21.9.24

Kirjan kauneus

Olemmeko me ihmisinä, menettämässä jotain olennaista? Onko se keskittyminen tekemäänsä, hiljaisen tiedon omaksuminen tai yksinkertaisesti se, näyttää mielenkiintoiselta?  Tutkimuksen mukaan yli seitsemän kymmenestä suomalaisesta (74 %) on sitä mieltä, että on parempi nähdä ihminen lukemassa, kuin selaamassa puhelintaan.

Puhun siitä, kun näemme toisen ihmisen lukemassa kirjaa tai lehteä. On jotain erityistä siinä näkymässä, joka herättää katsojassa positiivisia tunteita, vaikka julkisessa kulkuneuvossa. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihminen, joka on uppoutunut kirjan maailmaan, vaikuttaa viehättävämmältä kuin henkilö, joka tuijottaa kännykkäänsä selaten. Miksi näin on? Ehkä se johtuu siitä, että lukeminen on aktiivista toimintaa, joka vaatii keskittymistä ja mielikuvituksen käyttöä. Kun näemme ihmisen lukemassa, voimme kuvitella, millaisessa maailmassa hän sillä hetkellä on. Se herättää uteliaisuutta ja halua ymmärtää.

Kännykkä, taas, on passiivinen laite. Se tarjoaa jatkuvana virtana tietoa ja viihdettä, mutta samalla se eristää ympäristöstä. Kun näemme jonkun tuijottavan kännykkää, ei voi tietää, mitä hän tekee. Jäämme ulkopuoliseksi hänen maailmassaan. Se voi tuntua jopa hieman tylsältä. Hyvä kännykän käyttötapa on äänikirjojen kuuntelu, jolloin se laite ei ole kädessä, vaan laukussa tai taskussa. Korvilla on langalliset tai langattomat kuulokkeet, jotka nekin kyllä eristävät kuuntelijan ulkomaailmasta.

Ehkäpä jokaisen pitäisi palata enemmän kirjojen ääreen. Ei vain siksi, että se tekee meistä mielenkiintoisia, vaan myös siksi, että lukeminen rikastuttaa elämää. Lukukokemus avaa ovia uusiin maailmoihin, syventää ymmärrystä itsestämme ja muista ihmisistä, ja antaa mahdollisuuden kokea tunteita, joita emme muuten kokisi. Joten seuraavan kerran, kun haluat antaa itsestäsi vaikutuksen, unohda kännykkä ja ota käteesi kirja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!