2.6.24

Helteen jatkoksi hyttysten hyökkäys

Toukokuussa oli armottomasti hellettä, kun aurinko paistoi kirkkaasti ja saimme toukokuulle 16. hellepäivän ennätyksen.  Sateesta ei näkynyt merkkiäkään, ja luonto alkoi näyttää kuivalta ja elottomalta. Nurmikko muuttui keltaiseksi ja puiden lehdet roikkuivat alas rukoillen sadetta. Viileän sateen kaipuu säätilan virkistämiseksi kasvoi päivä päivältä.

Lopulta tänään iltapäivällä taivalle ilmestyi tummia pilviä ja ukkonen lähestyi. Ensimmäiset pisarat toivat helpotusta ja lopulta alkoi sataa, mutta sitä oli vain vähän, ehkä alle 10 mm. Siitä huolimatta luonto on kiitollinen ja huokaa helpotuksesta.

Mutta se ei ollut kaikki iloa. Sade toi mukanaan myös aggressiivisten hyttysten hyökkäyksen. Pienet verenimijät surisevat nyt kaikkialla, ja niiden pistokohdat kutiavat armottomasti. Hyttyskarkotteet unohdettiin kauppaan, ja ulkona oleminen tuntuu nyt taistelulta verenhimoisia vihollisia vastaan.


Kuuma helle on suosinut myös tuomenkehrääjäkoita ja pihan tuomipuu peittyy vähitellen harmaaseen huntuun, jonka alla toukat syövät puun lehdettömäksi. Vaikka näin tapahtuu lähes joka vuosi, tuomi selviää vihollisesta ja kasvattaa uudet lehdet syksyyn mennessä. Olisi mukavaa suojella puita, mutta olisi aika turhaa aloittaa taistelu kasvinsuojeluaineilla hyvin suojautuneita hyönteisiä vastaan.

Kesä voi tuoda mukanaan kaiken. Aurinkoa ja lämpöä, kukkia ja lintuja. Mutta joskus se tuo myös kuivuuden, hyttyshyökkäykset ja muut kasvin tuholaiset. Onneksi sade toi tänään luontoon hetkellistä helpotusta ja toivottavasti hyttyset katoavat pian. Sitten voimme taas nauttia kesästä täysillä.



Tuomen kehrääjäkoin toukat


2 kommenttia:

Kerro mielipiteesi!