10.2.08

Voi sulaa

—Neljännes pohjoisnavan jäästä suli viime vuoden aikana pois, kertoo Jyllands-Posten-lehti verkkosivuillaan.

Jää sulaa pohjoisnavalla, kuin voi kuumalla paistinpannulla. Kaipa sitä nyt jo pitää alkaa uskoa, että jonkinlainen ilmastonmuutos on tapahtumassa, sillä tänäänkin on lumi vain sohjoa ja ilmassa sateen suhmuraa, mittarin näyttäeesä kolmen – neljän asteen lämpölukemia.

Muutos on ainut vakio, sen kaikki tiedämme, mutta onko se muutos on todella näin nopea? Jatkuuko muutos pysyväisluonteisena, vai ovatko lämpimät tuulet vain tilapäisiä. Muutos voi säästää meitä lämmityskuluissa, mutta se voi tulla myös arvaamattoman kalliiksi, jos merien pinta nousee metri tolkulla, jolloin vesi valtaa alaa kuivalta maalta ja samalla tulevat monet alavat seudut asumiskelvottomiksi.

Ihmiskunta haluaisi sopeutua kaikenlaiseen muutokseen, se on sisäänrakennettuna ihmisluonnossa, mutta jos muutos on hyvin nopea, siihen sopeutuminen ei olekaan helppo tehtävä.

Miksi ilmasto lämpenee, siitä on erilaisia teorioita olemassa, mutta useimmat niistä päätyvät samaan loppu tulemaan, että vaikeuksia tulee kasaantumaan väistämättömästi. Toimet muutoksen hidastamiseksi saattavat olla jo myöhässä. Odotetaan nyt kuitenkin, että saisimme alkavalle viikolle uutta lunta ja pakkassäitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!