Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

13.10.07

Metsälähde


Kävelin metsäpolkua, jolloin näin puiden lomassa pienen lähteen. Lähteen ympärillä kasvaa suuret kuuset, joiden juuret tunkeutuvat kosteaan maaperään. Niille riittää runsaasti vettä, sillä lähde pulppuaa elämää kuivaankin aikaan. Taustalla pilkottaa hakkuuaukko, eikä kestä kauaakaan, kun lähdettä nyt ympäröivät puut tulevat kaatovuoroon. Miten silloin käy lähteen, kun metsäkone myllertää maastossa.

Tunnisteet: ,

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Lähde on metsälakikohde - tarkoittaa, että laissa on lueteltu seitsemän arvokasta elinympäristöä, joiden säilyttämisellä halutaan turvata talousmetsien monimuotoisuutta.
Suojeltava on siis lähteiden, purojen ja lampien lähiympäristöt, ruoho- ja heinäkorvet, rehevät lehdot, kangasmetsäsaarekkeet ojittamattomilla soilla, rotkot ja kurut, jyrkänteet ja niiden alusmetsät sekä kivikot ja louhikot. - Miten leveä suojakaista esim. lähteen ympärille sitten jätetään - se on kai tapauskohtaista, mutta lähde joka tapauksessa pitäisi säilyttää.

Varsinainen ongelma asia on turvetuotannon takia. Lähde saattaa olla tuotantosuon rajojen ulkopuolella, mutta suon kuivatus vaikuttaa usein pohjavesiin ja kuivattaa pitkälle lähtitienootakin. Siksi lähde - ja monesti kaivotkin - saattavat kuivua. - Turvetuotannosta ei muuta olekaan kuin haittaa - luonnolle, ihmisille ja ilmastolle. Ks. viimeisimmät tieteen tulokset Ilmatieteen laitoksen sivut - Ilmastonmuutos - IPCC - IPCC-seminaari 31.10.08 sekä Ympäristöministeriön tiedote ko. seminaarista 4.12.08:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=305678&lan=fi&clan=fi

6.12.08

 

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home