Olen periaatteessa muutos myönteinen, siksi pyrin myös noudattamaan uusia ravintosuosituksia vaikka ainakin näin aluksi se yllättää minut. Lihaa vain 350 g viikossa, se on vain 50 g päivässä. Siihen ei ole helppoa sopeutua, mutta ainakin siihen pitää pyrkiä. Vihannesten käytön suuri lisääminen vaatii useamman kaupassa käynnin, jotta ”horta” pysyy tuoreena. Ehkä on järkevää käydä ostoksilla kahdesti viikossa.
Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset: Kestävää ruokaa terveydeksi
Suomi on vuonna 2024 päivittänyt kansalliset ravitsemussuositukset. Uudet suositukset painottavat entistä enemmän kestävän ruoan merkitystä terveydelle ja ympäristölle.
Mitä uudet suositukset sisältävät?
Kasvispainotteisuus: Suositus on kasvattaa kasvisten, marjojen ja hedelmien osuutta ruokavaliossa. Tavoitteena on vähintään 500-800 grammaa päivässä.
Täysjyvä: Täysjyvän saantisuositus on nostettu 90 grammaan päivässä.
Palkokasvit: Palkokasvien käyttöä suositellaan lisäämään.
Kala: Kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa suositellaan syömään säännöllisesti.
Liha: Punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutusta suositellaan vähentämään.
Suola ja tyydyttynyt rasva: Suolan ja tyydyttyneen rasvan saantia tulee vähentää.
Miksi suositukset ovat muuttuneet?
Muutokset perustuvat uusimpiin tutkimuksiin, jotka osoittavat, että kasvispainotteinen ruokavalio on terveellisin vaihtoehto. Lisäksi ruokatuotannon ympäristövaikutuksia halutaan vähentää.
Hyvään suuntaan ollaan menossa, vaikka on vielä tuo 500 g saavuttaminen nipinnapin toteutunut.
VastaaPoista