29.6.24

Kymmenen käytännön ohjetta perhosten kuvaamiseen heinäkuussa

Joka vuosi ainakin näin keskikesällä olen kuvannut perhosia ja muita ötököitä. Kohta alkava heinäkuu on hyvä aika näiden pikku siivekkäiden kuvaukseen. Aiheesta voisi luoda jonkinlaisen oman projektin, jota voisi täydentää kuva-aiheeseen liittyvin haikuin:



1. Valitse oikea ajankohta: Heinäkuu on erinomaista aikaa perhosten kuvaamiseen Keski-Suomessa. Lämpimät ja kosteat säät houkuttelevat esiin monenlaisia lajeja. Aamun ja illan hämärä ovat usein parhaita aikoja kuvaamiseen, koska silloin perhoset ovat aktiivisempia. Seuraa sääsivustojen sade- ja tuuliennusteita. Esimerkiksi FORECA. 

2. Löydä sopivat paikat: Perhosia voi löytää monenlaisista ympäristöistä, kuten rannoilta, niityiltä, metsä aukoista, puutarhoista ja soilta. Kokeile etsiä niitä kukista, pensaista ja puista. Voit myös houkutella perhosia ja korentoja syötteillä, kuten banaanilla tai mädäntyneillä hedelmillä.

3. Käytä oikeita laitteita: Järjestelmäkamera on paras vaihtoehto perhosten kuvaamiseen, mutta hyviä kuvia saa myös laadukkaalla kännykällä. Kameran objektiivi esimerkiksi. 100 mm tai 200 mm antaa mahdollisuuden ottaa lähikuvia perhosista likimain häiritsemättä niitä. Lähelle tarkentava kiikari on luonnossa kuvaavan hyvä apuväline.

4. Säädä asetukset: Käytä manuaalista kuvaustilaa ja säädä ISO-arvoa, suljinaikaa ja aukkoa valaistusolosuhteiden mukaan. Yleensä on hyvä aloittaa matalalla ISO-arvolla (esim. 200) ja nostaa sitä tarvittaessa. Suljinaika tulisi olla riittävän nopea, jotta kuvat pysyvät terävinä (esim. 1/1000 sekuntia tai nopeampi). Aukko säätää kuvan syväterävyyttä. Aukko (esim. f/12) antaa sinulle suuremman syväterävyyden, kun taas suurempi aukko (esim. f/2.8) antaa matalamman syväterävyyden ja tekee taustasta sumean.

5. Lähesty hitaasti ja ole kärsivällinen: Perhoset ovat helposti häiriintyviä, joten on tärkeää lähestyä niitä hitaasti ja varovasti. Ole kärsivällinen ja odota, että perhonen laskeutuu kukalle tai muulle tasaiselle pinnalle ennen kuin otat kuvan. Joskus nopea sarja on hyvä, koska siitä voi valita parhaan kuvan.

6. Käytä jalustaa: Monopodin käyttö auttaa sinua pitämään kamerasi vakaana ja saamaan terävämpiä kuvia. Voit myös käyttää apuna salamavaloa hämärässä kuvatessasi.

7. Kokeile eri kuvakulmia: Älä pelkää kokeilla erilaisia kuvakulmia. Voit kuvata perhosia ylhäältä, alhaalta, sivulta tai jopa takaa. Voit myös kokeilla makrokuvausta saadaksesi lähikuvia perhosten siipien yksityiskohdista.

8. Muokkaa kuvia: Kun olet ottanut kuvat, muokkaa niitä kuvankäsittelyohjelmalla. Voit rajata kuvia, säätää kirkkautta ja kontrastia sekä parantaa yksityiskohtia.

9. Ole kunnioittava luontoa kohtaan: Muista kunnioittaa luontoa ja älä vahingoita kasveja tai eläimiä kuvatessasi.

10. Pidä hauskaa!: Perhosten kuvaaminen on hauskaa ja palkitsevaa. Nauti prosessista ja opi samalla lisää näistä kiehtovista olennoista.

Bonusvinkkejä:

  • liity paikalliseen luontokuvaus kerhoon tai osallistu perhos kuvaus kursseille saadaksesi lisää vinkkejä ja neuvoja.
  • Voit ladata älypuhelimeesi perhosoppaan, jonka avulla voit tunnistaa kuvaamiasi perhosia.
  • Voit jakaa kuviasi some kanavilla muiden perhosharrastajien kanssa.

Muista nauttia luonnosta ja valokuvauksesta ihaillen kesän kauneutta.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi29.6.24

    Hyviä vinkkejä! Harmi vaan, että perhosia tuntuu olevan vähemmän nykyään🤔

    VastaaPoista
  2. https://kansallisperhonen.fi/tiesitko-tata/

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi!