Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

27.5.07

Ylipainoisuus — korvien välissä

Syömme liikaa tarpeeseen nähden, jonka seurauksena yli puolet suomalaisista kärsii ylipainosta ja sen tuomista haitoista. Tietoa varmaan on riittävästi, miten painoa ja terveyttä pystyisi hallitsemaan, mutta sittenkin huonovointisia riittää. Usein näkee ihmisiä, jotka pudottavat nopeasti painoa ihan kunnioitettavan kilomäärän, mutta kun aikaa kuluu, niin ne kilot ovatkin HUPS! tulleet takaisin. Emmekö osaakaan elää siten kuin meille hyväksi olisi?

Olisiko järkevämpää puhua elinikäisestä painonhallinnasta, eikä noista nopeista dieeteistä? Eihän kauppa määrää mitä me syömme, mutta asiakas tekee valinnat näkemänsä perusteella. Hyllyt täytetään kaupallisessa mielessä, jolloin ajatellaan asiakkaiden kiertoa myymälässä, siten, että kärryyn tulevat tuotteet antavat mahdollisimman paljon katetta kaupalle. Ehkä ns. terveysruoka ei tuo kaupalle suurinta tuottoa, vaan sen antavat halvat massatuotteet, joissa on maksimaalinen määrä rasvaa, sokeria ja nopeasti hajoavaa hiilihydraattia. Ostoskoreissa ovat merkittävässä asemassa hyvätuottoiset einekset, juomat ja karkit. Juomissa myydään vettä ja hiilihappoa makeutettuna.

Liikunta antaa mm:  • hyvän yliskunnon

  • tehostaa rasva-aineenvaihduntaa

  • lisää energiankulutusta

  • kohentaa mielialaa

Kaikki emme kuitenkaan ole urheilijoita, joita kiinnostaa juokseminen hiki hatussa. Miten siihen liikuntaan voisi lisätä, jotakin hyödyllistä, kuten:  1. puutarhanhoidon

  2. koiran ulkoiluttamisen

  3. lintujen bongaamisen

  4. luonnonkasvien keräämisen

  5. työmatkat polkupyörällä

  6. käydä naapurissa kävellen

Kyllä näitä on helppo keksiä, mutta eräskin henkilö sanoi minulle: Miksi et sinäkään toimi sillä lailla kuin puhut? Se kysymys pistää ajattelemaan.

Tunnisteet:

0 Comments:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home