Keväiset metsäpolut kutsuvat, pohdintaa motivaatiosta
Olen aina pitänyt kuntosalikäyntejäni tavoitteellisina. Kolme kertaa viikossa on vakio rytmi, ja yleensä asetettu treenitavoite myös saavutetaan. Tänään kuitenkin kävi toisin. Salitreeni jäi harmittavasti jopa 30 prosenttia tavoitteestani. Painot olivat sopivat, ei liian raskaat, mutta jostain syystä motivaatio oli hukassa. Ei huvittanut, joten päätin lähteä kotiin.
Pohdin syitä tähän poikkeukselliseen tilanteeseen. Fyysinen syy tuntuu pois suljetulta. Ei ollut kiirettä, eikä mikään kehon osa protestoinut. Jäljelle jää henkinen syy tai "jokin muu".
Viime viikkoina ulkoilu on jäänyt vähäiseksi kevään "huonojen säiden" vuoksi. Nyt kuitenkin, kun säät ovat vihdoin suosiolliset, erityisesti pääsiäisen aikaan, niin luonto alkaa vetää puoleensa. Huomenna onkin suunnitelmissa lähteä vaimon kanssa metsäpoluille sauvakävelylle .
Tämä johdattaa minua pohtimaan motivaation moninaisuutta ja sen yhteyttä hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Vaikka kuntosali on minulle tärkeä osa fyysistä kuntoa, se ei ole ainoa tapa liikkua ja huolehtia itsestään. On mahdollista, että keho ja mieli kaipaavat jotain muutakin, kuin punttisalia.
Miksi motivaatio lopahti salilla?
Vaikka mitään akuuttia syytä ei ollut, taustalla voi piillä useita henkisiä tekijöitä:
- Rutiinin puudutus: Säännöllinen kolmen kerran viikossa -rytmi on hyvä, mutta ajoittain rutiini voi tuntua tylsältä. Keho ja mieli saattavat kaivata vaihtelua.
- Ulkoilun kaipuu: Kevään valo ja lämpö herättävät luontaisen halun liikkua ulkona. Vähäinen ulkoilu viime aikoina on voinut luoda alitajuisen kaipuun luontoon.
- Henkinen väsymys: Vaikka fyysisesti olo ei tuntunut väsyneeltä, henkinen kuormitus voi vaikuttaa motivaatioon. Joskus mieli kaipaa vain lepoa tai jotakin erilaista virikettä.
- Tavoitteiden uudelleenarviointi: Vaikka tavoite yleensä toteutuu, on hyvä aika ajoin pysähtyä miettimään, ovatko ne edelleen relevantteja ja motivoivia.
Sauvakävelyretket vaimon kanssa eivät ole vain liikuntaa, vaan ne tarjoavat monia muitakin hyötyjä:
- Luonnonrauha: Metsäympäristö on tunnetusti stressiä lievittävä ja mieltä rauhoittava. Luonnon äänet ja maisemat voivat tuoda kaivattua henkistä palautumista.
- Yhteinen aika: Liikunta yhdessä läheisen kanssa vahvistaa suhdetta ja luo mukavia muistoja.
- Uudenlainen fyysinen aktiivisuus: Sauvakävely aktivoi eri lihasryhmiä kuin kuntosaliharjoittelu ja tarjoaa hyvää aerobista liikuntaa.
- Uudet maisemat: Metsäpolkujen tarjoamat uudet näkymät ja reitit tuovat talven jälkeen vaihtelua liikkumiseen ja herättää uutta intoa.
Tämän päivän vajaaksi jäänyt salitreeni ei ole epäonnistuminen, vaan ehkäpä kehon ja mielen viesti. Tärkeää on kuunnella näitä viestejä ja antaa itselleen lupaa tehdä asioita, jotka tuovat iloa ja hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Retki keväiseen metsään on juuri sitä – mahdollisuus ladata akkuja luonnossa ja nauttia yhdessäolosta ja kevään valokuvauksesta. Ehkäpä lisääntyvä ulkoilu tuo uutta virtaa myös tuleviin kuntosalitreeneihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro mielipiteesi!