan kaupassa käynnin ajaksi, joten sekin palvelu tuntui hyvälle.

Muistetaan, että jokainen päivä on erilainen, ja jokaisella päivällä on oma viehätyksensä. Myös sateisella päivällä on omat positiiviset puolensa.

Mitä sinä ajattelet? Jaa omia ajatuksiasi sateesta kommenttikentässä!

12.9.24

Kenelle kellot soivat – sota, rakkaus ja ihmisyys

Joskus tulee yllättäen tarve ottaa kirja käteen ja lukea se uudelleen, tai kuunnella äänikirjana. Eilen ”Haluatko miljonääriksi” ohjelmassa oli kysymys: kuka on kirjoittanut klassikon ”Kenelle kellot soivat”.

Minulla on varmaankin kaikki Hemingwayn suomennetut kirjat omassa kirjahyllyssä, ja päätin lukea tämän kirjan uudelleen. Paksu kirja ja pientä tekstiä, tuntuu työläältä, joten päädyin helpompaan tapaan eli kuuntelen teoksen äänikirjana, joka on tänä vuonna lukenut Timo Mäkynen uudelleen äänikirjaksi. Entuudestaan tuttu, mutta suurelta osalta unohtunut kirja on mielenkiintoinen kuuntelukokemus. Aikaa tämän 422 sivuisen kirjan kuunteluun menee 21 tuntia.

Ernest Hemingwayn: ”Kenelle kellot soivat on klassikko, joka vie lukijansa Espanjan sisällissodan keskelle. Romaani kertoo yhdysvaltalaisesta Robert Jordanista, joka on liittynyt tasavaltalaisten sissi armeijaan. Jordanin tehtävänä on räjäyttää silta, jotta hallituksen joukot eivät pääse vahvistamaan rintama linjojaan.
Hemingwayn kuvaus sodan kauhuista ja julmuudesta on raaka realistinen. Samalla hän onnistuu luomaan unohtumattomia hahmoja, joiden välille rakentuu syviä ihmissuhteita. Jordanin rakkaus nuorta partisaani Mariaa kohtaan tuo romaanin tapahtumiin koskettavan vastapainon. Rakkauden ja kuoleman teemat kietoutuvat tässä romaanissa yhteen tavalla, joka on jäänyt mieleen vuosikymmeniksi.

Robert Jordan ja Maria – sota ja rakkaus
Robert Jordanin ja Marian välinen suhde on yksi romaanin keskeisimmistä juonteista. Se tuo sodan keskelle hetken rakkauden ja inhimillisyyden lämpöä. Maria, nuori partisaanityttö, on menettänyt perheensä sodassa ja löytää turvaa ja lohtua Robert Jordanista. Heidän välille syntyy syvä yhteys, joka tarjoaa molemmille lohtua sodan kauhujen keskellä.

Heidän rakkaustarinansa on kuitenkin tragedian sävyttämä. Sodan julmuus ja tehtävän tärkeys painavat jatkuvasti Robert Jordanin mieltä. Hän tietää, että hänen on valittava velvollisuutensa ja rakkauden välillä. Tämä sisäinen konflikti tekee heidän suhteestaan erityisen koskettavan ja jännittävän.

Mitä tekee tästä suhteesta niin erityisen?

  1. Vastakohtien vetovoima: Robert Jordan on kokenut mies, joka on nähnyt paljon maailmaa. Maria on nuori ja kokematon, mutta hänellä on vahva tahto ja kyky selviytyä vaikeuksista. Heidän erilaisuudet täydentävät toisiaan ja luovat syvän yhteyden.
  2. Sodan varjo: Heidän rakkaustarinansa tapahtuu sodan keskellä, mikä tekee siitä entistä traagisemman. Sodan julmuus muistuttaa jatkuvasti siitä, että onnellinen loppu ei välttämättä ole mahdollinen.
  3. Ihmisyyden voitto: Vaikka sota pyrkii tuhoamaan ihmisyyden, Robert Jordanin ja Marian välinen rakkaus osoittaa, että ihmisessä on edelleen kykyä rakastaa ja tuntea empatiaa, vaikka olosuhteet olisivat kuinka vaikeat tahansa.

Milloin saamme lukea tarinoita Venäjän hyökkäys sodasta Ukrainaan, sota joka on varmaan julmuudessa kaikkia aikaisempia kauheampi, sotilaille ja etenkin kärsimään joutuvalle siviiliväestölle. 

11.9.24

Uuteen myllyyn

 Kiina on tunnettu halvoista tuotteistaan, mutta kuten sanonta kuuluu, halpa on usein kallista. Tilasinpa Temusta kätevän kahvimyllyn, joka palveli uskollisesti muutaman kuukauden. Sitten se vain yhtäkkiä lakkasi toimimasta.

Tuoreen, itse jauhetun kahvin makuun oli jo ehtinyt niin tottua, että ilman myllyä olo oli kuin ilman aamukahvia. Uusi mylly piti hankkia, mutta suomalaisista kaupoista ei löytynyt yhtä edullista vaihtoehtoa. Lopulta päädyin Prismaan, jossa myytiin Wilfa CG2G 260 -apparaattia. Hinta oli kohtuullinen ja miellyttävä yllätys on viiden vuoden takuu.
Samalla reissulla poikkesin vielä Lidlissä ja napsin mukaan Bellarom-kahvia. Yllätyksekseni se maistui lähes yhtä hyvältä kuin tuttu "Pauligin Presidentti", vaikka hintaero on huomattava. Jos tämä hintasuhde säilyy, niin uusi mylly maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä Lidlin kahvi kilossa. Meillä kahvia kuluu kahdestaan noin 50 grammaa päivässä, joten vuodessa kahvipapuja ostetaan noin 18 kiloa.
Olen nyt yhden kerran nauttinut Wilfa-myllyllä jauhettua tuoretta kahvia, tuota halpaa Bellaromia. Maku on miellyttävä eikä lompakko tunnu yhtään tyhjältä. Tämä kokemus on opettanut, että edullinen ei aina tarkoita huonoa laatua ja että välillä kannattaa kokeilla uusia tuotteita. 

10.9.24

Tarvitsenko kahvimyllyn?

Tie parempaan kahvihetkeen

Kiinalaisesta Temu-verkkokaupasta talvella -24 tilattu USB-ladattava pieni kahvimylly oli erinomainen, mutta se oli mekaanisesti heikko! Se hajosi odottamatta ja nyt kaipaamme sitä.
En lähde Temulta vaatimaan uutta, siksi meillä on harkinnassa: tarvitsemmeko kahvimyllyn? Totuimme siihen, ja tänään kahvipavut jauhettiin tehosekoittimella. Hyvin onnistui niinkin!

Suomen markkinoilla on nykyään valtava valikoima erilaisia kahvimyllyjä, joten tarjontaan on helppo hämääntyä. Tässä blogikirjoituksessa käyn läpi muutamia seikkoja, jotka voivat auttaa päättämään, onko kahvimylly hyödyllinen investointi. Hinnaltaan ne vaihtelevat 25 eurosta, jopa satasiin asti.

Tuoretta kahvia joka päivä

Yksi suurimmista syistä hankkia kahvimylly on, että se mahdollistaa tuoreen kahvin nauttimisen joka päivä. Valmiiksi jauhettu kahvi menettää arominsa melko nopeasti, joten jos haluat parhaan mahdollisen maun, kannattaa kahvi jauhaa juuri ennen valmistusta. Kahvimyllyllä voi myös säätää jauhatus astetta eri valmistusmenetelmiin sopiviksi.

Henkilökohtaisempi kahvikokemus

Kahvimylly antaa mahdollisuuden räätälöidä kahvin juuri omaan makuusi. Voit kokeilla erilaisia papuja ja jauhatusasteita, kunnes löydät täydellisen yhdistelmän. (Jos sellaista yleensäkään on olemassa?) Lisäksi kahvin jauhaminen on mieluisa rituaali, joka voi tehdä aamuista entistäkin mukavamman.

Kestävämpi vaihtoehto

Suomesta ostettu kahvimylly on varmaan pitkäikäinen investointi, joka ehkä säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Jauhetun kahvin ostaminen voi tulla kalliiksi, ja lisäksi se tuottaa enemmän turjaa pakkausjätettä. Kahvimyllyä varten papuja voi ostaa erikoiskaupasta.

Päätössanat

Kahvimyllyn hankinta on henkilökohtainen päätös, joka riippuu omista tottumuksista ja siitä, kuinka paljon arvostat hyvää kahvia. Jos haluat parantaa kahvi kokemusta ja nauttia tuoreesta, maukkaasta kahvista joka päivä, kahvimylly voi olla sinulle oikea valinta.

Muista kuitenkin, että:

  • Hyvää kahvia saa myös valmiiksi jauhetusta kahvista, kunhan se on tuoretta ja säilytetty oikein.
  • Jos juo kahvia vain hyvin harvoin, kahvimylly on turha investointi.
  • Omat mieltymykset ratkaisevat, mikä parhaiten sopii talouteesi.

Mitä mieltä sinä olet kahvimyllystä? Jätä kommentti ja kerro kokemuksistasi!


9.9.24

Syksyn saapuminen

Istuin hetken pihan penkillä ja katselin ylös koivuun. Yksi ensimmäisistä keltaisista lehdistä irtautui oksasta ja leijui hitaasti kohti maata. Se on kuin pieni lentolehtinen, värikäs hyvästijättö kesälle. Lehden laskeutuessa maahan tunsin syksyn kosketuksen.

Kellastuvat lehdet ovat ensimmäinen konkreettinen merkki siitä, että vuodenaika vaihtuu jälleen. Luonnon syklit ovat aina kiehtoneet minua. On kiehtovaa seurata, miten ympäristö muuttuu ympärillämme kuukaudesta toiseen, mutta myös vuodesta toiseen. Syksy tuo mukanaan oman kauneutensa: lehtien väriloiston, viilenevän ilman ja raikkaan tuulen ja syyssateet. Tuskin tälle vuodelle enää hellepäiviä riittää. Eilinen sunnuntai olikin jo tämän ennätys-vuoden 69-hellepäivä.

Mutta syksyn saapuminen herättää minussa myös muita ajatuksia. On haikeutta, kun kesä jää taakse. Toisaalta syksy on myös uusien alkujen aikaa. Se on aikaa sisäänpäin kääntymiselle, lämpimille juomille ja pitkille pimeille illoille. Syksy on vuodenajasta, jolloin voi pysähtyä hetkeksi kaiken keskellä ja nauttia elämän pienistä iloista. Television syyskausi on alkanut, TTK-ohjelma pääsi eilen hyvään vauhtiin, myös monia muita sarjoja on alkamassa. Valokuvaamisessa ruska tarjoaa aina oman värinsä kuviin. Ensimmäiset hallayöt ovat kohta edessä ja sekös tuo luontoon oman värilisän. Sitä odottaessa!  

Keltainen lehti

koivusta maahan leijui.

Syksyn merkkinä.

8.9.24

Sananlaskuja ja sanontoja

 Liityin äskettäin Facebook-ryhmään nimeltä "Suomalaiset Sananlaskut", jossa ihmiset jakavat erilaisia ​​sananlaskuja ja sanontoja. Minulla on melko hyvä muisti tällaisille asioille, joten tiedän niitä melkoisen paljon. Yritän käyttää niitä myös jokapäiväisessä keskustelussa.

Kaikki sananlaskut ovat sanontoja vanhoista ajoista, mutta kaikki vanhat viisaudet eivät ole sananlaskuja. Sananlaskut ovat vain yksi osa laajempaa kokoelmaa vanhoja sanontoja, joita on hauska tutkia.

Sananlaskuja on koottu moniin kirjoihin, ja luultavasti löydät niitä myös verkosta. Ne muuttuvat ja kehittyvät ajan myötä, mutta ne sisältävät paljon tietoa, josta voimme oppia. Se on kiva harrastus!
https://www.facebook.com/groups/vanhatsanonnat


6.9.24

Suomen järvet tarjoavat rauhaa ja kauneutta

Kuva Keitele järveltä
Suomi on tunnetaan tuhansien järvien maana, ja hyvästä syystä. Wikipedian mukaan: Suomessa on noin 168 000 järveä tai lampea, joiden pinta-ala on vähintään 0,05 hehtaaria. Näistä järvistä noin 57 000 on yli hehtaarin  ja noin 2 600 on yli neliökilometrin. Suomen järvien pinta-ala on 32 600 km², mikä tekee Suomesta yhden järvi rikkaimmista maista maailmassa.

Järvet ovat tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja luontoa, ja ne tarjoavat monia mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja rentoutumiseen.

Järvet ovat myös tärkeitä luonnonvaroja. Niitä käytetään kalastukseen, veneilyyn, melontaan, uintiin, ja muihin vesiurheilulajeihin. Järvet ovat myös tärkeitä maamme lintu- ja muille eläinlajeille.

Suomessa on paljon kauniita järviä, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen tunnelmansa. Jotkut järvet ovat suuria ja syviä, kun taas toiset ovat pienempiä ja matalampia. Jotkut järvet ovat osa metsä- tai maaseutumaisemia, kun taas toiset lähellä kaupunkeja.

Jos olet turisti, etkä koskaan ole käynyt Suomessa suosittelen vierailemaan myös järvillä. Voit nauttia rauhallisesta luonnosta, kauniista maisemista ja virkistävästä uinnista.

Järvien tulevaisuus

Järvet ovat tärkeitä luonnonvaroja, ja on tärkeää, että ne säilyvät puhtaina tuleville sukupolville. Valitettavasti järvet ovat kuitenkin uhanalaisia. Ilmastonmuutos, saasteet ja muut tekijät uhkaavat järvien hyvinvointia. On tärkeää, että teemme kaiken voitavamme suojellaksemme vesistöjä. Voimme tehdä tämän esimerkiksi vähentämällä saasteita, säästämällä vettä ja suojelemalla luontoa.

Järvien kauneus

Järvet ovat kauniita paikkoja. Ne tarjoavat monia mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja rentoutumiseen. Olemme ehkä jokainen käyneet järvellä, suosittelen lämpimästi tekemään niin mahdollisimman usein. Jos on joku joka ei ole koskaan käynyt mato-ongella, se kannattaa tehdä, se on jokaisen oikeus.

Järvien merkitys meille

Järvet ovat tärkeitä suomalaisille monesta syystä. Ne ovat paikka, jossa ihmiset voivat rentoutua ja nauttia luonnosta. Järvet ovat myös tärkeitä suomalaisen kulttuurin osana. Monet suomalaiset perinteet ja tarinat liittyvät järviin.