Aloita tarinasta
"Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa"! Ennen kuin alat kuvata, unohda hetkeksi kaikki tekniset asiat. Tärkeintä on tarina ja kuvan tarkoitus. On hyvä aloittaa tutustumalla paikkaan ja jos otat muotokuvaa henkilöstä tai kuvaa lemmikistä, on hyvä aloittaa tutustumalla kuvattavaan. Harrastaja työskentelet eri tavalla kuin ammattivalokuvaaja, mutta ei haittaa, jos käytät ammattimaista lähestymistapaa kuvauskohteisiisi.
Jokaisella kuvalla on viesti ja mahdollisesti tavoite
Mitä haluat viestiä kuvillasi sosiaalisessa mediassa? Onko se valokuvaajan luovuutta vai jotain muuta? Avoimuus on tärkeää. Mitä paremmin valokuvaaja tuntee kohteen, sitä mielenkiintoisempi kuva yleensä on. Kun kaikki on tuttua, on myös helpompi keksiä ja käyttää luovia ideoita.
Kenelle otan nämä kuvat?
Enimmäkseen vain itsellesi, kuvat jäävät omalle koneellesi, mutta ehkä ne päätyvät jollekin sosiaalisen median kanavalle. Voisiko joku katsoa niitä joskus? Jotkut sukulaisista saattavat arvostaa kuviani, mutta myös joku omasta ikäryhmästä sosiaalisessa mediassa saattaa olla kiinnostunut. Luontoteemat voivat olla mielenkiintoisempia kuin muotokuvat.
Aiheen ja ympäristön valinta
Otanko kuvia luonnossa vai kaupungissa? Mitä sijainti kertoo, kuvaanko kasveja luonnossa vai katumaisemia vilkkaassa kaupungin keskustassa? Valokuvaajana olet tavallaan itseoppinut taidevalokuvaaja, joten sekin voi vaikuttaa ympäristön valintaan.
Kuvien sävy ja luonne
Tumma tai vaalea, luonnollinen tai järjestetty, luonnonvalo tai salama, nopeasti napattu tai huolella luotu. Kellonaika kuvien ottamiseen vaihtelee samoin, kuin sääolosuhteet. Sääennusteet ovat tärkeitä valokuvaajille. Omaa tuttua tyyliä on hyvä käyttää, mutta myös näkökulmaa ja kuvakulmaa kannattaa olla valmis muuttamaan, sillä tavanomaisesta tyylistä poikkeamalla oppii.
Ja kaunis on kuva tässä!
VastaaPoista