24.7.10

Ohjenuorassa

En edes muista milloin olisi ollut sellainen päivä, etten olisi tarvinnut jotakin toiminta- tai käyttöohjetta. Tietokone, sen ohjelmat ja oheislaitteet ym. elektroniset laitteet ovat sellaisia, että ilman osviittoja olisi lähes mahdoton tulla toimeen. Joku on tosin sanonut, ettei tosimies ohjekirjaan tartu! En ole samaa miltä hänen kanssaan, sillä niin moni asia hoituisi kovin puutteellisesti ilman käyttöohjetta.

Ohjeet ovat sitten oma lukunsa, sillä yleensä ne on painettu pienellä fontilla ja laitteen mukana saattaa tulla kilokaupalla turhaa paperia, sillä monissa kojeissa ohjeet ovat ainakin viidellä eri kielellä. Miksi? Joissakin kojeissa perustoiminnot oppii jopa yhdellä lukukerralla, mutta monitoimisissa, esimerkiksi järjestelmäkameran ohjekirjaa tarvitaan toistamiseen.

Älypuhelinkin on niin älytön, ettei sitä hallitse pelkällä ohjeiden kerta vilkaisulla. Me olemme kiinni jonkinlaisessa ohjenuorassa koko elämän ajan. Minua ihmetyttää, ettei ohjeita tallenneta sähköisesti laitteen mukana tulevaan CD- tai DVD levylle. Jos haluaa paperiversion niin siitä voi tulostaa tärkeän sivun itselleen, ennen kaikkea fontin saisi omaa silmän näkökykyä suosivaan kokon. Näin ei myöskään tarvitsisi tuhlata paperia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!