30.6.24

Ajatusten aallokoissa seilailua

Elämä on täynnä hetkiä, jolloin mieli vaeltaa menneisyyden muistoihin tai tulevaisuuden suunnitelmiin. Soitin juuri äsken minua kolme vuotta nuoremmalle veljelleni. Muistelimme vanhoja 1950- luvun kalansaaliita. Ajassa on tapahtunut suuria muutoksia, niin myös meissä jo vanhoissa miehissä. On luonnollista pohtia elämää ja siinä tapahtuneita käänteitä, mutta joskus ajatukset saattavat jäädä pyörimään sellaisten asioiden ympärille joihin ei voi vaikuttaa, eikä niitä pidä murehtia.

Lähes kahdeksankymppisenä olen kokenut paljon ja nähnyt elämää sen ylä- ja alamäet. Meillä ikääntyneillä on valtava kokemuksen aarre kirstu, josta ammentaa viisautta ja voimaa. On tärkeää muistaa, että menneisyys on jo eletty, eikä tulevaisuutta voi kukaan täysin ennustaa. Tärkeintä on keskittyä tähän hetkeen ja elämällä sitä täysillä.

Onneksi äänikirjojen ja valokuvauksen ym. avulla on keino irtautua mieltä kahlitsevista ajatuksista. Monet harrastukset antavat mahdollisuuden uppoutua tähän hetkeen ja nauttia siitä täysin. Ne ovat myös loistava tapa pitää mieltä virkeänä ja oppia uutta.

Kuntopyörä nurkassa kutsuu takaisin liikunnan pariin. Rauhallisella polkemalla ja Ian Flemingin jännittävien Bondin seikkailuja kuuntelulla saa samalla sekä liikuntaa että viihdettä. Jooga on toinen loistava tapa löytää mielenrauhaa ja vahvistaa kehoa. Joogaten voi keskittyä hengitykseen ja kehon tuntemuksiin, unohtaen samalla tarpeettomat arjen asiat.

Mielenrauha ja kohtuullinen lihasvoima ovat tärkeitä asioita kaikissa ikävaiheissa. Kuntosalilla käynnit ovat erinomainen tapa pitää keho kunnossa ja kohottaa mielialaa. Muista kuitenkin kuunnella omaa kehoa ja tehdä liikkumisesta itsellesi miellyttävällä tavalla vain sopivasti rasittavaa.

Älä pelkää kokeilla uusia asioita ja löytää uusia harrastuksia, yhdessä vaimon kanssa. Elämä on täynnä mahdollisuuksia, ja jokaiselle löytyy varmasti itselle sopivia tapoja rentoutua ja nauttia elämästä. Muista, että tärkeintä on olla läsnä tässä hetkessä ja elää sitä täysillä.

Muista:

  • Elämä on täynnä mahdollisuuksia - tartu niihin!
  • Keskity tähän hetkeen ja nauti siitä. 
  • Tee asioita, jotka tuovat iloa ja rentouttavat mieltä. 
  • Liiku säännöllisesti, omaa kehoa kuunnellen. 
  • Älä pelkää etsiä ja kokeilla uusia asioita. 


29.6.24

Kymmenen käytännön ohjetta perhosten kuvaamiseen heinäkuussa

Joka vuosi ainakin näin keskikesällä olen kuvannut perhosia ja muita ötököitä. Kohta alkava heinäkuu on hyvä aika näiden pikku siivekkäiden kuvaukseen. Aiheesta voisi luoda jonkinlaisen oman projektin, jota voisi täydentää kuva-aiheeseen liittyvin haikuin:



1. Valitse oikea ajankohta: Heinäkuu on erinomaista aikaa perhosten kuvaamiseen Keski-Suomessa. Lämpimät ja kosteat säät houkuttelevat esiin monenlaisia lajeja. Aamun ja illan hämärä ovat usein parhaita aikoja kuvaamiseen, koska silloin perhoset ovat aktiivisempia. Seuraa sääsivustojen sade- ja tuuliennusteita. Esimerkiksi FORECA. 

2. Löydä sopivat paikat: Perhosia voi löytää monenlaisista ympäristöistä, kuten rannoilta, niityiltä, metsä aukoista, puutarhoista ja soilta. Kokeile etsiä niitä kukista, pensaista ja puista. Voit myös houkutella perhosia ja korentoja syötteillä, kuten banaanilla tai mädäntyneillä hedelmillä.

3. Käytä oikeita laitteita: Järjestelmäkamera on paras vaihtoehto perhosten kuvaamiseen, mutta hyviä kuvia saa myös laadukkaalla kännykällä. Kameran objektiivi esimerkiksi. 100 mm tai 200 mm antaa mahdollisuuden ottaa lähikuvia perhosista likimain häiritsemättä niitä. Lähelle tarkentava kiikari on luonnossa kuvaavan hyvä apuväline.

4. Säädä asetukset: Käytä manuaalista kuvaustilaa ja säädä ISO-arvoa, suljinaikaa ja aukkoa valaistusolosuhteiden mukaan. Yleensä on hyvä aloittaa matalalla ISO-arvolla (esim. 200) ja nostaa sitä tarvittaessa. Suljinaika tulisi olla riittävän nopea, jotta kuvat pysyvät terävinä (esim. 1/1000 sekuntia tai nopeampi). Aukko säätää kuvan syväterävyyttä. Aukko (esim. f/12) antaa sinulle suuremman syväterävyyden, kun taas suurempi aukko (esim. f/2.8) antaa matalamman syväterävyyden ja tekee taustasta sumean.

5. Lähesty hitaasti ja ole kärsivällinen: Perhoset ovat helposti häiriintyviä, joten on tärkeää lähestyä niitä hitaasti ja varovasti. Ole kärsivällinen ja odota, että perhonen laskeutuu kukalle tai muulle tasaiselle pinnalle ennen kuin otat kuvan. Joskus nopea sarja on hyvä, koska siitä voi valita parhaan kuvan.

6. Käytä jalustaa: Monopodin käyttö auttaa sinua pitämään kamerasi vakaana ja saamaan terävämpiä kuvia. Voit myös käyttää apuna salamavaloa hämärässä kuvatessasi.

7. Kokeile eri kuvakulmia: Älä pelkää kokeilla erilaisia kuvakulmia. Voit kuvata perhosia ylhäältä, alhaalta, sivulta tai jopa takaa. Voit myös kokeilla makrokuvausta saadaksesi lähikuvia perhosten siipien yksityiskohdista.

8. Muokkaa kuvia: Kun olet ottanut kuvat, muokkaa niitä kuvankäsittelyohjelmalla. Voit rajata kuvia, säätää kirkkautta ja kontrastia sekä parantaa yksityiskohtia.

9. Ole kunnioittava luontoa kohtaan: Muista kunnioittaa luontoa ja älä vahingoita kasveja tai eläimiä kuvatessasi.

10. Pidä hauskaa!: Perhosten kuvaaminen on hauskaa ja palkitsevaa. Nauti prosessista ja opi samalla lisää näistä kiehtovista olennoista.

Bonusvinkkejä:

  • liity paikalliseen luontokuvaus kerhoon tai osallistu perhos kuvaus kursseille saadaksesi lisää vinkkejä ja neuvoja.
  • Voit ladata älypuhelimeesi perhosoppaan, jonka avulla voit tunnistaa kuvaamiasi perhosia.
  • Voit jakaa kuviasi some kanavilla muiden perhosharrastajien kanssa.

Muista nauttia luonnosta ja valokuvauksesta ihaillen kesän kauneutta.

28.6.24

Tyytyväisyyden ongintaa: (1471)

Sosiaaliset olennot ja onnen metsästys

Ihminen on sosiaalinen olento, ja se vaikuttaa jokaisen sydämessä. Elämme ystävien ja perheen ympäröimänä, nauttien läheisten seurasta, tunnemme olomme usein onnelliseksi ja tyytyväiseksi. Mutta onko tyytyväisyys sama asia kuin onnellisuus?

Takan lämmöstä auringonpaisteeseen

Minulle tyytyväisyys on kuin lämmin takan loimu kylmänä talvipäivänä. Se tuo lohtua ja turvallisuuden tunnetta, mutta ei välttämättä sytytä liekkejä sydämessäni. Onnellisuus taas on kuin auringonpaiste kesäpäivänä. Se saa tuntemaan iloa ja innostusta, halun tutkia ja kokea uutta.

Onnen polut ja yksilöllisyys

Meillä kaikilla on omat polkumme onneen. Useimmat löytävät sen perheen ja ystävien keskuudessa, toiset ansiotyöstä tai eläkeläinen harrastuksistaan. Jotkut taas löytävät onnea matkustaessaan tai uusia asioita kokeillessaan. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa olla onnellinen.

Kuuntele itseäsi ja nauti matkasta

Mutta miten me sitten tiedämme, mikä tekee meidät onnelliseksi? Se on ikuinen kysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Ehkäpä meidän on kokeiltava erilaisia asioita ja kuunneltava omaa mieltämme. On tärkeää muistaa, että onnellisuus ei ole pysyvä tila, vaan se vaihtelee elämän eri vaiheissa. Tärkeintä on, että pystymme nauttimaan niistä hetkistä, jolloin tunnemme olomme onnelliseksi.

Muistot ja odotukset: Luotettavia vai ei?

Muistot ovat osa sitä, mikä tekee meistä Minän. Ne auttavat meitä ymmärtämään menneisyyttämme ja ohjaavat meitä tulevaisuudessa. Mutta muistot eivät ole aina täysin luotettavia. Ne voivat vääristyä ajan myötä, ja ne voivat olla jopa keksittyjä. Siksi on tärkeää olla kriittinen muistojaan kohtaan ja olla tietoinen niiden rajoituksista. Tämän voi kokea, kun kirjoittaa muistoja oman historiansa vuosikymmeniltä.

Tulevaisuuden odotukset voivat myös olla epäluotettavia. Meillä on usein taipumus ajatella, että tulevaisuus on parempi kuin nykyisyys, ja että meillä on enemmän mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Mutta tämä ei aina ole totta. Tulevaisuus on täynnä epävarmuutta, emmekä voi koskaan tietää varmasti, mitä se tuo tullessaan.

Nykyhetkessä eläminen: Ainoa varmuus

Sen sijaan, että keskittyisi liikaa tulevaisuuteen tai menneisyyteen, meidän pitäisi keskittyä enemmän nykyhetkeen. Nykyhetkessä on kaikki, mitä meillä tänään on varmasti. Se on ainoa hetki, jolloin voimme todella elää ja kokea tätä kesäpäivää.

Matka jatkuu, onnen metsästys ei lopu

Tyytyväisyyden ja onnellisuuden metsästys on jatkuva matka. Matkalla on ylä- ja alamäkiä, mutta tärkeintä on, että nautimme matkasta ja opimme kokemuksista. Muistakaamme, että onnellisuus ei ole määränpää, vaan matka.

Onkiretki omien ajatusten äärelle

Tänään vähän myöhemmin kävelen läheiselle joelle onkivapa kainalossa ja taskussa matorasia. En pidä suurta väliä sitä saanko saaliiksi muutaman särjen tai ahvenia. Tärkeintä on viettää aikaa veden äärellä omissa ajatuksissa.

Kysymyksiä pohdittavaksi:

  1. Mitä tyytyväisyys ja onnellisuus merkitsevät sinulle?
  2. Miten olet oppinut kuuntelemaan itseäsi ja nauttimaan matkasta?
  3. Miten suhtaudut muistoihisi?
  4. Miten ohjaat tulevaisuuttasi?
  5. Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi?

 

27.6.24

Ajankuluksi


Puhelimen herätyskello herättää armottomasti auringonnousun aikaan, vaikka unen houkutus kutsuisi takaisin peiton alle. Mutta ei, tänään on kalastuspäivä! Paahtava kesäaamu kutsuu järvelle, ja olet luvannut ystävillesi mahtavan ahvensaaliin.

Kun keität kahvia, mielesi jo haaveilee kirkkaasta vedestä ja kalastuksesta auringonnousun maalaamassa maisemassa. Mutta kuumuuden ote iskee sinuun heti, kun astut laiturille. Hiki tippuu otsaasi jo ennen kuin aloitat. Onneksi järven tuulahdus helpottaa ja kalat näyttävät eloisilta varhain aamun hämärässä.

Ensimmäinen ahven puree heti, tuoden hymyn huulille, mutta se ei oikein tarttunut kunnolla kiinni. Aurinko paistaa armottomasti ja hiki kirvelee silmiä. Onneksi kylmä termospullo pitää juoman viileänä ja voileipä antaa energiaa. Pahus- ja nyt se paras lippa jäi pohjaan, menetys kirvelee. 

Aamu kuluu rauhassa kaloja odotellessa ja luonnon rauhasta nauttien. Kuumuus ärsyttää, mutta onneksi se ei haittaa kalastusta. Illalla, kun suuntaat takaisin rantaan, väsymys iskee, mutta tyytyväisyys on sitäkin suurempi. Upeat näkymät ja luonnon rauhallisuus teki varhaisesta herätyksestä ja helteessä hikoilusta sen arvoisen. Ja on aina hauskaa muistella kavereiden kanssa kesäisiä kalastusretkiä!



26.6.24

Helteellä: Ristikoiden riemua!


Ei se ihan helppoa ole!

Aurinko paahtaa armottomasti, hikikarpalot valuvat otsalta ja ulkona olo on kuin uunissa. Ei, nämä jatkuvat hellepäivät todellakaan ole sieltä mukavimmasta päästä! (+28°) Mutta onneksi on olemassa ratkaisu: ILP-ilmastointi! Se pitää kodin viileänä ja miellyttävänä, ja antaa mahdollisuuden heittäytyä mukaviin harrastuksiin. Ja mikä sopisikaan paremmin hellepäivään kuin ristikon täyttäminen?

Pappa istuu olohuoneen keinutuolissa, ristikkolehti kädessään. Vieressä häntä avustaa 15-vuotias nuorimies. Yhdessä he ratkaisevat pulmia ja nauttivat yhteisestä ajasta. Monta ristikkoa on jo täytetty, mutta muutama on vielä kesken. Ei hätää – ratkaisut löytyvät helposti, ainakin lehden takaa!

Pieni lunttaus auttaa pitämään pahimmat ongelmat kurissa ja estää vajaaksi jääviä sivuja. Joskus ratkaisu ei meinaa löytyä millään, ja silloin on pakko turvautua Googlen viisauteen. Mutta useimmiten vastaus löytyy omasta muistista -yhteistyöllä.

Ristikon täyttäminen on loistava tapa pitää mieli virkeänä ja oppia uusia asioita. Se on myös hauskaa ja rentouttavaa puuhaa, joka sopii kaikenikäisille. Ja mikä parasta, ristikkolehtiä on usein saatavilla edullisesti tarjouksista! Joten ei muuta kuin lehti käteen ja ristikon kimppuun – helteellä tai muuten huonolla säällä!

Muista, että ristikon täyttämisen ei tarvitse olla vakavaa puuhaa. Nauti prosessista, älä stressaa liikaa ja anna mielikuvituksen lentää! Tärkeintä on hauskanpito ja yhdessäolo. Ja kuka tietää, ehkäpä saatat samalla oppia jotain uutta ja yllättävää!

25.6.24

Valokuvaajan mietteet:

Etsin kuvauskohdetta omassa pihassa tai metsässä, painan kevyesti kameran laukaisinta, ja hetki pysähtyy.

Maailma ympärilläni katoaa, kun uppoudun kuvausprosessiin. Mutta mitä kaikkea pääni sisällä pyörii tuolla ratkaisevalla hetkellä? Sukellan syvemmälle valokuvaajan mielen melskeeseen!

Koristeomenapuu keväällä

Jokin pysähtyy, kun kohtaan aiheen, jonka haluan kuvata. Ensin mietin, haluanko lähestyä kohdetta intiimisti lähikuvalla, vai annanko sille tilaa hengittää laajemmalla kuvakulmalla. Molemmilla on oma viehätyksensä. Lähikuva voi paljastaa pienetkin yksityiskohdat, kun taas ympäristö saattaa tuoda kontekstia ja kertoa koko tarinan.

Sitten mietin, haluanko häivyttää taustan sumean pehmeän bokehin avulla vai pitää sen terävänä osana kokonaisuutta. Sumea tausta voi ohjata katseen kohteeseen, kun taas terävä ympäristö voi tuoda syvyyttä ja kiinnostavuutta kuvaan.

Seuraavaksi mietin, onko kohde liikkeessä? Jos tuuli heiluttaa kukkia tai lintu lentää ohitse, tarvitsen lyhyen valotusajan pysäyttääkseni liikkeen vai haluanko hyödyntää pitkää valotusaikaa luodakseni pehmeän liikehtimisen vaikutelman?

Entä kameran tuki? Käytänkö monopodia vakauttaen käden tärinän, vai käytänkö kolmijalka jalustaa täydellistä tarkkuutta varten tai uskaltaudunko luottamaan hernepussiin kiven päällä? Jokaisella on omat etunsa ja haittansa, ja valinnat riippuvat kuvaustilanteesta ja omasta valinnasta.

Mutta lopulta, kaiken pohjalla on kysymys: Se on se, mikä ohjaa kaikkia edellisiä päätöksiäni. Millaisen kuvan haluan luoda? Haluanko herättää tunteita, kertoa tarinaa tai vain ikuistaa hetken kauneuden?

Mitä teen kuvalla? Julkaisenko jakamalla kuvan some-maailmaan tai piilotanko omaan arkistoon? Se riippuu useimmiten kuvan tunnelmasta ja siitä, mitä toivon sillä saavuttavani. Saatan koota kuvista videon tai slideshow esityksen, ehkä kokoan tulostettavan kuvakirjan, tai digikasvion. 


Ja sitten tulee viimeinen kysymys: Miksi minä yleensäkin valokuvaan? Koska se on tapa nähdä maailmaa muistoja keräten, ikuistaa kauneutta ja jakaa sitä muiden kanssa. Se on tapa kertoa tarinoita ilman sanoja ja luoda yhteyden ihmisten välille. Se on yksinkertaisesti intohimoni, ja se tuo iloa elämääni.

Valokuvaaminen on matka, joka ei lopu koskaan. Aina on uusia asioita, uutta opittavaa, uusia tekniikoita kokeiltavaksi ja uusia tapoja ilmaista itseään. Se on matka, jolle kutsun kaikki mukaan, sillä jokaisella on ainutlaatuinen näkökulma, jota voi myös vaihtaa. Kuvalla on aina pieni tarina kerrottavanaan.

24.6.24

Sää on eläkeläisen hyvä ystävä?

Vanhuksella on aikaa nauttia elämästä täysin rinnoin. Mutta tiedätkö, että sää voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten vietät päiväsi? Forecan sääsivusto on eläkeläisen hyvä ystävä, sillä se tarjoaa monia hyödyllisiä työkaluja arjen suunnitteluun ja elämänlaadun parantamiseen.

Ongella aika kuluu ja saa kalaa!

1. Suunnittele retket ja ulkoilun hetket:

  • Tarkista sääennuste ennen retkiä, kävelyitä tai kalareissua ja valitse sopivat ajankohdat ja pukeudu sään mukaan.
  • Etsi aurinkoisia paikkoja luonnossa, vesillä, puistoissa ja nauti ulkona olemisesta.
  • Seuraa sateen ja tuulen ennusteita ja suunnittele sisätilojen aktiviteetteja huonoille keleille.
  • Hyödynnä lämpimiä ja aurinkoisia päiviä puutarhanhoitoon tai muihin ulkopuuhasteluihin. 
    • (Haluaisin oppia sadetanssin, sillä vesijohtoveden kantaminen turhauttaa)

2. Pidä huolta terveydestäsi:

  • Tarkista ilmanlaatuennuste ja vältä ulkoilua, jos ilma on haitallista hengitykselle.
  • Käy kävelylenkeillä ja nauti ulkoilusta hyvän ilmanlaadun päivinä.
  • Vältä liiallista kuumuutta ja auringonpaistetta hellepäivinä. 
    • Suojaa ihoa auringolta käyttämällä jotakin suojavoidetta.
  • Pukeudu lämpimästi ja pysy sisällä kylminä ja tuulisina päivinä.

3. Lisää sosiaalista vuorovaikutusta:

  • Käytä säätietoja keskustelun aloittamiseen muiden kanssa.
  • Liity verkkoyhteisöihin ja keskustele säästä ja muista aiheista kiinnostuneiden kanssa.
  • Suunnittele yhteisiä ulkoaktiviteetteja perheen kanssa hyvän sään päivinä 
    • PhotoWalk

4. Säästä rahaa:

  • Seuraa sähkön hinta ennusteita ja optimoi energiankulutusta säästäen rahaa.
  • Hyödynnä luonnonvaloa kodissa, sillä niinkin voi säästää sähköä.
  • Suunnittele matkat ja ostokset sääolosuhteiden mukaan ja vältä turhia kuluja.

5. Pidä hauskaa ja opi uutta:

  • Lue sää aiheisia uutisia ja artikkeleita.
  • Opi uutta ilmatieteestä ja sen vaikutuksista ilmastonmuutokseen ja elämään maapallolla.
  • Liity verkkoyhteisöihin ja keskustele säästä ja muista aiheista kiinnostuneiden kanssa.

Forecan sääsivusto on vain yksi esimerkki monista hyödyllisistä työkaluista, joita eläkeläiset voivat hyödyntää. Kokeile erilaisia sääsovelluksia ja -palveluita löytääksesi itsellesi sopivimman. Muista, että sää voi vaihdella nopeasti, joten tarkista ennusteet säännöllisesti pysyäksesi ajan tasalla.

Tarinan mukaan: "Sääennuste on aina oikein, mutta ilmat toisinaan reistailevat" 

Muista, että sää on eläkeläisen paras ystävä, jos sitä haluaa hyödyntää omien tarpeidensa mukaan!


23.6.24

Elämän ikuinen seuralainen

Orava ratkaisee ongelman!

Ongelmat:

Ne ovat kuin varjo, joka seuraa meitä kaikkia läpi elämän. Ne voivat olla pieniä ja ärsyttäviä tai suuria ja mullistavia. Mutta yhdestä asiasta voimme olla varmoja: ongelmia tulee aina olemaan.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että lähes kaikki ongelmat ovat ratkaistavissa. Vaikka ne saattavatkin ilmestyessään tuntua ylivoimaisilta, on olemassa aina keinoja löytää ratkaisuja. Myös vähäpätöisiltä tuntuvia ongelmia kannattaa ratkaista ainakin harjoituksen vuoksi. Tärkeintä on olla lannistumatta ja uskoa omiin kykyihinsä.

Erilaiset ajattelutavat ovat avainasemassa ongelmanratkaisussa. Jos lähestyt ongelmaa aina samalla tavalla, et todennäköisesti löydä uusia ratkaisuja. Yritä ajatella asiaa eri näkökulmista ja ole avoin uusille ideoille.

Asenteen vaihtaminen voi myös olla ratkaisevan tärkeää. Jos uskot, että et voi ratkaista ongelmaa, et todennäköisesti edes yritä tehdä sitä. Sen sijaan, että keskittyisit negatiivisiin ajatuksiin, keskity siihen, mitä voit tehdä ongelman ratkaisemiseksi.

Tee ratkaisusta persoonallinen. Älä tyydy pelkkään ratkaisuun, joka toiminut jollekin muulle. Löydä oma ratkaisu, joka sopii juuri sinun tarpeeseen ja tilanteeseen.

Ole positiivinen. Positiivinen asenne voi auttaa näkemään ongelman uudessa valossa ja löytämään luovia ratkaisuja. Älä anna periksi, vaikka et heti löytäisi ratkaisua. Jatka yrittämistä ja usko, että löydät sen lopulta.

Muista, että meillä kaikilla on kyky ajatella monin eri tavoin. Meissä kaikissa on piilossa luovuutta ja kekseliäisyyttä. Älä pelkää käyttää omia kykyjäsi ongelmien ratkaisemiseen.

Aloita alustavilla ideoilla. Kirjoita kaikki ideat ylös, jotka sinulla tulee mieleen, vaikka ne tuntuvat hulluilta. Useimmiten parhaat ratkaisut syntyvät yhdistämällä useita ideoita toisiinsa.

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin. Pienetkin yksityiskohdat voivat olla ratkaisevan tärkeitä ongelmanratkaisussa. Älä jätä yhtään kiveä kääntämättä.

Tunne mielenkiintoa ja ole utelias. Ongelmanratkaisu vaatii usein uteliaisuutta ja avointa mieltä. Ole valmis oppimaan uusia asioita ja kokeilemaan uusia lähestymistapoja.

Halu ratkaista ongelma on tärkein. Jos et ole tosissasi etsiessäsi ratkaisua ongelmaan, et todennäköisesti onnistu. Uskalla uskoa itseesi ja kykyihisi.

Kun olet löytänyt useita mahdollisia ratkaisuja, valitse niistä paras. Harkitse kaikkia vaihtoehtoja huolellisesti ja valitse ratkaisu, joka mielestäsi toimii parhaiten. Ehkä ratkaisuja voisi ketjuttaa vielä paremman tuloksen saamiseksi.

Ongelmat ovat osa elämää. Niitä ei voi välttää, mutta ne voi oppia ratkaisemaan. Käytä löytyviä vinkkejä apunasi ja usko itseesi, niin keksit varmasti hyviä ratkaisuja ongelmiin. 

PS: Hyvä esimerkki luovasta ongelmanratkaisusta on MTV3 Suurmestari ohjelma: 
- kannattaa katsoa ihan vain oppiakseen!

22.6.24

Konfirmaatiomuistoja ja telttailun kaipuu

Aurinko paistaa kirkkaasti juhannusaattona ja keväällä konfirmoitu pojanpoika viettää pari viikkoa Mummon ja isoisänsä luona. Isoisä katsoo häntä hymyillen ja muistelee omaa nuoruuttaan.

"Huomenna juhannuspäivänä tulee kuluneeksi tasan 64 vuotta omasta ripillepääsystäni", isoisä sanoi. Se tapahtui Lavian kirkossa vuonna 1960. Muistan sen kuin eilisen. Poika kuunteli kiinnostuneena. Nykyään Poriin kuuluva Lavia ei ollut hänelle kovin tuttu paikka.

He katsoivat ulos pihalle, jonne isoisä oli pystyttänyt vanhan Haltin retkeilyteltan. Teltta oli hieman pölyinen ja kulunut, mutta näyttää silti hyvältä.

"Muistan, että telttailu oli silloin nuoruudessani suosittu kesäharrastus", isoisä jatkoi. "Mutta siitä on vuosia, kun viimeksi nukuin teltassa."

"Aloin miettiä, pitäisikö meidän yöpyä tuossa teltassa tänä juhannuksena?" isoisä ehdotti. "Mitä mieltä sinä olet?" Pojan silmät loistivat. "Se olisi mahtavaa!" hän huudahti. "Olen aina halunnut kokeilla telttailua."

Isoisä hymyili. "No, laitetaan sitten teltta valmiiksi ja tehdään siitä viihtyisä yöpymispaikka", hän sanoi.

Osan juhannusaaton illasta he käyttivät teltan varustamiseen ja yöpymis varusteiden pakkaamiseen. Kun kaikki oli valmista, he laittoivat makuupussit ja tyynyt sisälle ja sytyttivät kynttilän sekä kaksi aurinkokennolla toimivaa lyhtyä.

Teltassa oli lämmin tunnelma. Poika istui makuupussissaan ja katsoi ulos teltan aukosta. He kuuntelivat tuulen huminaa ja lintujen laulua tuntien itsensä onnellisiksi.

"Tämä on mukavaa", hän sanoi isoisälle. "Kiitos, että ehdotit minulle tätä."

Isoisä hymyili. "Tervetuloa", hän sanoi. "Olen iloinen, että teemme tämän ulkona nukkumisen harjoittelun."

Pian he nukahtivat ja heräsivät juhannusaamuna auringonpaisteeseen. He nauttivat mummon laittaman aamiaisen teltan edessä ja iloitsivat kesäisestä luonnonrauhasta.

21.6.24

Juhannusaatto 2024

 Juhannusaatto 2024 on nyt! On aika, jolloin suomalaiset kokoontuvat luontoon nauttimaan valoisasta yöstä ja herkullisesta ruoasta. Tietysti juhannus sisältää myös saunan, uinnin ja komian kokkovalkean.

Mutta mitä varis ajattelee ihmisen juhannuksesta?
Varikset ovat varmasti tarkkailleet meitä pitkään ja katsonut kuinka valmistaudumme tähän juhannusjuhlaan. Ne ovat nähneet meidän keräävän kukkia ja somistavan kotejamme. Ne ovat nähneet meidän ostavan ruokaa ja juomia kaupoista. Ja ne ovat nähneet meidät rakentamassa kokkoa ja valmistautumassa saunomaan.

Varis on varmasti utelias ja ymmällään 
Se ei ymmärrä miksi ihmiset tekevät kaiken tämän. Se ei ymmärrä, miksi ihmiset haluavat viettää aikaa luonnossa, kun he voisivat jäädä kotiin katsomaan televisiota. Se ei ymmärrä, miksi ihmiset haluavat syödä niin paljon ruokaa ja juoda niin paljon päihdyttäviä juomia. Se ei ymmärrä, miksi vanhoja tervattuja veneitä ja muuta savuavaa lahopuuta halutaan polttaa korkeana roihuavassa kokossa.

Mutta varis on myös viisas 
Se ymmärtää, että juhannus on tärkeä juhla ihmisille. Se ymmärtää, että nyt on aika, jolloin ihmiset voivat rentoutua ja nauttia elämästä. Ja se ymmärtää, että on aika, jolloin ihmiset voivat olla yhdessä rakkaidensa kanssa. He toivovat, että meillä on hauskaa ja nautimme tästä juhlasta. Ja he toivovat, että muistamme, että elämä on lyhyt ja täysillä elämisen arvoinen. 

Juhannus on juhla, joka yhdistää ihmisiä
Se on juhla, jossa kunnioitetaan elämää ja luontoa. Se on juhla, joka muistuttaa meitä nauttimaan joka hetkestä ilolla. He toivovat, että meillä on hauskaa ja nautimme tästä juhlasta. Ja he toivovat, että muistamme, että elämä on lyhyt ja täysillä elämisen arvoinen, mutta pitää olla myös varovainen erityisesti vesillä tänä tuulisena juhannusaattona.


Rauhallista Juhannusta!

20.6.24

Sorsa lummelammella



Tänään on upea päivä, lämmin, mutta ei helteinen! Heräsin aikaisin ja kävin syömässä herkullisen aamiaisen. Sitten suuntasin lennon kohti lähistöllä olevaa lummelampea, josta olin kuullut paljon hyvää.

Kun saavuin lammelle, olin hämmästynyt sen kauneudesta. Vesi oli vähän harmaa mutta rannat täynnä lumpeita, joiden kukat ovat avautumassa. Aurinko paistoi lämpimästi ja pikkulinnut lauloivat iloisesti. En voinut vastustaa kiusausta ja laskeuduin veteen. Vesi oli viileää ja virkistävää, ja oli ihana uida lumpeiden seassa. 

Herkuttelua hyönteisillä

Kun vatsani alkoi kurnia, päätin sukeltaa veden alle etsimään herkullisia hyönteisiä. Lammessa on runsaasti elämää, ja pian löydänkin suupalan toisensa perään. On hauskaa jahdata pienen pieniä ötököitä ja nauttia niiden raikkaasta mausta. Yhtäkkiä huomasin, että minua tarkkaili joku. Käännyin ympäri ja näin ukon, joka katseli minua uteliaana. Hän tähtäili kameralla minua lamessa polskivaa sorsaa.

Ei hän minua pelottanut, vaan näytti olevan yhtä innoissaan lammesta kuin minäkin. Odotin pullan paloja, joita ei sitten tullutkaan. Hän otti useita kuvia ja oli hauskaa seurata sitä.

Olin todella onnellinen, että olin päättänyt tulla lammelle. Pohjassa oli runsaasti monenlaisia toukkia, joita napsin kuvun täyteen. Tämä oli täydellinen päivä!


19.6.24

Nurmiksemme on nyt vapaa!

 Heräsin aamulla siihen, että auringonsäteet kutittivat kasvojani tavallista voimakkaammin. Kun menin ulos, ymmärsin heti miksi - nurmikko! Sitä ei ollut leikattu! Sen sijaan se kasvaa nyt korkeana ja rehevänä, täynnä kukkia ja heinäsirkkojen sirinää. Koko juhannusviikon luonto on hereillä. Huonokuuloisena en heinäsirkkoja kuule, mutta tiedän niiden äänen. Ehkä jotkut ohikulkijat järkyttyvät, mutta uskon, että luonnon vapaus on hyvä asia. Mehiläiset ja perhoset surisivat iloisesti kurjenpolven ja rönsy- ja niittyleinikkien keskellä. Ehkä naapurit kurkistivat ulos ikkunoistaan ​​hämmentyneinä. Kukaan ei kuitenkaan ole uskaltanut kysyä minulta, miksi en leikkaa nurmikkoa. Hymyilen ja sanoisin: "Nurmiksemme on nyt vapaa!"

Kedon kukkia

Ehkä pian "ruohokapina" leviää koko maahan. Ihmiset alkavat ymmärtämään, ettei nurmikko ei ole vain vihreä matto, joka on leikattava ja leikattava, vaan elinvoimainen ekosysteemi, joka tarjoaa elinympäristön monille eri eliö- ja kasvilajeille.

Ruohokapinan myötä ihmiset voivat arvostaa luontoa uudella tavalla. Voimme istuttaa puita ja kukkia pihoille ja luoda pieniä keitaita asutuksen keskelle. On tärkeää ymmärtää, että meillä on vain yksi planeetta, ja meidän on huolehdittava siitä. Oman pihan ei tarvitse olla golfkentän tapaan täydellisesti viimeistelty, vaan tila, jossa luonto viihtyy ja voimme elää sovussa. No, ehkä pieni alue pihasta voi silti olla tuo pieni vihreä "green".

Syyskesällä kedot niitetään ja kuollut heinä kerätään kompostiksi. Osa myös Bokashiin.


18.6.24

Kesän pienet harmit ja niksit niiden ratkasemiseksi


Nyt on kesä täällä! Aurinko paistaa, linnut laulavat ja kaikki tuntuu täydelliseltä. Mutta aivan kuten kaikessa muussakin elämässä, kesälläkin voi eteen tulla pieniä harmeja. Hyttyset kiusaavat, jäätelö sulaa ja uimavesi on liian kylmää.
Ulkoterassilla aamukahvia juodessamme kuului kummaa naputusta, johon syy selvisi nopeasti. Tikka peijooni koputti kirjosiepon pesäpönttöä. Se sai päänsä mahtumaan sisään pöntön lentoaukosta. Ehkä se ei saanut napattua poikasta/poikasia, koska emot jatkoivat niiden ruokintaa. Minkäs tuohon voisi tehdä siepon perheen pelastamiseksi?

Onneksi ongelmiin on olemassa luovia ratkaisuja!

Kesä on ollut hyvin kuiva, eikä hyttysiä ole juurikaan, ei ainakaan haitaksi saakka. Muistan ne viime kesän ärsyttävät hyttyset, jotka saivat ihon kutiamaan usein koko yön? Kokeilen nyt laittaa muutama teepussi pesualtaaseen ja pese itseäsi teellä tai ruiskutan sitruunamelissan öljyä iholle. Hyttyset vihaavat näitä tuoksuja! Jos olet onkimassa, voit tehdä itsellesi hyttyskarkotteen sekoittamalla eukalyptusöljyä, sitruunaöljyjä ja vettä.

Haluatko nauttia jäätelöstä ilman, että se sulaa? Ota jäätelö pakastimesta juuri ennen tarjoilua. Jäätelö on näin kiinteämpää ja sulaa hitaammin. Voit myös pakastaa jäätelöä pikku kuutioiksi ja nauttia siitä raikkaana ja kylmänä.

Uimavesi voi olla liian kylmää kesän alussa. Laita lasten uima-altaaseen mustat, vedellä täytetyt muovipussit, jotka keräävät auringon lämpöä ja lämmittävät altaan vettä. 

Kesä on täynnä iloa ja naurua, mutta myös pieniä harmeja. Älä anna niiden pilata riemua! Käytä luovuuttasi ja keksi ratkaisuja, jotka tekevät kesästä entistäkin mukavamman. Käy ongella siitäkin huolimatta että saalis on lähes olematon, sillä onginta on ihmeen mukavaa puuhaa. Muista, että pienillä asioilla voi olla ihmiselle hyvä vaikutus!


17.6.24

Uusia ideoita ja tuoreita näkökulmia

Maailmamme on täynnä monia ongelmia, joita meidän on ratkaistava. Jotkut niistä ovat pieniä ja yksinkertaisia, esimerkiksi matkan tai jonkun kesäisen aktiviteetin suunnittelu. Toiset ovat suuria ja monimutkaisia ongelmia. Perinteiset ratkaisut eivät aina toimi, joten meidän on oltava valmiita ajattelemaan "laatikon ulkopuolelta" ja löytämään luovia uusia lähestymistapoja.

Luova ongelmanratkaisu on taito, josta on hyötyä kaikilla elämänalueilla.
Se voi auttaa:

  • Lisäämään motivaatiota ja sitoutumista
  • Löytämään parempia ratkaisuja ongelmiin
  • Kehittämään uusia ideoita ja soveltamaan tuotteita
  • Parantamaan olemassa olevia menetelmiä
  • Tekemään tietoon perustuvia päätöksiä
  • Sopeutumaan muuttuvaan ympäristöön
  • On olemassa useita erilaisia luovan ongelmanratkaisun tekniikoita, joista jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.
    Joitakin yleisiä tekniikoita ovat:

    • Aivoriihi: Tämän tekniikan avulla ideoita tuotetaan nopeasti ja vapaasti ilman kritiikkiä.
    • Mind mapping auttaa hahmottamaan ideoiden ja käsitteiden välisiä yhteyksiä.
    • Lateraalinen ajattelu on ajattelutapa, joka keskittyy ongelman uudelleen määrittelyyn ja uusien näkökulmien löytämiseen.
    • Ole aina avoin uusille ideoille: Älä pelkää kokeilla uusia asioita ja haastaa omia oletuksia.
    • Kysy kysymyksiä: Älä tyydy ensimmäiseen vastaamaan, joka sinulle tulee mieleen. Kysy jatkokysymyksiä ja tutki asiaa eri näkökulmista.
    • Ole utelias: Ole kiinnostunut ympäröivästä maailmasta ja opi uusia asioita.
    • Leiki: Leikki ja mielikuvitus ovat tärkeitä osia luovassa prosessissa.
    • Yhteistyö: Työskentely muiden ihmisten kanssa voi auttaa meitä näkemään ongelman uudesta näkökulmasta ja saamaan uusia ideoita.
    • Luovaa ongelmanratkaisutaitoa voi kehittää useilla eri tavoilla:
    • Harjoittele: Mitä enemmän käytät luovia ajattelutaitoja, sitä paremmaksi niissä tulet.
    • Ole avoin uusille ideoille: Älä pelkää kokeilla uusia asioita ja haastaa omia oletuksia.
    • Opettele virheistäsi: Virheet ovat osa oppimisprosessia. Älä lannistu, jos et onnistu heti.
    • Yhteistyö: Työskentely muiden ihmisten kanssa, sillä se auttaa sinua näkemään ongelman uudesta näkökulmasta ja saamaan uusia ideoita.
    • Pidä hauskaa: Luovan ongelmanratkaisun tulee olla hauskaa! Älä ota itseäsi liian vakavasti.

    Lisää resursseja:

    Markus Kajo
    Mind Map

    Yhteenveto:

    Luova ongelmanratkaisu on arvokas taito, josta on hyötyä päivittäin kaikilla elämänalueilla. Lomamatkan suunnittelu voi olla mielenkiintoinen prosessi perheen aivoriihessä tai siitä voi tehdä Mind Mapin vaikka ruutupaperilla. TMS. 

    Harjoittelemalla ja kehittämällä omia taitojamme voimme oppia löytämään uusia ja innovatiivisia ratkaisuja pulmiin ja saavuttamaan tavoitteet.

    Ajatuskartan malli


    16.6.24

    Kaunis tuholainen

    Komealupiini, tuo hehkuva sininen kukka, on monelle tuttu tienvarsien kesäinen näky. Sen ulkomuoto on kuitenkin harhaanjohtavaa, sillä komealupiini on yksi Suomen pahimmista vieraslajeista. Tämä kaunis tuholainen valtaa alaa armottomasti ja uhkaa luonnon monimuotoisuutta.

    Komealupiinin tarina Suomessa alkoi 1800-luvun lopulla, kun sitä alettiin viljellä koristekasvina. Pian sen aggressiivinen luonne paljastui: komealupiini leviää nopeasti ja syrjäyttää helposti alkuperäisiä kasveja. Se viihtyy monenlaisissa ympäristöissä, tienvarsilla, pelloilla, niityillä ja tunkeutuu jopa pihoille ja puutarhoihin.

    Komealupiinin leviäminen aiheuttaa useita ongelmia. Se kilpailee ravinnosta ja valosta muiden kasvien kanssa, ja voi jopa myrkyttää niitä. Tämä johtaa luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja ekosysteemien tasapainon järkkymiseen. Lisäksi komealupiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita ihmisillä ja eläimillä.

    Onneksi komealupiinin torjumiseksi on olemassa keinoja. Kitkeminen ja niittäminen on tehokas tapa pienillä alueilla, mutta laajemmissa kohteissa tarvitaan muita menetelmiä. Biologiset torjuntamenetelmät, kuten kasvinsuojeluaineet ja tautien hyödyntäminen, voivat olla tehokkaita. On tärkeää, että jokainen tekee oman osansa komealupiinin torjumiseksi.

    Komealupiinin tarina on varoittava esimerkki siitä, kuinka kauniskin asia voi olla tuhoisa. Meidän on oltava tarkkaavaisia ja vastuullisia luonnon kanssa, jotta voimme suojella sen monimuotoisuutta tuleville sukupolville. Muistakaamme, että luonnon tasapaino on hienovarainen ja haavoittuvainen – pienilläkin teoilla voi olla suuria vaikutuksia.

    Komealupiinin sijaan voimme nauttia luonnon kauneudesta muilla tavoin. Ihailemme kukkia, jotka eivät syrjäytä muita kasveja, ja tutustumme luonnon monimuotoisuuteen sen omassa kontekstissa. Luonnon kunnioittaminen on tärkeämpää kuin koskaan, ja jokaisella on mahdollisuus tehdä oma osansa sen suojelemiseksi.

    Lupiini on haitallinen vieraslaji


    15.6.24

    Filmikameran kutsu

    Tammikuun pakkasessa tein päätöksen: Mustavalkoisen filmin aika digikuvauksen rinnalla on koittanut! MV-filmiä ja kemikaalit hankin innolla, ja sopivat Nikon kamerarungot löytyivät pölyisiltä hyllyiltä. Mutta kuinkas kävikään? No, kuten niin usein, digikamera on se, joka löytää tiensä laukkuun ja filmit jäävät odottelemaan.

    Nyt on aika ryhdistäytyä! Kamerat ovat ladattuina ja niissä filmiä valmiina. Kesä on jo pukeutunut juhlapukuun, joten ehkä se antaa inspiraatiota. Ehkä otan analogisen kameran kainaloon ja kuvaan aina 36 kuvan kasetin kerralla. Sitten ei voi jäädä miettimään, riittääkö kameran tallennustila. Toki laukussa voi olla lisää valon herkkää filmiä. Ja toivotaan onnea, että kuvat onnistuisivat ja herättäisivät minulle uutta intoa filmikuvaukseen!

    Sillä eihän siinä mitään, joskus on hyvä hidastaa ja keskittyä olennaiseen. Filmi pakottaa miettimään valaistusta, kuvan sommittelua ja -tunnelmaa. Se on kuin pieni taideteos, jonka luominen vaatii aikaa ja vaivaa. Ja lopputulos? Se on aina ainutlaatuinen ja uniikki.

    Joten tartun analogiseen kameraan ja lähden ulos kuvaamaan! Kesä on täynnä upeita hetkiä, jotka odottavat kuvaamista filmille. Ja ehkäpä huomaan, miten maailma on mustavalkoinen ja omalla tavallaan taianomainen. Toisaalta tuntuu siltä, ettei minusta enää tule kovin innokasta filmikuvaajaa, mutta nämä varastossa olevat pätkät aion kuvata ja katson sitten, onko se siinä!

    Kameran valinta:

    • Aloita kameralla, joka on ennestään tuttu.
    • Prime objektiivi on hyvä vaihtoehto, sillä se pakottaa sinut miettimään sommitelmaa ja liikkumaan lähemmäs kuvauskohdetta. 

    Filmin valinta:

    • Aloita mustavalkofilmillä, sillä se on helpompi kehittää kotona.
    • Kokeile eri herkkyyksiä (ISO) löytääksesi sopivan.
    • Muista hankkia myös kemikaalit ja filmikehitysastia ellei sellaisia ole ennestään.

    Kuvaaminen:

    • Ota aikaa ja suunnittele kuva.
    • Keskity valaistukseen ja sommitelmaan.
    • Älä pelkää kokeilla erilaisia ​​kulmia ja etäisyyksiä.
    • Muista, että filmillä on rajallinen määrä kuvia, joten valitse aiheet huolella.

    Kehitys:

    • Voit kehittää filmikuvasi itse kotona tai viedä ne ammattilaboratorioon.
    • Jos kehität itse, varmista, että sinulla on asianmukaiset tilat ja välineet.
    • Seuraa tarkasti ohjeita ja ole kärsivällinen.
    • Voit skannata negatiivit itse tai viedä ne valokuvausliikkeeseen.
    • Ehkä kuvien vedostamista kotona ei kannata harkita

    Muita vinkkejä:

    • Liity filmikuvauksen verkkoyhteisöön ja jaa kokemuksiasi muiden kanssa.
    • Osallistu filmikuvauksen kursseille tai työpajoille.
    • Älä pelkää tehdä virheitä, tai epäonnistuneita valotuksia - ne ovat osa oppimisprosessia.

    Filmimaailma on täynnä luovuuden iloa. Se on loistava tapa hidastaa ja arvostaa ympärillä olevaa maailmaa. Joten tartu kameraasi ja lähde ulos kuvaamaan!

    Lisäksi:

    • Voit kokeilla kuvauksia eri teemojen ja aiheiden ympärillä.
    • Voit haastaa itsesi kuvaamaan tietyn ajanjakson tai tapahtuman vain filmillä.
    • Voit luoda kuvista tarinan, kuvasarjan tai tehdä digivideon.

      Tärkeintä on nauttia vanhasta osaamisesta jopa tästä voisi oppia uutta!


    14.6.24

    Uuden puhelimen houkutus ja vanhan hyödyntäminen

    Puhelimen vaihtaminen uuteen on houkuttelevaa, vaikka vanha laite toimisi vielä hyvin. Uusimmat mallit tarjoavat usein parempia ominaisuuksia, kuten hyvän kameran, tehokkaamman prosessorin ja pidemmän akun keston. Vanha puhelin voi kuitenkin yhä tarjota hyödyllistä käyttöä, varsinkin jos sitä lähestyy hieman luovalla otteella.

    Päätös vanhan puhelimen vaihtamisesta uuteen on lopulta hyvin henkilökohtainen. Jos olet tyytyväinen vanhan puhelimen ominaisuuksiin ja suorituskykyyn, ei välttämättä ole tarpeen vaihtaa sitä. Jos taas kaipaat uusia ominaisuuksia ja parempaa suorituskykyä, uuden puhelimen hankkiminen voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

    Vaikka vanhassa puhelimessa ei ole SIM-korttia, sitä voi silti käyttää monipuolisesti Wi-Fi-yhteyden avulla. Se toimii tabletin kaltaisena laitteena, jolla voi selata internetiä, lukea sähköposteja ja käyttää sosiaalista mediaa. Se sopii erinomaisesti myös viihteeseen, sillä sillä voi kuunnella musiikkia ja äänikirjoja sekä katsella videoita.

    Vanhan puhelimen hyödyt eivät rajoitu pelkkään viihteeseen. Sitä voi käyttää myös e-kirjojen lukemiseen, pelaamiseen, ääni ja teksti muistiinpanojen tekemiseen ja video ja valokuvaamiseen. Se voi toimia myös kaukosäätimenä älylaitteille tai taskulamppuna.

    On hyvä muistaa, että vanhan puhelimen käyttöön liittyy myös rajoituksia. Sen tallennustila voi olla rajallinen, ja sen suorituskyky ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin uudempien mallien. Se voi olla myös haavoittuvampi viruksille ja haittaohjelmille.

    Vanhan puhelimen ei kuitenkaan tarvitse jäädä pölyttymään laatikkoon. Sillä on monia käyttötarkoituksia, ja hieman luovuudella sitä voi hyödyntää monipuolisesti.

    Vanhan puhelimen uudet ulottuvuudet:
    Muutama idea luovaan hyödyntämiseen

    Vanhan puhelimen käyttömahdollisuudet eivät lopu pelkästään edellä mainittuihin. Hieman luovuudella ja kekseliäisyydellä sille voi löytää yllättäviäkin käyttötarkoituksia:

    1. Valokuvaus ja videokuvaus: Vanhan puhelimen kameraa voi hyödyntää luovasti. Sitä voi käyttää esimerkiksi makrokuvauksessa, kokeellisessa valokuvauksessa tai vaihtoehtoisena kamerana  Vanha älypuhelin voi olla myös kätevä apuväline timelapse- ja stop motion -videoille.

    2.Vanha puhelin voi olla myös ohjain älytelevisiolle.

    3. Opetusväline: Vanhasta puhelimesta voi luoda oppimistyökalun. Asenna sovelluksia, jotka opettavat uusia kieliä, auttavat matematiikan oppimisessa tai tarjoavat interaktiivisia oppimiskokemuksia.

    4. Urheiluväline: Käytä puhelinta GPS-navigointiin lenkkeillessä tai pyöräillessä. Lataa sovelluksia, jotka tarjoavat harjoitusohjelmia tai ohjaavat meditaatiota.

    5. Kodin älylaite: Vanha puhelin voi toimia älykkään kodin ohjauspaneelina. Asenna sovelluksia, joiden avulla voit ohjata valoja, termostaatteja ja muita älylaitteita.

    6. Työkalu luovuudelle: Vanha puhelin voi toimia inspiraation lähteenä ja luovan ilmaisun välineenä. Käytä sitä puhekirjoittamiseen, musiikin säveltämiseen tai tarinoiden kertomiseen. Vanhan puhelimen ominaisuudet voivat johtaa yllättäviin ja omaperäisiin lopputuloksiin.

    Muista, että vanhan puhelimen käyttömahdollisuuksia rajoittaa vain mielikuvituksesi. Kokeile rohkeasti uusia ideoita ja löydä sille uusia käyttötarkoituksia. Vanha puhelin voi yllättää monipuolisuudellaan ja tarjota iloa ja hyötyä vielä pitkään.

    Muita ideoita:

    • Käytä vanhaa puhelinta kokeelliseen elektroniikkaan tai DIY-projekteihin.
    • Käytä vanhaa älypuhelinta digitaalisena valokuvakehyksenä.
    • Myy vanha puhelin verkossa tai kirpputorilla.
    • Lahjoita vanha puhelin hyväntekeväisyyteen.

    Vanhan puhelimen ei tarvitse jäädä pölyttymään laatikkoon. Luovuudella ja kekseliäisyydellä sille voi löytää uuden tehtävän ja hyödyntää sitä monipuolisesti.

    13.6.24

    Matoa koukkuun – laiskuuden ylistys

    Jokainen meistä oppii, lähes kaikkea mitä haluaa, eikä kenenkään nähden kannata laiskotella. Tämä on totta, mutta onko laiskottelukaan aina pahasta?

    Keskity ja rauhoitu veden äärellä

    Tarmokkaat ihmiset saattavat ärsyyntyä vetelehtivistä ihmisistä. Ehkä juuri siksi mato-onginta alun perin keksittiin, sillä mato-onginta tarjoaa pakopaikan kiireen ja suorittamisen maailmasta. Se on oiva tapa paeta ahkerien ihmisten katseita ja vetäytyä rannalle nauttimaan luonnon rauhasta.

    Laiskat henkilöt, jotka viettävät aikaa mato-onginnan parissa, ovat usein niitä, jotka saavat elämässään eniten aikaan. Heillä on aikaa selkeyttää ajatuksia, he uppoutuvat elämän perusasioihin, ja löytävät uusia näkökulmia ja ideoita. Mato-onginta on rentouttavaa ja meditatiivista. Se antaa mahdollisuuden keskittyä luontoon ja sen rauhaan. Siinä ei ole kiireitä eikä paineita, vaan onkiessa voi vain nauttia hetkestä ja odottaa, että kala tarttuu koukkuun.

    Onko laiskuus hyve?

    Ei ehkä aivan, mutta se voi olla ainakin voimavara. Kun emme jatkuvasti kiirehdi ja suorita, vaan annamme itsellemme aikaa hengähtää ja olla, voimme löytää uusia näkökulmia ja ideoita. Mato-onginta voi olla yksi tapa löytää tämä tila.

    Kalastussäännöt ja välineet

    Voiko onkija laillisesti käyttää noin 3-metrin vavassa avokelaa, kun syöttinä on mato, toukka tai keinotekoinen syötti, joka ei ole viehe? Onko vavassa oleva kela laillinen mato-ongessa? Säännöt vaihtelevat riippuen kalastusalueesta, joten paikalliset säädökset on syytä tarkistaa. Yleensä kuitenkin kelalla varustettu vapa on sallittu mato-onki, kunhan syöttinä ei käytetä viehettä. En tiedä olisiko tuollainen kelaonki varustus minulle mielekäs hankinta, mutta olkoon nyt vielä mietinnässä.

    Linkki: Kelaonginta

    Mato-onginta – helppo ja edullinen harrastus

    Mato-onginta on jokaisen oikeus ja se sopii jokaiselle. Se on helppoa kaikenikäisille ja -kuntoisille. Se on myös edullinen ja jossain määrin myös hyödyllinen harrastus. Onkimiseen tarvitsee vain muutaman perusvälineen: vavan, siiman, koukut ja syötin. Mukana on tietenkin kamera tai kännykkä taskussa, joten tilanteiden ja saaliin tallentaminen on mahdollista.

    Kokeile mato-ongintaa ja löydä uusi rentoutumisen muoto

    Joten kun kaipaat lepoa ja rentoutumista, lähde ongelle. Se voi olla yllättävän palkitsevaa ja antaa sinulle uutta energiaa arkeen. Ja kuka tietää, ehkäpä saat jopa saaliiksi illallisen, tai voit huomenna leipoa ahvenkukon!

    Tämä on hyvä tietokirja

    12.6.24

    Kesäpäivän seikkailu kukkien loisteessa

    Jyväskylän Mäyrämäki kutsui meidät tänään tutustumaan Jyväskylän kuuluisan alppiruusupuiston loistoon. Kukinta on täydessä vauhdissa ja auringonsäteet kimmelsivät kukkien terälehdillä luoden satumaisen tunnelman. Ainakin kerran kesässä siellä on pakko käydä kuvaamassa tätä ainutlaatuista alppiruusun kukkien metsää.

    Puistossa oli melkoinen hulina päällä, mutta onneksi tilaa riitti meille kaikille ihailijoille. Alppiruusujen väriloisto oli huikeaa - punaisia, vaaleanpunaisia, valkoisia ja keltaisia kukkia rönsyili joka puolella, täyttäen ilman makealla tuoksullaan.

    On helppo ymmärtää, miksi Mäyrämäki on niin suosittu kohde alppiruusujen ystävien keskuudessa. Puiston maasto on kuin tehty näille kukille: hapan ja kostea maa tarjoaa täydellisen kasvualustan. Omalla pihalla en ole onnistunut alppiruusujen kasvattamisessa, ehkäpä minun pitäisi ottaa oppia Mäyrämäen puutarhureilta!

    Onko alppiruusu eri laji kuin edelweiss? Vaikka molemmat ovat kauniita kukkia, ne kuuluvat eri sukuun ja heimoon. Edelweiss on harvinainen ja suojeltu vuoristojen kasvi, kun taas alppiruusuja on monia eri lajeja ja ne viihtyvät sopivissa olosuhteissa myös kotipuutarhoissa.

    Mäyrämäen alppiruusupuisto tarjosi taas meille unohtumattoman kesäpäivän täynnä kukkien loistoa ja luonnonkauneutta. Jos etsit paikkaa, jossa voit viettää aikaa, rentoutua ja ihailla kukkia, suosittelen lämpimästi Mäyrämäkeä!






    Muistathan, että paras aika alppiruusujen ihailuun on kesäkuun alussa. Puistoon on helppo tulla omalla autolla tai bussilla. 

    11.6.24

    Aarteiden etsintä metallinilmaisimella:

    Olen katsellut YouTubesta aarteiden etsintä videoita ja tuo harrastus on alkanut kiinnostamaan, sillä maasta löytyy monenlaista metalliesineitä. Itsekin olen jotakin kadottanut mm. melko hintava kulta sormus on hävinnyt luontoon ja eräänä talvena kadotin hankeen rannekellon jne. Onkohan joku metallin etsijä kenties löytänyt niitä.

    Metallinilmaisimella etsiminen voisi olla kiehtova harrastus, joka sopii kaikille iästä ja -kunnosta riippumatta. Se tarjoaisi mahdollisuuden tutustua lähiympäristöön uudella tavalla ja löytää kiehtovia esineitä menneisyydestä.

    Metallinilmaisimella voi löytää monenlaisia metalliesineitä, kuten:

    • Kolikoita
    • Sormuksia ja muita koruja
    • Astioita, ruokailuvälineitä ja muita kodinesineitä
    • Työkaluja
    • Aseita
    • Sotilasvarusteita
    • Aarteita

    Löydöt voivat olla arvokkaita sekä rahallisesti että historiallisesti. Ne voivat kertoa jotakin menneisyydestä ja siitä, miten ihmiset ovat eläneet.

    Metallinilmaisimella voi etsiä eri paikoissa, kuten:

    • Rannat
    • Pellot
    • Metsät
    • Puistot
    • Vanhojen talojen ja pihat ja puutarhat

    HUOM! On tärkeää muistaa, että etsintään tarvitaan aina maanomistajan lupa.

    Mitä tarvitsen metallinilmaisimella etsimiseen?

    • Metallinilmaisimella etsimiseen tarvitset seuraavat:
    • Metallinilmaisin (hinta yli 100€)
    • Pointteri
    • Lapio
    • Saappaat, jotka sopivat maastossa kävelyyn
    • Reppu tms. löytöjen säilytykseen
    • Alueen kartta ja GPS (löytyvät puhelimesta) 

    Jos olet kiinnostunut metallinilmaisimella etsimisestä, voit aloittaa:
    • Hanki metallinilmaisin ja lue sen ohjekirja huolellisesti.
    • Liity paikalliseen metallinetsintäkerhon jäseneksi tai etsi verkkoyhteisöitä oppia muilta harrastajilta.
    • Hanki lupa maanomistajalta etsiä hänen maillaan.
    • Aloita etsiminen helposta paikasta, kuten omasta pihastasi tai läheiseltä rannalta.
    • Ole kärsivällinen ja älä lannistu, jos et löydä mitään heti.

    Metallinilmaisimella etsiminen on hauska ja palkitseva harrastus, joka voi tarjota sinulle tuntikausia ulkoilua, jännitystä ja uusia ystäviä. Se voi myös olla tapa oppia lisää historiasta ja arkeologiasta.

    Lisätietoja metallinilmaisimella etsimisestä löydät seuraavista lähteistä:

    1. YouTube video: Ramsundi
    2. Suomen Metallinetsijäliitto ry: 
    3. Museovirasto: 

    Metallien etsiminen voisi olla harrastus, joka ehkä tarjoaa iloa
    ja elämyksiä. Muista kuitenkin aina noudattaa turvallisuusohjeita
    ja kunnioittaa ympäristöä.


    10.6.24

    TEMU ja muut kiusaukset

    Verkkokauppa on kuin moderni Seireenien laulu, joka houkuttelee meitä vastustamattomilla houkutuksilla. Edullinen hinta, vaivaton ostaminen ja loputon tavaroiden paljous houkuttavat klikkaamaan ja täyttämään ostoskoria. Mutta onko tämä kaikki liian hyvää? Voiko verkkokauppaan jäädä kouluun?

    TEMU.FI on ehkä pahimpia kiusauksia. Sen edulliset hinnat ja ilmainen toimitus houkuttelevat kuin
    hunajapurkki mehiläisiä. Mutta onko kaikki kultaa, mikä kiiltää? TEMU:n tavarat ovat usein heikkolaatuista tuotantoa, ja niiden toimitusajat voivat olla pitkiä. Pahimmillaan saatat jopa joutua odottamaan pitkään tai ainakin kaksi viikkoa.

    Mutta TEMU ei ole ainoa verkkokauppa, joka voi saada meidät koukkuun. Myös muut verkkokaupat houkuttelevat helppoudella, edullisuudella ja loputtomalla tavaravalikoimalla. On helppoa jäädä selaamaan tuotteita tuntikausia ja sortua houkutteleviin tarjouksiin. Ja kun ostaminen on niin helppoa, on olemassa myös kiusaus ostaa tarpeettomasti.

    Verkkokaupan koukuttavuuteen on monia syitä. Yksi syy on se, että verkkokaupat tarjoavat usein edullisemmat hinnat kuin kivijalkakaupat. Tämä johtuu siitä, että verkkokaupoilla on pienemmät kulut, ja ne voivat siksi myydä tuotteita huomattavasti halvemmalla. Toinen syy on se, että verkkokaupat ovat avoinna 24/7. Tämä tarkoittaa, että voimme tehdä ostoksia milloin tahansa ja missä tahansa.

    Verkkokaupan houkutukseen on kuitenkin tärkeää suhtautua varoen. On tärkeää muistaa, että kaikkea mitä verkossa tarjotaan, ei ole aivan sitä mitä odotat saavasi. Verkkokaupat saattavat käyttää esimerkiksi laadukkaita valokuvia ja markkinointitekstejä huokuttaen asiakkaita. On myös tärkeää olla tietoinen siitä, että verkkokaupoissa tehtyihin ostoksiin liittyy aina riskejä. Saatat esimerkiksi joutua palauttamaan tuotteen, jos se ei ole sitä mitä odotit.

    Jos olet huolissasi siitä, että saatat olla koukussa verkkokauppaan, on olemassa muutamia asioita, joita voit tehdä:

    1. Voit asettaa itsellesi kuukausi budjetin, mutta muista pysyä siinä.
    2. Voit myös yrittää rajoittaa aikaa, jonka vietät verkkokauppojen selailussa.
    3. Jos olet epävarma tuotteesta, älä osta sitä.
    4. Odota ja mieti, tarvitsetko tuotetta todella.
    5. Voit kerätä mahdollisia ostoksia ostoskoriin, mutta ei niitä tarvitse heti vahvistaa tilaukseen.

    Ostoskorista voi poistaa tuotteen, jos tuntuu ettei se olekaan ihan tarpeen. Harkitse muutamia päiviä tai tilaa vasta ensi viikolla!  

    Verkkokauppa voi olla kätevä ja edullinen tapa tehdä ostoksia. On kuitenkin muistettava, että siihen voi liittyä myös riskejä. Ole varovainen ja älä anna verkkokaupan houkutella sinua liikaa.


    9.6.24

    Valoa ja värit

      Tuuli sykkii korvessa, vilaus auringonvaloa vihreiden lehtien läpi. Kävellen sammaleisella polulla puiden varjossa, löydän- ja tunnen luonnon taikuuden. 


    Linnut laulavat, kuuntelen niitä sekä tuulen kuiskausta, tunnen luonnon rauhan ja koen onnen tunnetta!  

    Metsän tuoksut leijuvat raikkaassa ilmassa täyttäen kulkijan keuhkot.  Metsä on mestariteos, sen luonto on upea, ikuinen inspiraatio.  

    8.6.24

    Kesän käänteet


    Toukokuun paahtavat hellepäivät ovat väistyneet viileämmille tuulille kesäkuun alussa. Lämpötilat ovat laskeneet yli kymmenen astetta, ja tuullessa jopa tuntuu hieman viileältä. Vaikka olemme kaivanneet sadetta, näyttää siltä, ​​että toiveemme voivat jäädä tällä kertaa toteutumatta. Ainoa todiste sateesta pihan kivillä ovat muutamat hajallaan olevat pisarat.

    Kesän kasvillisuus kaipaa kipeästi kastelua. Kun odotamme kärsivällisesti lämmintä sadekuuroa, voimme vain toivoa ja odottaa sadetta. Ehkä kesäsadesade tai ukkoskuuro hellii meitä tänään ja tuo helpotusta kuivalle maalle ja janoisille kasveille.

    Kesä on siirtynyt uuteen vaiheeseen. Helleaalto on ohi, ja nyt on aika nauttia hieman viileämmästä ilmasta ja luonnon monimuotoisuudesta. Sadetta odotellessa voimme tutkia ympäristömme kasveja ja eläimiä ja nauttia luonnon rauhasta. Pihalla on mukava kävellä ja puuhailla viileässä säässä ilman hikoilua.

    On tärkeää muistaa, että sää vaihtelee aina. Vaikka sade ei tänään tulisikaan, se tulee lopulta. Ollaan siis kärsivällisiä ja nautitaan jokaisesta kesäpäivästä, oli sää mitä tahansa."

    7.6.24

    Kesän herkut kypsyvät syksyllä

    Tämä aihe tuli mieleeni, vaikka onhan se vielä vähän aikaista, mutta kesän perästä aina se syksy tulee.  Kesä on nyt täydessä vauhdissa ja luonnon herkut alkavat kypsyä myöhemmin kesän mentyä ja syksyn tullessa. Metsissä ja puutarhoissa on marjoja, joista voi valmistaa monenlaisia herkkuja. Yksi parhaista tavoista säilöä kesän maku on keittää marjoista hilloa.

    Tässä blogikirjoituksessa jaan yleisen ohjeen herkulliseen puolukka-mustikkahilloon. Tämä hillo on täydellinen paahtoleivän päälle, pannukakkujen tai jogurtin kanssa nautittavaksi tai vaikkapa leivonnaisten täytteenä.

    Ainekset:

    • 1 kg puolukoita
    • 1 kg mustikoita
    • 500 -700 g sokeria
    • 1 dl vettä

    Ohjeet:

    • Huuhtele marjat ja poista niistä roskat.
    • Laita marjat, sokeri ja vesi kattilaan.
    • Kiehauta seos ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes marjat ovat pehmenneet ja hillo alkaa jähmettyä.
    • Kaada hillo kuumana steriloituihin purkkeihin ja sulje ne tiiviisti.
    • Anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä.

    Vinkkejä:

    Voit halutessasi maustaa hilloa vaniljalla, kanelilla tai sitruunankuorella. 

    Jos haluat hillosta paksumpaa, voit keittää sitä hieman pidempään.

    Säilytä hilloa viileässä ja pimeässä paikassa. Kellari on paras paikka, mutta onhan niitä muitakin säilytyspaikkoja.

    Puolukan kukka kuihtuu, mutta valokuvat ja hillo säilyvät muistuttaen meitä kesän herkuista pitkän talvenkin yli. Hillon keitto on mukava tapa viettää aikaa hellan ääressä ja nauttia luonnon antimista.

    Linkki: Kotikokki

    Marjat kypsyvät,
    puolukan kukka kuihtuu.
    Kuvat säilyvät!


    6.6.24

    Kesäpäivän unelmat ovat tuulen tuomia!




    Kesäpäivä on kaunis, aurinko paistaa ja taivas on kirkkaan sininen. Mutta mitäpä taivas olisi ilman pilviä? Ne tuovat siihen liikettä ja eloa, ja ne voivat olla mielenkiintoisia monissa eri muodoissaan.

    Pilvet muodostuvat pienistä vesipisaroista tai jääkiteistä, jotka kohoavat ylös lämpimän ilman mukana. Ilman virratessa korkeuteen se jäähtyy ja vesihöyry tiivistyy pisaroiksi tai kiteiksi. Nämä pisarat ja kiteet muodostavat pilvet.

    Pilvet voivat olla valkoisia, harmaita, mustia tai jopa punertavia. Niiden muoto voi vaihdella pienistä hattaroista suuriin, pörröisiin pilvimassoihin. Pilvien muoto riippuu monista tekijöistä, kuten lämpötilasta, kosteudesta ja tuulen suunnasta ja sen nopeudesta. 

    Pilvet ovat tärkeä osa maapallon sää järjestelmää. Ne voivat tuoda sadetta, lunta tai ukkosta. Ne voivat myös heijastaa auringonvaloa takaisin avaruuteen, mikä auttaa ylläpitämään maapallon lämpötasapainoa.

    Kesäpäivänä on mukava katsella pilviä, valokuvata niitä ja miettiä niiden erilaisia muotoja. Ne voivat herättää mielikuvituksessa monenlaisia asioita, kuten eläimiä, esineitä tai ehkä jopa karttoja tai  ihmiskasvoja. 

    Tässä olen halunnut kuvata pilvien kauneutta ja niiden merkitystä sää järjestelmässä. Olen myös halunnut antaa Sinulle mahdollisuuden käyttää mielikuvitustasi ja miettiä, mitä pilvet merkitsevät.

    Lopuksi haluaisin vielä kysyä lukijoilta:

    • Mitkä ovat teidän lempipilvimuodot?
    • Mitä teille tulee mieleen, kun katsotte pilviä?
    • Mikä on teidän mielestänne pilvien tärkein tehtävä?

    Toivottavasti tämä herättää Sinussa ajatuksia pilvistä ja saa arvostamaan niitä ja maapallon ilmastoa vähän enemmän.

    KIRJA:"Pilvibongarin opas"
    "Se esittelee pilvet alkaen tutuista kumpupilvistä ja hurjista ukkospilvistä sekä päätyen valaiseviin yöpilviin ja rastaanrintana hohtaviin palleropilviin. Kirja opastaa tunnistamaan sinilaitumen pilvilampaat, mutta se kertoo myös, miten esivanhempamme ennustivat luonnonilmiöitä pilvien avulla, miten sääilmiöt vaihtelevat ja miten uskonto, kuvataide ja kirjallisuus hyödyntävät pilvisymboliikkaa."


    5.6.24

    Suven Suloisuutta


    Oi, suvi suloinen, kukkien aika,
    jolloin luonto herää eloon kesän kukoistukseen.
    Linnut laulavat riemukkaasti pihapuiden oksilla,
    ja aurinko paistaa helteisen lämpimästi.

    Päivät ovat pitkät ja valoisat,
    yöt lyhyitä ja -viileitä.
    Tähdet loistavat kirkkaina taivaalla
    ja kuu valaisee maiseman hopeisella valollaan.

    Olemme iloisia ja onnellisia,
    viettäen aikaa ulkona nauttien kesästä.
    Uimme joissa ja järvissä
    Otamme aurinkoa rannoilla,
    ja vaellamme metsissä.

    Suvi on täynnä hauskoja ja iloisia tapahtumia,
    Juhannus, grillijuhlat, ja muut.
    Kokoonnumme yhteen nauttien toisten seurasta,
    musiikki ja laulut soivat yli yön.

    Suvi on lyhyt ja nopeasti ohimenevä,
    siksi on aihetta nauttia jokaisesta hetkestä,
    ja elää elämää täysillä.

    Suvi on kuin kaunis uni,
    josta herää liian nopeasti,
    mutta muistot elämän kesistä jäävät mieleen ikuisesti.



    4.6.24

    Amppelitomaatti roikkuva herkku


    Kun syysaurinko paistaa lempeästi, värjäten lehdet kullan ja punaisen sävyihin. Puiden oksat notkuvat tomaattien painosta, ja puutarhoissa kypsyvät viimeiset herkut. Yksi niistä on amppelitomaatti, roikkuva herkku, joka tuo kesän makuja tulevaan syksyyn.

    Amppelitomaatti on helppohoitoinen ja runsassatoinen kasvi, joka sopii erinomaisesti parvekkeelle tai terassille. Sen punaiset, pienet hedelmät kypsyvät nopeasti ja ovat täynnä vitamiineja ja makeutta. Ne sopivat erinomaisesti salaatteihin, pastakastikkeisiin tai naposteltavaksi sellaisenaan.

    Yksinkertainen kastelulaite helpottaa hoitoa!

    Amppelitomaatin hoitaminen on helppoa. Se tarvitsee runsaasti valoa ja säännöllistä kastelua. Multaa kannattaa lannoittaa ajoittain, jotta kasvi saa tarvitsemansa ravinteet. Amppelitomaatti kestää viileää säätä, joten sitä voi kasvattaa ulkona syksyyn asti.

    Kun amppelitomaatin hedelmät ovat kypsiä, ne on helppo poimia. Ne irtoavat helposti varresta ja ovat valmiita nautittavaksi. Amppelitomaatti on herkullinen ja monipuolinen kasvi, joka tuo iloa syksyyn. Se on myös helppohoitoinen, joten se sopii erinomaisesti kaikille puutarhureille, niin kokeneille kuin aloittelijoille.

    Amppelitomaatti on paitsi herkullinen ja helppohoitoinen, myös kaunis kasvi. Sen roikkuvat oksat täyttyvät punaisista hedelmistä ja ovat upea näky puutarhassa tai parvekkeella. Amppelitomaatti onkin erinomainen tapa tuoda piristystä syksyn väripalettiin.

    Joten jos etsit helppohoitoista ja satoisaa kasvia, joka tuo kesän makuja syksyyn, amppelitomaatti on täydellinen valinta. Istuta siemenet keväällä ja nauti herkullisista hedelmistä syksyn tullen! Nyt juhannuksen lähestyessä amppelitomaattia voi löytyä puutarhaliikkeiden ale-myynnistä, joten nyt niitä saanee edullisesti.

    3.6.24

    Nauti ajasta

    Oletko koskaan miettinyt, mihin aika katoaa? Muistan kuin eilisen päivän, kun olin pieni koulupoika. Kesäpäivät tuntuivat loputtomilta, täynnä seikkailuja ja leikkiä. Aika tuntui venyvän loputtomiin. Nyt, vuosia myöhemmin, päivät ja viikot vilistävät ohi kuin lentävän linnun siipien havina.

    Onko ajan nopeus todella kiihtynyt vai onko se vain meidän käsityksemme siitä? Ehkäpä se johtuu siitä, että meillä on nykyään niin paljon enemmän tekemistä ja tietoa, jota käsitellä. Emme ehdi pysähtyä ja nauttia hetkestä samalla tavalla kuin ennen. Mitä sosiaalinen media sovelluksineen vaikuttaa, vai onko syynä sittenkin se, että olemme yksinkertaisesti vanhempia ja viisaampia? Tiedämme, että elämä on lyhyt ja meillä on rajallinen määrä aikaa tehdä asioita, joista pidämme.

    Mutta mitä sitten voimme tehdä? Voimmeko hidastaa aikaa ja nauttia enemmän jokaisesta hetkestä? Ehkä!

    Aika vain rientää
    hetkessä se katoaa.
    Nauti ajasta.

    Muutamia vinkkejä:

    Ole tietoinen ajasta. Kiinnitä huomiota siihen, miten vietät päiväsi. Onko sinulla liikaa kiirettä? Löydätkö aikaa asioille, joista todella nautit? Onko aika Sinun ystäväsi?

    1. Elä tässä hetkessä.
      Älä murehdi menneisyyttä tai tulevaisuutta. Keskity siihen, mitä on juuri nyt.
    2. Tee asioita, joista nautit.
      Vietä aikaa lähipiirisi kanssa, harrasta mistä pidät ja nauti.
    3. Ole läsnä.
      Kun olet jonkun kanssa, anna hänelle koko huomiosi. Älä ajattele somea, puhelinta, sähköpostia tai mitään muuta lähes yhtä tarpeetonta.
    4. Kiitä pienistä asioista.
      Pysähdy ja arvosta kaikkia niitä pieniä asioita, jotka tekevät elämästä hyvää.
    5. Aika on kallisarvoinen lahja.
      Älä tuhlaa sitä, vaan nauti jokaisesta hetkestä ja elä elämääsi täysillä!

    Muista, että huomista ei mikään takaa. Siksi on tärkeää elää jokaista päivää täysillä ja nauttia kaikesta siitä, mitä elämällä on tarjottavaa. Älä anna ajan liueta sormiesi läpi. Pysähdy ja nauti hetkestä.
    Ajan taitaa saada kiinni vain pysähtymällä itse hetkeksi.


    2.6.24

    Helteen jatkoksi hyttysten hyökkäys

    Toukokuussa oli armottomasti hellettä, kun aurinko paistoi kirkkaasti ja saimme toukokuulle 16. hellepäivän ennätyksen.  Sateesta ei näkynyt merkkiäkään, ja luonto alkoi näyttää kuivalta ja elottomalta. Nurmikko muuttui keltaiseksi ja puiden lehdet roikkuivat alas rukoillen sadetta. Viileän sateen kaipuu säätilan virkistämiseksi kasvoi päivä päivältä.

    Lopulta tänään iltapäivällä taivalle ilmestyi tummia pilviä ja ukkonen lähestyi. Ensimmäiset pisarat toivat helpotusta ja lopulta alkoi sataa, mutta sitä oli vain vähän, ehkä alle 10 mm. Siitä huolimatta luonto on kiitollinen ja huokaa helpotuksesta.

    Mutta se ei ollut kaikki iloa. Sade toi mukanaan myös aggressiivisten hyttysten hyökkäyksen. Pienet verenimijät surisevat nyt kaikkialla, ja niiden pistokohdat kutiavat armottomasti. Hyttyskarkotteet unohdettiin kauppaan, ja ulkona oleminen tuntuu nyt taistelulta verenhimoisia vihollisia vastaan.


    Kuuma helle on suosinut myös tuomenkehrääjäkoita ja pihan tuomipuu peittyy vähitellen harmaaseen huntuun, jonka alla toukat syövät puun lehdettömäksi. Vaikka näin tapahtuu lähes joka vuosi, tuomi selviää vihollisesta ja kasvattaa uudet lehdet syksyyn mennessä. Olisi mukavaa suojella puita, mutta olisi aika turhaa aloittaa taistelu kasvinsuojeluaineilla hyvin suojautuneita hyönteisiä vastaan.

    Kesä voi tuoda mukanaan kaiken. Aurinkoa ja lämpöä, kukkia ja lintuja. Mutta joskus se tuo myös kuivuuden, hyttyshyökkäykset ja muut kasvin tuholaiset. Onneksi sade toi tänään luontoon hetkellistä helpotusta ja toivottavasti hyttyset katoavat pian. Sitten voimme taas nauttia kesästä täysillä.



    Tuomen kehrääjäkoin toukat