Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

6.2.07

Talvi (-30 °C)

Se saapuu kerran vuodessa, mutta sen alkamisaika vaihtelee, jos vuodenajan alkuna pidetään pysyvän lumen tuloa. Ensilumisade ei läheskään aina ole tae, että maa olisi valkea kevääseen saakka. Joskus näinkin saattaa käydä. Ajoittain talvilämpötila voi olla jopa + 10 lämpöasteen paikkeilla tai alemmillaan pakkanen voi paukutella yli – 40 asteen lukemissa. Lämpötilassa on vaihtelua, niin myös lumen määrässä, jota maassa voi olla hyvin erilaisia määriä, eri talvina.
Talvilla on näin mukavasti vaihtelua. Kuitenkin paukkuvalla pakkasella on luminen loppu, sillä pyryt ovat usein pakkasen perästä. Vaihtelevien säätilojen lisäksi talven erikoisuus on valon vähäisyys, jota kaamokseksikin nimitetään. Pimeässä kasvaa ihmismieleen masennus, jonka kevättalven kirkkaus tehokkaasti poistaa. Syystalven pimeän jälkeen saamme kaksin verroin valoa maaliskuun hankien loistaessa ja päivien pidentyessä.
Suomessa jokainen vuodenaika on erilainen, eivätkä edes talvet ole samanlaisia. Vuodenaikoihin liittyvät omat kummallisuutensa, tähtikirkkaista kuutamoöistä, lähes täydelliseen pimeyteen tai keskikesän yöttömään yöhön.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home