28.4.25

Banaani päivässä

 – voisihan sitä kokeilla?

Kun on diabetes 2, koholla oleva verenpaine ja housunkaulus, ettei kevät tuuli ei ihan heti kaada. Tuttuja  ongelmia monelle meistä miehistä. Ja sitten se ikuinen kysymys: voiko tässä tilanteessa edes vilkaista banaania, tuota makeaa ja keltaista hedelmää, vai pitäisikö se suosiolla unohtaa muiden syntisten herkkujen joukossa?

Apinat, nuo viidakon veijarit, tuntuvat rakastavan banaaneja intohimoisesti. Luonto-ohjelmissa ne popsivat niitä huoletta, kuorivat taitavasti ja näyttävät nauttivan jokaisesta suupalasta. Mutta hetkinen, apinoilla onkin hieman erilainen biologia kuin meillä ihmisillä. Niiden ruuansulatuselimistö on sopeutunut käsittelemään suuria määriä kuitupitoista prosessoimatonta ravintoa, sellaiseen meidän moderni vatsamme ei ole tottunut. Vertailu apinoiden banaanin kulutukseen onkin vähän kuin vertaisi dronea avaruusrakettiin – molemmat ovat toki olemassa, mutta käyttötarkoitus ja rakenne ovat hieman eri planeetalta.

Mutta palataan kysymykseen. Yksi tai kaksi banaania päivässä, kun mittari näyttää diabetes lukemia, verenpainetta ja peilistä katsoo takaisin hieman pyöreä olemus. Onko se viisasta vai silkkaa hulluutta?

Banaani itsessään on monipuolinen hedelmä. Se sisältää kaliumia, joka voi olla hyväksi verenpaineelle. Siinä on myös kuitua, joka voi auttaa verensokerin hallinnassa ja pitää nälkää loitolla. Lisäksi banaanista saa energiaa, vitamiineja ja antioksidantteja. Näyttää hyvältä, eikö?

Mutta kuten aina, "se riippuu". Diabeteksen kanssa verensokerin nousu on kriittinen tekijä. Banaanin sisältämät luonnolliset sokerit varmaankin nostavat verensokeria, erityisesti jos banaani on hyvin kypsä. Kypsässä banaanissa tärkkelys on muuttunut enemmän sokereiksi. Annoskoko on myös olennainen. Yksi pieni tai keskikokoinen banaani voi olla eri asia kuin kaksi isoa banaania.

Kohonneen verenpaineen kanssa banaanin sisältämä kalium on plussaa, mutta koko ruokavalio ja muut elintavat vaikuttavat verenpaineeseen paljon enemmän kuin yksittäinen hedelmä. Ylipainon hallinnassa taas banaanin sisältämät kalorit on hyvä ottaa huomioon osana päivittäistä energiansaantia.

Mahdolliset haittavaikutukset voivat liittyä verensokerin hallintaan diabeetikoilla ja kokonaiskalorimäärään painonhallinnassa. Joillekin herkkävatsaisille suuret määrät banaania voivat aiheuttaa myös vatsavaivoja.

Joten, mitä tästä pitäisi ajatella?

  • Yksiselitteistä vastausta en tiedä. Jokaisen ihmisen aineenvaihdunta on yksilöllinen, ja se mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi sinulle.
  • Kohtuus kaikessa: Yksi pieni tai keskikokoinen banaani osana tasapainoista ruokavaliota ei välttämättä ole haitaksi, joten mitä jos kokeilen? 

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä ja pohdiskeleva kirjoitus! Tykkäsin erityisesti siitä, miten huomioit eri näkökulmat – banaani ei ole automaattisesti hyvä tai huono, vaan kaikki riippuu kokonaisuudesta ja kohtuudesta. Itsekin olen miettinyt juuri tätä samaa: pieni arjen muutos voi joskus olla parempi kuin ehdoton kielto. Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista!

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi!