23.6.24

Elämän ikuinen seuralainen

Orava ratkaisee ongelman!

Ongelmat:

Ne ovat kuin varjo, joka seuraa meitä kaikkia läpi elämän. Ne voivat olla pieniä ja ärsyttäviä tai suuria ja mullistavia. Mutta yhdestä asiasta voimme olla varmoja: ongelmia tulee aina olemaan.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että lähes kaikki ongelmat ovat ratkaistavissa. Vaikka ne saattavatkin ilmestyessään tuntua ylivoimaisilta, on olemassa aina keinoja löytää ratkaisuja. Myös vähäpätöisiltä tuntuvia ongelmia kannattaa ratkaista ainakin harjoituksen vuoksi. Tärkeintä on olla lannistumatta ja uskoa omiin kykyihinsä.

Erilaiset ajattelutavat ovat avainasemassa ongelmanratkaisussa. Jos lähestyt ongelmaa aina samalla tavalla, et todennäköisesti löydä uusia ratkaisuja. Yritä ajatella asiaa eri näkökulmista ja ole avoin uusille ideoille.

Asenteen vaihtaminen voi myös olla ratkaisevan tärkeää. Jos uskot, että et voi ratkaista ongelmaa, et todennäköisesti edes yritä tehdä sitä. Sen sijaan, että keskittyisit negatiivisiin ajatuksiin, keskity siihen, mitä voit tehdä ongelman ratkaisemiseksi.

Tee ratkaisusta persoonallinen. Älä tyydy pelkkään ratkaisuun, joka toiminut jollekin muulle. Löydä oma ratkaisu, joka sopii juuri sinun tarpeeseen ja tilanteeseen.

Ole positiivinen. Positiivinen asenne voi auttaa näkemään ongelman uudessa valossa ja löytämään luovia ratkaisuja. Älä anna periksi, vaikka et heti löytäisi ratkaisua. Jatka yrittämistä ja usko, että löydät sen lopulta.

Muista, että meillä kaikilla on kyky ajatella monin eri tavoin. Meissä kaikissa on piilossa luovuutta ja kekseliäisyyttä. Älä pelkää käyttää omia kykyjäsi ongelmien ratkaisemiseen.

Aloita alustavilla ideoilla. Kirjoita kaikki ideat ylös, jotka sinulla tulee mieleen, vaikka ne tuntuvat hulluilta. Useimmiten parhaat ratkaisut syntyvät yhdistämällä useita ideoita toisiinsa.

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin. Pienetkin yksityiskohdat voivat olla ratkaisevan tärkeitä ongelmanratkaisussa. Älä jätä yhtään kiveä kääntämättä.

Tunne mielenkiintoa ja ole utelias. Ongelmanratkaisu vaatii usein uteliaisuutta ja avointa mieltä. Ole valmis oppimaan uusia asioita ja kokeilemaan uusia lähestymistapoja.

Halu ratkaista ongelma on tärkein. Jos et ole tosissasi etsiessäsi ratkaisua ongelmaan, et todennäköisesti onnistu. Uskalla uskoa itseesi ja kykyihisi.

Kun olet löytänyt useita mahdollisia ratkaisuja, valitse niistä paras. Harkitse kaikkia vaihtoehtoja huolellisesti ja valitse ratkaisu, joka mielestäsi toimii parhaiten. Ehkä ratkaisuja voisi ketjuttaa vielä paremman tuloksen saamiseksi.

Ongelmat ovat osa elämää. Niitä ei voi välttää, mutta ne voi oppia ratkaisemaan. Käytä löytyviä vinkkejä apunasi ja usko itseesi, niin keksit varmasti hyviä ratkaisuja ongelmiin. 

PS: Hyvä esimerkki luovasta ongelmanratkaisusta on MTV3 Suurmestari ohjelma: 
- kannattaa katsoa ihan vain oppiakseen!

1 kommentti:

Kerro mielipiteesi!