28.6.24

Tyytyväisyyden ongintaa: (1471)

Sosiaaliset olennot ja onnen metsästys

Ihminen on sosiaalinen olento, ja se vaikuttaa jokaisen sydämessä. Elämme ystävien ja perheen ympäröimänä, nauttien läheisten seurasta, tunnemme olomme usein onnelliseksi ja tyytyväiseksi. Mutta onko tyytyväisyys sama asia kuin onnellisuus?

Takan lämmöstä auringonpaisteeseen

Minulle tyytyväisyys on kuin lämmin takan loimu kylmänä talvipäivänä. Se tuo lohtua ja turvallisuuden tunnetta, mutta ei välttämättä sytytä liekkejä sydämessäni. Onnellisuus taas on kuin auringonpaiste kesäpäivänä. Se saa tuntemaan iloa ja innostusta, halun tutkia ja kokea uutta.

Onnen polut ja yksilöllisyys

Meillä kaikilla on omat polkumme onneen. Useimmat löytävät sen perheen ja ystävien keskuudessa, toiset ansiotyöstä tai eläkeläinen harrastuksistaan. Jotkut taas löytävät onnea matkustaessaan tai uusia asioita kokeillessaan. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa olla onnellinen.

Kuuntele itseäsi ja nauti matkasta

Mutta miten me sitten tiedämme, mikä tekee meidät onnelliseksi? Se on ikuinen kysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Ehkäpä meidän on kokeiltava erilaisia asioita ja kuunneltava omaa mieltämme. On tärkeää muistaa, että onnellisuus ei ole pysyvä tila, vaan se vaihtelee elämän eri vaiheissa. Tärkeintä on, että pystymme nauttimaan niistä hetkistä, jolloin tunnemme olomme onnelliseksi.

Muistot ja odotukset: Luotettavia vai ei?

Muistot ovat osa sitä, mikä tekee meistä Minän. Ne auttavat meitä ymmärtämään menneisyyttämme ja ohjaavat meitä tulevaisuudessa. Mutta muistot eivät ole aina täysin luotettavia. Ne voivat vääristyä ajan myötä, ja ne voivat olla jopa keksittyjä. Siksi on tärkeää olla kriittinen muistojaan kohtaan ja olla tietoinen niiden rajoituksista. Tämän voi kokea, kun kirjoittaa muistoja oman historiansa vuosikymmeniltä.

Tulevaisuuden odotukset voivat myös olla epäluotettavia. Meillä on usein taipumus ajatella, että tulevaisuus on parempi kuin nykyisyys, ja että meillä on enemmän mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Mutta tämä ei aina ole totta. Tulevaisuus on täynnä epävarmuutta, emmekä voi koskaan tietää varmasti, mitä se tuo tullessaan.

Nykyhetkessä eläminen: Ainoa varmuus

Sen sijaan, että keskittyisi liikaa tulevaisuuteen tai menneisyyteen, meidän pitäisi keskittyä enemmän nykyhetkeen. Nykyhetkessä on kaikki, mitä meillä tänään on varmasti. Se on ainoa hetki, jolloin voimme todella elää ja kokea tätä kesäpäivää.

Matka jatkuu, onnen metsästys ei lopu

Tyytyväisyyden ja onnellisuuden metsästys on jatkuva matka. Matkalla on ylä- ja alamäkiä, mutta tärkeintä on, että nautimme matkasta ja opimme kokemuksista. Muistakaamme, että onnellisuus ei ole määränpää, vaan matka.

Onkiretki omien ajatusten äärelle

Tänään vähän myöhemmin kävelen läheiselle joelle onkivapa kainalossa ja taskussa matorasia. En pidä suurta väliä sitä saanko saaliiksi muutaman särjen tai ahvenia. Tärkeintä on viettää aikaa veden äärellä omissa ajatuksissa.

Kysymyksiä pohdittavaksi:

  1. Mitä tyytyväisyys ja onnellisuus merkitsevät sinulle?
  2. Miten olet oppinut kuuntelemaan itseäsi ja nauttimaan matkasta?
  3. Miten suhtaudut muistoihisi?
  4. Miten ohjaat tulevaisuuttasi?
  5. Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi?

 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi28.6.24

    Hienoa on kyllä tämä tämmöinen, pakko sanoa kyllä näin, että ymmärrän tämän kyllä näin tälläisenään

    VastaaPoista
  2. Anonyymi28.6.24

    Hyviä ajatuksia!🤗

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi!