24.3.25

Kevättä kohden

Kevät tuo mukanaan paljon valoa ja viihdymme enemmän ulkona. Nyt kameravarusteet esiin ja lähdetään ulos. Tässä on neljä vinkkiä kevät kuvien ottamiseen.

1. Hyödynnä vastavalo
Kevään myötä monet haluavat nauttia auringon lämmöstä ulkona. Voit kuvata ihmisvilinää vastavalossa, jolloin saat lämpimät sävyt mukaan kuvaan. Kevät tuo mukanaan paljon valoa ja viihdymme enemmän ulkona. Ota siis kameravarusteet esiin ja lähde ulos. Tässä on neljä vinkkiä kevät kuvien ottamiseen.

Histogrammin käyttö: Avaa se napsauttamalla info-painiketta tai nuolinäppäimiä, kun kuva on näkyvissä kameran näytöllä.

Valitse valotus, joka on aivan palaneiden huippuvalokohtien reunoilla. Histogrammin pylväiden tulee siis sijaita enimmäkseen oikeassa reunassa ja koskettaa juuri ja juuri reunaa.  Kun käytät tätä valotus tapaa niin myös kuvan tummilla alueilla näkyy enemmän yksityiskohtia.

Valovoimaisella objektiivilla voi kuvata myös illalla. Kuvatessa täydellä aukolla saat kuviin myös minimaalisen syväterävyyden. Siten voit esimerkiksi eristää yksittäiset auringon valaisemat kasvot kuvan keskellä, jolloin kuvasta tulee rauhallisempi.

Kun kuvaat kukkivia kasveja vastavaloon, voit luoda unenomaisen ja pehmeän ilmeen etualalla oleville kukille.

2. Vältä heijastuksia lisävarusteiden avulla
Kasvikuvia valokuvattaessa kannattaa valita yksinkertaisia väriyhdistelmiä ja toisiaan täydentäviä värejä, kuten keltaista ja sinistä tai punaista ja vihreää. Käytä vastavalosuojaa välttyäksesi häikäisyltä. Häikäisy on auringonvaloa, joka osuu objektiiviin ja leviää linssin elementtien läpi vähentäen kontrastia ja värikylläisyyttä. Valo voi myös luoda kuviin suuria valopilkkuja.
Käytä tarvittaessa polarisaatiosuodinta, sillä se voi poistaa haitalliset heijastukset ja lisätä värien kylläisyyttä. Suodatus himmentää kuvaa noin puolentoista aukkoaskeleen verran.
Auringonsäteet näkyvät puiden läpi joten luo lähes yliluonnollista valoa sisältäviä luontokuvia.

3. Auringonsäteet esiin
Valoilmiön löytäminen saattaa vaatia etsimistä, mutta kauniit auringon säteet voivat näyttää todella upeilta. Valonmittaus on tällöin todella tärkeää, sillä tämänkaltaiset kuvat alivalottuvat helposti voimakkaan vastavalon takia. Siksi valo kannattaa mitata keskisävyistä, jotta vältetään sekä yli- että alivalottuminen. Valon mittaaminen harmaakortista on lähes takuuvarma konsti.

Valitse kamerasta keskipainotettu valonmittaus. Suuntaa kamera alueelle, joka ei ole varjossa eikä auringonvalossa. Paina valotuksen lukitus painiketta, sommittele kuva ja laukaise. Monasti manuaalinen valotus onnistuu paremmin.

4. Sumuinen järvi
Salaperäinen sumu on upea kohde kaikille maisemakuvaajille. Valoa vasten kuvattaessa on kuitenkin vaarana, että kuvaan muodostuu voimakkaita kontrasteja. Voit välttää valoisien alueiden puhkipalamisen käyttämällä kameran histogrammia.

Avaa histogrammi napsauttamalla info-painiketta tai nuolinäppäimiä, kun kuva on näkyvissä kameran näytöllä. Valitse valotus, joka on aivan palaneiden huippuvalokohtien reunoilla. Histogrammin pylväiden tulee siis sijaita enimmäkseen oikeassa reunassa ja koskettaa juuri ja juuri reunaa. Jos käytät tätä valotusmenetelmää, myös kuvan tummilla alueilla näkyy enemmän yksityiskohtia.

Valovoimaisella objektiivilla voi kuvata myös illalla. Kuvatessasi täydellä aukolla saat kuviin myös minimaalisen syväterävyyden. Siten voit esimerkiksi eristää yksittäiset auringon valaisemat kasvot kuvan keskellä, jolloin kuvasta tulee rauhallisempi.

Kevät tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia valokuvaajalle. Lähde siis ulos, kokeile rohkeasti ja nauti luonnon heräämisestä! 

PS. Älä unohda muistivihkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!