Kun vuosi vaihtuu, tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun jäin eläkkeelle. Ajan myötä kaikki työvuosieni opit ovat autuaasti haalistuneet, enkä enää tunne itseäni "lihamieheksi". Uudet ruokavalio-ohjeet kannustavat vähentämään lihan kulutusta, ja olen päättänyt tehdä samoin. Suositus on rajoittaa punaisen lihan saanti 350 grammaan viikossa, jolloin sallitaan satunnainen pihvi tai naudanlihamuhennos kolmena päivänä. Tämä nyt riittää minulle.
Vähennän lihankulutustani sekä ympäristö- että terveyssyistä. Pidän enemmän luonnonmukaisesti tuotetusta naudanlihasta perinteisistä nautaroduista, kuten Ch, Hf, Lim ja Abe. Lihajalosteita, kuten leikkeleitä ja makkaroita, tulee välttää, ja jopa joulukinkku on pois ruokalistalta.
Tottumusten muuttaminen ei ole helppoa, koska ihmiset ovat rutiiniensa orjia. En suunnittele merkittävää painonpudotusta, mutta uskon, että muutos heijastuu jotenkin myös painoon. Ehkä se näkyy verenpaineessa, verensokerissa ja muissa terveysarvoissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutoksia, ja minä nautin todella vihannesten ja muiden kasvisten kanssa ruoanlaitosta.
Voin syödä lihattoman aamiaisen, lounaaksi kevyen lihavaihtoehdon, mieluiten kalaa ja mahdollisesti kanaa. Suurin haaste saattaa olla siirtyminen lihattomaan illalliseen, sillä olen aiemmin suosinut jauheliharuokia.
Proteiinitarpeen tyydyttääkseni käytän herneitä, härkäpapuja, muita palkokasveja ja juustoja. Tämän muutoksen tekeminen ei vaikuta mahdottomalta, varsinkaan kun minulla ja vaimollani on vahva motivaatio tehdä pysyvä muutos kasvispohjaiseen ruokavalioon.
varsinkin, kun minulla ja vaimollani on vahva motivaatio tehdä pysyvä muutos kasvispohjaiseen ruokavalioon. HYVÄ HYVÄ!!
VastaaPoista