25.7.24

Vanhuus ei saavu yksin

 Lainaus tuntemattoman runoilijan runosta". 

"Vanha ihminen voi paahtaa samalla tasolla kuin ennenkin, mutta ei samalla tahdilla."

Näin sen näen!

  1. Ikääntymisen vaikutus ihmisen kykyihin
  2. Vanhempien ihmisten arvostaminen
  3. Ikääntymisen tuomat haasteet
  4. Yhteiskunnan tuki vanhemmille ihmisille

Lausahdus sisältää viestin ikääntymisestä ja sen vaikutuksista ihmisen kykyihin. Vaikka vanhempi ihminen voi yhä olla yhtä taitava ja kyvykäs kuin nuorempana, hänen suorituskykynsä ja energisyytensä ovat saattaneet laskea ajan myötä. Siksi kai Joe Biden (81 v.) luopui pyrkimyksestään toiselle USA:n presidenttikaudelle. 

Vanhempiin ihmisiin tulisi suhtautua kunnioittavasti ja arvostaa heidän viisauttaan ja kokemustaan. Heillä on paljon annettavaa yhteiskunnalle, eikä heidän kykyjään saisi aliarvioida. Jokaisen on hyvä muistaa, että ikääntyminen on prosessi, joka tapahtuu ajallaan meille jokaiselle.  

Samalla on tärkeää tunnustaa, että ikääntyminen tuo mukanaan haasteita. Senioreilla voi olla vaikeuksia liikkua ja suorittaa päivittäisiä toimintoja itsenäisesti. Meillä voi olla myös terveysongelmia, jotka vaativat hoitoa.

On hyvä, kun yhteiskunta tukee ja tarjoaa meidän tarvitsemamme palvelut. Tämä voi sisältää esimerkiksi kotihoitoa, hoivakoteja ja kuntoutuspalveluita. Omatoimisuutta kannustetaan, siksi koska vanhemmilla ihmisillä on yhä rooli yhteiskunnassa. Me olemme perheiden ja yhteisöjen tukipilareita. Meidän elämänkokemustamme arvostetaan ja meidän monia taitojamme saa hyödyntää. Vanhemmilla ihmisillä on usein vaikeuksia muistaa asioita tai oppia uusia asioita. Myös ajattelun nopeus voi olla hidastunut. Vanhemmat ihmiset voivat olla alttiimpia masennukselle ja ahdistukselle ja meillä voi olla vaikeuksia selviytyä elämässä eteen tulevista arkisista haasteista.

Käsi kädessä,
yhteisö tukee meitä.
Yksin ei jäädä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!