Ajan saa kiinni vain pysähtymällä, sekä hiljaa varroten.

5.12.08

Päiväkävelyllä pohdiskelua

Jalkakäytävää ja hiekkatietä oli hyvä kävellä, sillä yöllä satanut lumi oli tarttunut tiukasti kiinni jäähän. Katselin Tuomiojärven rantoja ja Haukkalan alueelle valmistuvia uusia omakotitaloja. Maisema muuttuu nopeasti, kun puusto poistetaan ja tonteille rakennetaan erinäköisiä asumuksia. Suurimmat talot vaikuttavat kivilinnoilta. Eihän kalliille tontille voi mitään pikku mökkiä rakentaa.

Mieleen tulivat menneet ajat, miten erilaisia nykyiset asumukset ovatkaan, kun niitä vertaa rintamiestaloihin, joita tälläkin järven rantueella on. Silloin ennen omakotitalon pääasiallinen lämmitys tapahtui uuneilla, nyt kaukolämmöllä. Oli aikaa klapien tekoon, kun ei ollut telkkaria, ei tietokonetta. Nopea kehitys ja suuri muutos alkoivat 1960 luvulla, väritelkkarit yleistyivät kymmenen vuotta myöhemmin. Kotitietokoneet tulivat -80 luvulla. Ihmiset ovat tulleet entistä kiireisemmiksi, vaikka digitaalitekniikan tulisi säästää aikaa, mutta aikaa ei taida olla.


Nykyään naapuri tulee harvoin käymään, ei ainakaan kutsumatta saavu. Sama se on itselläkin, ei sitä kehtaa mennä. Taitavat ihmiset passivoitua, sellainen tuli mieleeni, kun istuin eilen uimahallin saunan lauteilla pyrkien virittelemään juttua eri-ikäisten ukkojen kesken. Itseäni nuoremmat eivät juuri ryhtyneet juttusille, vanhemmat kyllä, joskin väkinäistä sekin oli. Ehkä pyrin puhumaan heidän mielestään vaikeista aiheista.

Onneksi huomenna on Itsenäisen Suomen 91 v. juhlapäivä, siitä kaikki nykyihmiset saamme olla onnellisia.

Tunnisteet: ,

0 Comments:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!

<< Home