29.2.24

Aiheen ja ympäristön tulkintaa

 

Kuvassa 1960 luvun historiaa
Ei ongelmaa ilman ratkaisua, koska uskomme, että ratkaisuja on olemassa, se antaa meille motivaatiota jatkaa harjoittelua.  Aina on toivoa, että voimme voittaa kohtaamat haasteet. Tämä ajattelutapa perustuu ajatukseen, että kaikki on yhteydessä toisiinsa ja että universumi sisältää  tarvitsemamme tiedon. Meidän on opittava kuuntelemaan ja tulkitsemaan ympärillämme olevia merkkejä.

Valo on kaiken alku ja se on valokuvaajan tärkein työkalu. Se muokkaa aihetta, luo tunnelmaa ja ohjaa katsojan katsetta. Hyvä valaistus korostaa kohteen parhaat puolet ja piilottaa sen heikkoudet.

Koostumus on tapa järjestää elementtejä kehyksessä. Hyvä sommittelu voi tehdä kuvasta mielenkiintoisen ja dynaamisen, kun taas huono sommittelu voi tehdä siitä tylsän ja tasaisen.

Tekniikka on tärkeä, mutta se ei ole ainoa asia, jolla on merkitystä. Valokuvaajan tulee ymmärtää kameran asetukset ja osata käyttää niitä tukemaan valoa ja sommittelua.

Oikea hetki ottaa kuva on silloin, kun valo on hyvä ja kohde on oikeassa asennossa. Valokuvaaja ohjaa katsojan katsetta kolmiosääntöä ja alkuviivoja käyttäen. Älä aina kuvaa samalta tasolta. Käytä työkaluja, kuten jalustaa ja kaukolaukaisinta, sillä niiden avulla saat terävämpiä kuvia. Muokkausohjelmien avulla voit parantaa kuvien värejä ja kontrastia.

Tärkeintä on harjoitella, sillä hyväksi valokuvaajaksi ei kukaan synny, vaan kehittyy. Ota paljon kuvia ja kokeile erilaisia ​​asioita. Mitä enemmän kuvaat, sitä paremmaksi on mahdollista kehittyä. Ole oma itsesi: Älä kopioi muita valokuvaajia, mutta opi heiltä, ja löydä oma tyylisi ja tapasi.

Kuten vanha sanonta kuuluu: "Ei ole ongelmaa, joka ei sisällä sen ratkaisemiseen tarvittavaa tietoa." Tämä viisaus korostaa, että ratkaisut ovat usein itse ongelmassa. Meidän on vain avattava mielemme ja katsottava tilannetta uusin silmin löytääksemme ne. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaiseen ongelmaan on ratkaisu, joka odottaa löytämistä.


28.2.24

Vesi on elämän eliksiiri

 

Elämän eliksiiri ja arvokas luonnonvara

Vesi on elämän perusta, välttämätön kaikille elämän muodoille. Maapallolla on runsaasti vettä, mutta vain pieni osa siitä on ihmisille juomakelpoista. Merivesi, joka peittää 70% maapallon pinnasta, ei ole sellaisenaan juomakelpoista ja sen suolanpoisto on kallista koska siihen kuluu paljon energiaa.

Suomalaisina meillä on onni elää maassa, jossa on runsaasti puhdasta vettä. Vesi virtaa järvissä ja joissa ja pohjavettä pumpataan maasta. Vesijohtovesi on meille arkipäiväinen asia, jota pidämme itsestäänselvyytenä. Mutta vesi ei ole ilmaista, vaan sen tuotantoon ja jakeluun liittyy kustannuksia. Vesilasku muistuttaa meitä veden arvokkuudesta ja siitä, että meidän on pidettävä siitä huolta.

Veden arvostus korostuu, kun ajattelemme maailmanlaajuista vesipulaa. Miljoonat ihmiset kärsivät pulaa puhtaasta juomavedestä ja joutuvat käyttämään saastunutta vettä, mikä aiheuttaa sairauksia ja kuolemia. Meidän on tehtävä töitä veden kestävän käytön ja puhtauden varmistamiseksi kaikille.

Välimeren alueella on viime vuosina kärsitty kuivuudesta ja helleaalloista, jotka ovat vahingoittaneet oliivisatoa.  Esimerkiksi vuonna 2022 Espanjan oliivisato oli 40% pienempi kuin keskimäärin edellisen kymmenen vuoden aikana. Sadon pienentyminen on johtanut oliiviöljyn tarjonnan vähenemiseen ja hintojen nousuun. 

Vesi on elämän eliksiiri, jota meidän on vaalittava. Se on luonnonvara, jota ei pidä tuhlata. Ymmärtämällä veden arvon ja käyttämällä sitä vastuullisesti voimme varmistaa, että tämä elintärkeän luonnonvaran säilyvyys tuleville sukupolville.

27.2.24

Mitä valokuvakävely oikein on?


 Instagramin ja Pinterestin aikakaudella, kuvat hallitsevat tapaamme olla vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa, valokuvaaminen on vahva harrastus. Valokuvauksen harrastajat voivat lähteä sosiaalisten aktiviteettien, kuten valokuvakävelyjen, pariin löytääkseen uusia tapoja olla tekemisissä lähiympäristön ja toistensa kanssa.

Valokuvakävelyistä on tullut eräs valokuvaajien suosimista tavoista olla vuorovaikutuksessa ja luoda sisältöä yhdistyksiin ja omaan portfolioonsa. Valokuvakävelyn aikana kuvaajat ovat yleensä innokkaita vangitsemaan ympäröivää aluetta kameroilla.

Valokuvakävely on sosiaalinen aktiviteetti, jossa kuvaajat ottavat kuvia ja videoita ympäristöstä ja luovat kokoelmia mielenkiintoisista otoksista. Valokuvaajat sisällyttävät usein muka olevaa mallia tai kohteita ainutlaatuisten kuvien ottamiseksi.

Valokuvakävely järjestetään alueen esteettinen ja maisemallinen arvo huomioiden. Niitä pidetään yleensä lähellä arkkitehtuurista, historiasta, kaupunki- tai maaseutumaisemista ​​tunnettuja alueita. Mikä tahansa luovaa silmää houkutteleva alue voi olla valokuvakävelyn kohteena.

Valokuvakävelyn avulla valokuvaajat ovat tekemisissä ulkomaailman kanssa ja käyttäen luovaa katsetta ympäristöä yhdessä kuvaten. Valokuvakävelyt huipentuvat kauniiden kuvien luomiseen, jotka vangitsevat ihmisten jokapäiväisen elämän moninaisuuden ja luonteen. Valokuvakävelyt; ne voivat olla hauskoja aktiviteetteja kaikille kuvaamisesta ja ulkoilusta pitäville.

Ryhmän kuvat kootaan kerhoillan teemaksi ja niistä voidaan koostaa video, joka ladataan sosiaalisen median alustalle. Valmistaudu tutkimaan, vangitsemaan ja luomaan upeita kuvia valokuvakävelyillä!

Tämän päivän ajatus:

Aloita katukuvaus nyt

Hyvä kirja
Kuinka usein jäämme paitsi upeista kuvista liiallisen valmistelun takia? Katukuvaus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden ikuistaa arjen kauneus sen suodattamattomassa muodossa. Se on spontaania ja antaa katujen toimia kankaana, jolle maalaamme tarinoita kuvien avulla.

Tartutaan hetkeen ja luodaan tavanomaisesta poikkeavaa ITE valokuvataidetta. Unohdetaan perfektionismi ja annetaan luovuuden kukoistaa. Katukuvaus on täynnä taikuutta, joka odottaa löytäjäänsä. Ota kamera käteesi ja suuntaa jalkakäytävälle – parhaat otokset ovat usein niitä, joita et suunnitellut.

Tehdään tästä päivästä päivä, jolloin aloitat katujen kuvausmatkat. Astu ulos mukavuusalueelta ja anna katujen inspiroida sinua. Jokainen kulman takana voi olla uusi tarina, joka odottaa kertomista.


Muutamia vinkkejä, joista voi olla apua

1. Aloita kävelemällä ympäristössä ja pidä silmät auki mielenkiinnon kohteille ja tilanteille.

2. Käytä nopeita kameran asetuksia. Näin voi reagoida nopeasti ja ikuistaa spontaaneja hetkiä.

3. Älä pelkää kokeilla. Kokeile erilaisia kuvakulmia, sommitelmia ja valaistusta.

4. Ole kärsivällinen. Hyvät katukuvat vaativat usein aikaa ja odotusta.

5. Ole kunnioittava. Muista, että kuvaat ihmisiä ja heidän elämäänsä.

6. Vanhempi- ja kevyempi kamera voi olla katukuvaukseen hyvä valinta

Tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia valokuvauksesta. Katukuvaus on loistava tapa oppia uutta valokuvaamalla ja samalla tutustua paikkakuntaan ja sen elämään.

Lisävinkkejä:

- Liity FB-katukuvaus ryhmään tai -yhteisöön.
- Opi tunnettujen katu kuvaajien töistä.
- Käy katsomassa katukuva valokuvanäyttelyitä.
- Lue katukuvaus kirjoja ja -artikkeleita.
- Muista, että matka on tärkeämpi kuin määränpää. 

Nauti kuvaus matkoista ja valokuva kävelystä antaen niiden viedä uusille ja jännittäville poluille!

26.2.24

Viisi tapaa valita

1. Jos pidän jostain, nautin siitä.

2. Jos en pidä jostain, vältän sitä.

3. Jos en pidä jostain, mutta en voi välttää sitä, voin ehkä muuttaa sitä sopivammaksi.

4. Jos en pidä siitä, enkä voi välttää sitä, enkä voi tai halua muuttaa sitä - hyväksyn sen!

5. Pystyn hyväksymään asioita muuttamalla suhtautumista niihin, koska minä voin tehdä omia valintoja, siksi haluan valita viisaasti!

25.2.24

Muotokuvat miljöössä

1. Ympäristö ja valaistus

Valitsen huolellisesti rauhallisen ja luonnollisen ympäristön, jossa kohde tuntee olonsa mukavaksi. Vältän häiritseviä elementtejä taustalla ja voin käyttää taustaa tai vastaavaa. Käytän luonnonvaloa ikkunasta tai ulkona ja vältän suorasta auringonpaisteesta johtuvia karkeita varjoja. Kokeilen myös suurta rengasvaloa, jossa on pehmeä valomuuntaja hallitun valaistuksen aikaansaamiseksi.

2. Asennot ja ilme

Ohjaan mallia rentoutumaan ja olemaan oma itsensä, edistäen rentoa ilmapiiriä keskustelun kautta. Kokeilen erilaisia ​​asentoja, kuten istumista, seisomista tai jotain vasten nojaamista. Pyydän mallia katsomaan suoraan kameraan tai hieman sivulle saadakseni luonnollisemman ilmeen.

3. Kameran asetukset

Käytän jalustaa kameran tärinän minimoimiseksi ja terävien kuvien saamiseksi. Säädän aukon arvoa (esim. f/2.8 tai f/4) sumentamaan taustaa ja pitämään kohteen terävänä. Asetan ISO-arvon valaistusolosuhteiden mukaan (esim. ISO 100-400). Kamerasta irti olevan salaman käyttö epäsuoraan valaistukseen voi olla mahdollista.

4. Lisävinkkejä

Kokeilen erilaisia ​​kuvakulmia, kuten kuvaamista ylhäältä tai alhaalta. Lisään kuvaan persoonallisuutta lisäämällä rekvisiitta, kuten hattu tai laseja tms. Muokkaan kuvia tarpeen mukaan valaistuksen ja värien säätämiseksi.

Tuleva Mersumies

5. Avainkohdat

Kuvan tulee heijastaa mallin persoonallisuutta ja tyyliä. Olen kärsivällinen kuvaaja ja annan mallille aikaa rentoutua ja tottua kameraan. Pitämällä tunnelman kevyenä, molemmat osapuolet voivat nauttia valokuvauksesta.

Vinkki:

Kannustan kuvattavaa valitsemaan oman asentonsa ja ilmeensä, mikä antaa hänelle kuvan omistajuuden tunteen ja mahdollisesti johtaa luonnollisiin ja kiinnostaviin tuloksiin.

24.2.24

Ajatuksia -Haastattelu

 

Vanhoja autoja
Olet juuri täyttänyt 15 vuotta ja kolmen vuoden kuluttua saat ajokortin. Voit aloittaa autokoulun, ehkä hieman yli kahden vuoden kuluttua. Jännittävää, eikö?

Mitkä ovat ajatuksesi? Aiotko hankkia auton itsellesi heti, kun saat ajokortin?

Kyllä, hankin vanhan Mercedeksen, ehkä C- tai E-sarjan, pitkäperäisenä. Sisällä mukavat nahkaistuimet. Pääasia, että sen edessä on edelleen ikoninen Mersun tähti.

Miksei pienempi A-sarjan Mercedes?

No, ne ovat vähän kuin "koppimopo" leluautot, haluan jotain näyttävämpää, jotain, joka kääntää päät.

Sitten on yksi tärkeä asia. Paljonko tuollainen auto voi maksaa?

Luulen, että löydän sopivan Nettiautosta, koska vanhat Mercedekset eivät ole niin kalliita. Luulen, että 1-2 tuhannella eurolla saisin vanhan hyväkuntoisen, pienten vikojen kanssa tietysti, mutta sitten se pitäisi korjata itse tai viedä korjaamoon.

Se on aika vanha auto, jos aiot ostaa sen alle kahdella tuhannella eurolla.

Tietysti mallivuosi voisi olla ehkä 1999, joten se olisi melkein 30 vuotta vanha.

Se on vanha auto, joka voidaan rekisteröidä museorekisteriin.

Toki, jos se on silloin jo lähes 30 vuotta vanha, mutta ehkä voisin harkita 2000-luvun autoa. Saatan saada jotain hieman parempaa, jotta se ei ole vain kesäauto, vaan sellainen, joka voi olla tien päällä ympäri vuoden.

Autokoulun voi aloittaa 17-vuotiaana, joten reilun kahden vuoden kuluttua voit aloittaa. Vai opettaako isäsi sinut ajamaan?

No, aloitan luultavasti isän opettamana noista Fiateista ja sitten kun saan vähän kokemusta liikenteessä ajamisesta, voin alkaa katsomaan niitä Mercedeksejä.

Kiitos haastattelusta ja Onnea hankkeelle!



23.2.24

EILEN

Pimeä puutarha valokuvanäyttelystä
Etelä-Suomalaiset nauttivat hiihtolomastaan, ja meillä kävi lomalaisia Porvoosta. Elämä koronakauden jälkeen tuntuu vieläkin jotenkin erilaiselta, kun vieraita käy harvoin vanhojen luona ja me itse tunnemme olevamme eristyksissä muista. 

Meille tarjottiin kaupunkikierros, eikä ollut mitään syytä kieltäytyä. Lähdimme matkaan pienellä Volvo-autolla. Minun kaltaiseni ison miehen oli vaikea puristautua "kolme kokoa liian pieniin vaatteisiin". Pääni osui jatkuvasti auton oven yläkarmiin, mutta onnistuin vääntämään itseni etupenkille ja poiskin. Vaimolla oli myös vaikeuksia päästä autoon ja sieltä pois, mikä tarjosi meille tahattoman jooga harjoituksen.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Galleria Ratamo, jossa tutustuimme valokuvanäyttelyyn. "Pimeä puutarha" -näyttely tutkii ihmisen ja luonnon suhdetta, yhteyttä luontoon ja sen hajoamisen seurauksia. Näyttely yhdistää kokeellisia menetelmiä, kuten filmin kehitystä kasveista valmistetulla kehittellä. Esillä oli vedoksia kasvien osista, lumesta ja kasvien tuottamaa ääntä.

Jyväskyläläinen valokuvaaja Joonas Ahtikallio tunnetaan kokeellisesta ja ekologisesta lähestymistavastaan ​​valokuvaukseen. Hänen työnsä keskittyy ihmisyyteen ja luontoon. Hänen kuviensa yksinkertaisuus, jotka ovat silmiinpistäviä kasvinosien abstraktioita, jättivät pysyvän vaikutuksen.

Mainitsin olevani "Luovakkeen" jäsen ja pääsimme tutustumaan Ratamon analogiseen- ja digitaaliseen pimiöön. Luovan valokuvauksen keskus tarjoaa erilaisia ​​kursseja, joihin voisin osallistua, jos jotain kiinnostavaa ilmaantuu. Heillä on myös valikoima kirjallisuutta valokuvauksesta. Olen erityisen kiinnostunut katukuvauksesta, joten ostin katukuvaaja Matti Koivumäen kirjan, joka ilmestyi syksyllä -23. Ehkä löydän kirjasta kevääksi joitain vinkkejä, joista voi oppia ja soveltaa.

Ratamon vierailun jälkeen naiset kävivät ostoksilla, kun taas me miehet suuntasimme kirpputorille. Kirpparilla oli loputon valikoima, mutta harvoin sieltä löytyy mitään arvokasta. Löysin retkeilysauvaan jääpiikin. Ostin sen, koska se oli alkuperäisessä pakkauksessaan ja edullinen. Uskon käyttäväni sitä nyt kevään aikana jäisillä poluilla.

Tapasimme naiset keskustassa ja sitten ajoimme satamaan jossa lounastimme Viilu ravintolassa. Lounas oli erinomainen nälkäiselle vatsalle, vaikka tarjottu muikku oli kuivattu paistetun sijaan, se oli kuten kapakala. Muikku mureni kivasti suussa ja eivät ruodot haitanneet ollenkaan. Olimme syömässä aivan lounasajan lopussa, mikä saattaa selittää, miksi viimeiset kalat pannulla olivat menettäneet mehukkuutensa.

Palokkaan saavuttuamme kävimme Citymarketissa ostoksilla, ruokaa ja muita tavaroita ennen kuin palasimme kotiin.

 Porvoolaisilla oli jo kiire ajaa etelään, sillä heillä oli määräaika hakea nuoria Porvoon linja-autoasemalta.

Kiitos matkasta ja lounaan tarjoamisesta! Olemme erityisen iloisia, kun ihmiset tulevat tervehtimään meitä ja jopa vievät meidät kaupunkikierrokselle yhteisessä kotikaupungissa.

Hyvä huomen


 Ruusut, banaanit
aamuhetki tuoksuineen,
silmäni avaan!

22.2.24

Bokashi

 Bokashi-kompostointi on menetelmä ruokajätteen kompostointiin anaerobisesti eli ilman happea. Se on loistava vaihtoehto ihmisille, joilla ei ole tilaa ulkokompostille tai jotka haluavat kompostoida talvella. Meillä on Biolan lämpökompostori kesäkäytössä, mutta bolashia käytetään talvella. Se on osoittautunut hyväksi jo noin kymmenen vuoden käyttö kokemuksella suosittelen sitä.

Bokashi

Bokashi-kompostoinnissa käytetään bokashi-rouhetta, joka on melassia ja mikrobeja sisältävää jauhetta. Bokashi-rouhe sekoitetaan ruokajätteeseen ja seos suljetaan ilmatiiviiseen astiaan. Mikrobit hajottavat sitten ruokajätteen hapettomassa tilassa. Bokoshirouhetta ei tarvita isoa määrää ja meillä on kahden kilon pussi riittänyt noin kahdeksi talveksi

Bokashi-kompostoinnissa on monia etuja:

Se ei vie paljoa tilaa 

Se ei haise, muulloin, kuin sankoa avatessa

Se voin vähentää ruokahävikkiä

Se luo ravinteikasta maanparannusainetta, jota voidaan käyttää kasvien lannoittamiseen

Myöskään kukka- viherkasvi lannoitetta ei tarvitse ostaa

Jos harkitset keittiö kompostointia, bokashi on hyvä vaihtoehto. Se on helppo tehdä, edullinen ja ympäristöystävällinen. Bokashi sangot voi valmistaa kannellisista muoviastioista itsekin ja ohjeita löytyy googlaamalla

Muutamia vinkki bokashi-kompostoinnin aloittamiseen

Bokashi-kompostoreita on saatavana useissa eri tyyleissä ja kokoisia, joten voit valita tarpeisii parhaiten sopivan.
Hanki bokashi-rouhetta. Bokashi-rouhetta voi ostaa puutarhamyymälöistä.
Kerää ruokajätettä. Bokashi-kompostissa voi kompostoida monenlaisia ​​ruokajätteitä, mukaan lukien hedelmät, vihannekset, liha, kala ja maitotuotteet.
Sekoita bokashi-rouhe ruokajätteeseen. Lisää ruokajätteeseen noin 1 ruokalusikallinen bokashi-rouhetta jokaista 2 kuppia ruokajätettä kohti.
Sulje kompostori. Bokashi-kompostori tulee pitää suljettuna hajujen ja haitallisten mikrobien leviämisen estämiseksi.
Tyhjennä kompostori, kun se on täynnä. Bokashi-kompostori tulee tyhjentää noin 2-3 kuukauden välein.
Bokashi-kompostista tyhjennetystä jätteestä voidaan tehdä maanparannusainetta tai sitä voidaan käyttää kasvien lannoitukseen
Maanparannusaineeksi käytettäessä jäte tulee ensin haudata maahan noin 2 viikoksi. (Multatehdas) Lannoitteena käytettäessä jäte tulee laimentaa veteen 1/100 ja levittää sitten kasveille.

Bokashi-kompostointi on kätevä tapa vähentää ruokahävikkiä ja luoda ravinteikasta maanparannusainetta pihan kasveille. Se on helppo tehdä, edullinen ja ympäristöystävällinen. Jos harkitset kompostointia, bokashi on hyvä vaihtoehto.

Ajan kanssa

Syvä hiljaisuus,
vain me vanhat sielut
yhteys syvenee



 

21.2.24

Isän kädestä

Vuonna 1952 kotikylä sai sähköt. Se oli myös olympiavuosi. Olin tuolloin juuri aloittamassa kansakoulun ensimmäistä luokkaa. Yksi talo kylässä ei halunnut sähköä silloin.

He halusivat ja saivat sähkön vasta kymmenen vuoden kuluttua v. 1962. Tapahtuman kunniaksi järjestettiin juhla - koko kylän "Valojuhlat". Osallistuin tilausuuten upouudella Jawa-moottoripyörälläni juhlataloon ajellen.


Ulos katettu pitopöytä oli täynnä herkullista ruokaa, ja kaljaa oli isossa maitopystössä. Nuorena miehenä söin ja join juhlajuomaa, vähän liikaa. Pian huomasin kompastelevani, kun sahti nousi päähän ja ehkä se jopa meni jalkoihin. Ymmärtämättä käynnistin Jawan ja ajoin kotiin, joka oli kahden kilometrin päässä.

Se matka ei ollut vaikea, mutta kun pääsin kotipihalle, en saanut moottoripyörää jalalle seisomaan, se kaatui, jolloin myös minä kaaduin. Isä tuli katsomaan, mikä minua vaivaa ja tajusi, että olin humalassa. Keskustelimme elämän perusasioista, ja hän saattoi antaa minulle pienen opetuksen käyttämällä lievää fyysistä voimaa.

Se oli hyvä opetus isänkädestä, enkä ole tehnyt samanlaista ​​virhettä tuon 62 vuotta sitten tapahtuneen hyvän opetuksen jälkeen.

20.2.24

Mennyttä aikaa

 1960 luvun kuva
 Heinänteko oli 1950- 60 luvun kesinä tärkeää maaseudun elämää. Se oli raskasta, mutta mukavaa työtä, joka oli perheen yhteistyötä ja fyysistä ponnistelua. Hevonen oli tuolloin lähes korvaamaton apuväline, joka helpotti monia työvaiheita.

Heinäkuun helteillä niityt täyttyivät ihmisistä ja hevosista. Työpäivä alkoi aikaisin aamulla ja saattoi venyä pitkälle iltaan. Heinänteko vaati useita työvaiheita:

Heinää niitettiin viikatteella. Se oli hikistä työtä, johon tarvitsi taitoa ja hyvää kuntoa. Hevonen veti niittokonetta, mikä nopeutti heinän kaatoa.

 Niitetty heinä levitettiin niitylle kuivumaan. Heinän kuivumista seurattiin tarkasti, sillä sateella se saattoi homehtua. Hevosta käytettiin heinän haravoimiseen ja luon kääntämiseen.

Luolla esi kuivatettu heinä koottiin seipäille. Hevosta käytettiin heinien kuljettamiseen latoon.

Heinät varastoitiin ilmavaan hirsi latoon, josta niitä syötettiin karjalle talvella.

Hevosen rooli heinätyössä oli monipuolinen. Se veti niittokonetta ja haravakonetta, kuljetti heinää korjuuvaiheessa. Hevosen avulla heinätyöt sujuivat nopeammin ja helpommin.


19.2.24

Aleksei Navalnyin, nimi jää historiaan

Uutisiin pohjautuva kronikka: 

Aamun harmauden varjoissa

Usvan kylmä syleily kietoi taivaanrannan harmaaseen huntuun aamun sarastaessa. Puut seisoivat hiljaa, aavistuksen painamina, kuin kuoleman enteet. Tuuli kuiskasi surun viestiä.

Siperialaisen vankilan pihalla

Levottomuus hiipi siperialaisen vankilan pihalle. Vartijoiden saappaiden jyske kaiku sellien ovilla. Kiellettyjen tavaroiden takavarikointi kylvi epäilyksen siemenen ja loi painostavan tunnelman.

Kello kymmenen

Kello kymmenen ilmoitus kaikui. Ajatukset seisahtuivat, kylmä totuus paljastui. Aleksei Navalnyi, nimi poistettu joukosta, 47-vuotias, liian lyhyt tie päättyi.

Kaukana muista

Lehtileike
Kaukana muista, sellin syvyydessä, hänen tarinansa sammui varjoihin kietoutuneena. Jäljellä vain hiljaisuus, kysymys kaipaa vastausta: kuka on vastuussa, miksi kohtalo oli näin julma?

Totuus piilottelee

Totuus piilottelee usvan verhossa, epäoikeudenmukaisuus polttaa kyyneleet silmissä. Muistot elävät, vaikka liekki sammui. Miksi Putin, miksi Aleksei Navalnyin ääni vaiennettiin?

Nimi jää historiaan

Nimi jää historiaan, rohkean miehen taistelu jatkuu sydämissä. Hänen äänensä, vaikkakin vaiennettu, kaikuu totuuden puolesta, kuiskaa vapauden sanomaa ja toivon kipinää. Aleksei Navalnyin perintö elää, tyranniaa vastustaen.



18.2.24

Unelmien liekki

Pienessä sydämen sopessa,
liekin lempeä hiillos.
Suuri toive sielussa sykkien,
kuin lintu lauluaan siivittää.

Pimeyden huntu repeää,
aamun valonpilkahdus.
Tulevaisuus kutsuu lempeästi,
aurinko kultaa tämän tienoon .

Lumimyrsky ulkona ulvoo,
tuisku ikkunoita pieksää.
Äänikirja tarinaa kutoo,
korvia lempeästi kiehtoo.

Unelmien siivin lennämme,
haaveiden pilvissä kuljemme.
Parempi maailma silmissä siintää,
kaikki on mahdollista, uskomme.

Uusi aamu sarastaa valkeana,
lumi maahan pehmeänä sataa.
Sydämessä lämmin tunne asuu,
toivon kipinä ikuisesti loistaa.

Uskomme rauhaan -tulevaisuuteen,
unelmiin, jotka meitä ohjaavat.
Pienistä ajatuksista suuria tekoja syntyy,
maailmanrauhaa yhdessä rakennetaan. 


17.2.24

Tänään lauantaina

Pieni ajatus, iso unelma,
kohti valoa ja auringonpaistetta,
parempaa tulevaisuutta.
Kuuntelen lumimyräkän vuoksi äänikirjaa.


Hei kaikki! 

Tänään Jyväskylä on pukeutunut valkoiseen lumipeittoon ja lämpötila pyörii nollan tuntumassa. Ulkona tuulee, sataa lunta, räntää jopa vettäkin, joten ajo-olosuhteet eivät ole ollenkaan houkuttelevat. Jätän tänään kuntosalin väliin ja nautin lumisen lauantain rauhasta kotona loikoillen, ja sitten illalla tehdään lumityöt, jotka kyllä hyvin vastaavat kuntosaliharjoitusta.

Mitä minun pitäisi tehdä? Ehkä keitän kohta kahvia ja uppoudun sohvan nurkkaan lukemaan hyvää kirjaa. Onko Sinulla suosituksia mielenkiintoisista äänikirjoista? Etsin jotain kiehtovaa ja viihdyttävää, genrellä ei ole paljon väliä.

Olen aina pitänyt salapoliisitarinoista, kuten Michael Connellyn Harry Bosch -sarjasta. Mitä jos kokeilisin uutta suomalaista salapoliisiromaania, kuten Johanna Holmströmin tai Antti Tuomaisen kirjoja?

Tietokirjat voivat olla todella mielenkiintoisia ja opettavaisia. Olen kiinnostunut historiasta, luonnosta ja luonnontieteistä, joten voisin kuunnella "Sapiens: Ihmiskunnan lyhyt historia" tai Neil deGrasse Tysonin "Astrofysiikkaa kiireisille".

Mitä kuuntelet tällä hetkellä? Onko sinulla suosituksia minulle?

Lumista lauantaita kaikille!

16.2.24

Kuuntele tulevaisuutta


 Tekoälyradio on helppokäyttöinen nettiradio, jota voi kuunnella tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Viikon - parin käytön jälkeen olen aika tavalla sinut tämän kanssa ja nykyisin se on pääasiassa tai lähes yksinomaan käyttämäni radiokanava. Varmaankin siinä on edelleen kehittyviä ominaisuuksia, joten ilmeisesti se paranee vielä nykyisestä. 

Käytän Tekoälyn kuunteluun älypuhelinta, joka ei ole enää varsinaisessa puhelin käytössä, mutta se soveltuu hyvin wifi yhteydellä radio- ja äänikirjojen kuunteluun langattomilla kuulokkeilla. Kyllä tekniikka on ihmeellistä ja myös helppoa ja kätevää käyttää. 

Kuuntele
Luo tili RadioPlay-palveluun, jotta voit tallentaa suosikkiohjelmasi ja kuunnella niitä myöhemmin. Voit kuunnella Tekoälyradiota älykaiuttimella, kuten Google Homella tai Amazon Echoilla, tai kuulokkeilla.  Tekoälyradion kuuntelu tapahtuu, joko suoraan verkkosivustolla tai RadioPlay-sovelluksella. Sovellus on saatavilla iOS- ja Android-laitteille. Paina verkkosivustolla "Kuuntele nyt" -painiketta tai avaa sovellus ja valitse "Tekoälyradio".

Kuuntele musiikkia ja muita radio-ohjelmia
Tekoälyradio toistaa musiikkia ja ohjelmia 24/7. Voit selata ohjelmaoppaan etukäteen ja valita kuunneltavaa mielenkiinnon kohteiden mukaan.

Kertaus
Siirry osoitteeseen https://radioplay.fi/tekoalyradio/.
Paina "Kuuntele nyt" -painiketta.

Nautitaan musiikista podcasteista tai muista ohjelmista!


15.2.24

Kevättalvi luonnossa

Kevättalvi on tulossa
Kevättalvi on vuodenaika, joka tarjoaa luonnossa kuvaavalle lukuisia kiehtovia kohteita. Lumipeitteiset maisemat, jäätyneet vesistöt, eläinten jäljet lumessa, auringonnousut ja -laskut ja alkava sulaminen talvimaisemassa luovat kaikki omanlaisensa tunnelman ja esteettisen kokemuksen. 

Lumipeitteiset maisemat kietoutuvat valkoiseen huntuun, joka peittää maan ja paljastaa vain puiden oksat ja kasvien varret. Lumihiutaleiden kimallus auringonpaisteessa ja lumikinosten pehmeys, tai kantavat keväthanget muodostavat satumaisen tunnelman, jossa on inspiroivaa liikkua. 


Jäässä olevat vesistöt tarjoavat toisenlaisen kuvauskohteen. Jään lumeton sileä pinta tai lumisen vesistön lakeus heijastavat taivaan värit ja muodostavat mielenkiintoisia kuvioita. Jäätyneissä järvissä ja lammissa voi myös nähdä kuplia, kasveja ja railoja, jotka kertovat vedenalaisista tapahtumista. Eläinten jäljet lumessa kertovat tarinoita metsän asukkaiden talvipuuhista. Pienet hiirien jäljet, jäniksen loikat ja ketun reitit johdattavat eläinten maailmaan ja herättävät uteliaisuuden. 


Auringonnousut ja -laskut talvimaisemassa ovat usein erityisen kauniita. Auringon säteet kimmeltävät lumessa ja taivaan värit vaihtelevat vaaleanpunaisen, oranssin ja sinisen sävyissä. Sumu tuo talvimaisemaan mystistä tunnelmaa. Huurteen peittämät puut ja pensaat näyttävät leijuvilta, kun maiseman yksityiskohdat häipyvät utuun. Sumuinen aamu metsässä tai järven rannalla tarjoaa kuvauksellisia kohteita. 


Valon ja varjon leikki on yksi talven kiehtovimmista ilmiöistä. Auringonvalon matala kulma luo pitkiä varjoja, jotka korostavat maiseman muotoja ja tekstuureja. Lumipeitteiset maisemat heijastavat valoa ja luovat pehmeän, utuisen tunnelman. Kultainen hetki auringonnousun aikaan ja sininen hetki auringonlaskun jälkeen ovat hyviä aikoja talvimaiseman kuvaamiseen. Tällöin taivaan värit hehkuvat lämpiminä ja kylminä sävyinä, ja luonnossa on ainutlaatuinen valaistus. 


Veden virtaus ja jäätyminen luovat kontrasteja ja muotoja. Tällaisen puro- koskimaiseman kuvaus myös videolle on vaikuttavaa, kun veden liike ja äänimaailma tallentuvat. Jään muodostamat kuviot ja rosoiset pinnat luovat ainutlaatuisen tekstuurin ja tunnelman. Talven kuvaaminen värein, mustavalko kuvin ja videoiden on matka valon, varjon, värien, äänien ja kontrastien maailmaan. Kuvaamalla on mahdollisuus ikuistaa luonnon ainutlaatuisia ilmiöitä ja luoda taidetta, joka heijastaa talven kauneutta ja mystiikkaa.  


Talven kuvaaminen vaatii kärsivällisyyttä ja lämmintä pukeutumista, mutta se on myös erittäin palkitsevaa. Talven ainutlaatuiset tunnelmat avautuvat kuvaajan katseelle ja kameralle, jolloin tuloksena on upeita kuvia, jotka säilövät koetun talven taian tuleville sukupolville. 

 

14.2.24

Talven taikaa koivukujalla

Pakkanen nipistelee poskia ja lumi narskuu saappaiden alla. Pilvet peittävät auringon ja sataa vähän uutta lunta, nyt on täydellinen hetki talvimaiseman ikuistamiseen.


Pukeudun lämpimästi ja suuntaan kohti lumista koivukujaa. Nikon D5300, on varustettu 18 - 55 mm objektiivilla. Lämmin akku on ladattu. Lämpötila on -10°C. Laukussa on puhdas mikrokuituliina objektiivin puhdistamiseen.

Asetan kameran A-kuvaustilaan, ja säädän ISO-arvon 200:een. Aukon asetan f/8-ja suljinnopeuden valitsee kameran  automatiikka. Haluan kuvata sekä lähi- että laajempia kuvia, joten kokeilen erilaisia ​​kuvakulmia ja sommitelmia.

Käytän kevyttä monopod jalustaa varmistamaan kuvien vakauden. Odotan kärsivällisesti valon ja varjon leikkiä, mutta ei sellaista ole tänään. Kokeilen myös mustavalkoista kuvaustilaa, joka korostaa talvimaiseman tunnelmaa entisestään.

Noin kaksikymmentä kuvaa riittää ja olen olen tyytyväinen saaliiseeni. Olen ikuistanut talven taian koivukujalla ja tallentanut nämä hetket muistoiksi.

Kävelen kotiin lämpimään ja lataan kameran akun. Aloitan innolla kuvien käsittelyn ja talvimaisemien kauneuden jakamista blogissani.

Vinkkejä talven maisemien kuvaamiseen:

Käytän usein manuaalista valotustilaa ja säädän asetukset valaistusolosuhteiden mukaan.
Kokeilen erilaisia ​​kuvakulmia ja sommitelmia.
Otan sekä lähi- että laajempia kuvia.
Kuvaan erilaisia ​​kohteita, kuten puita, lunta ja ihmisiä.
Käytän luonnonvaloa.
Olen kärsivällinen ja odotan valon ja varjon hetkiä.
Pukeudun lämpimästi ja mukavasti.
Kokeilen mustavalkoista kuvaustilaa.

Matka jatkuu ystävyyden siivin

Ystävänpäivä, 14. helmikuuta, on päivä, jolloin juhlimme rakkautta ja läheisyyttä. Se on päivä, jolloin voimme osoittaa kiitollisuutemme ja arvostuksemme kaikille läheisille, elämämme tärkeille ihmisille. 

Ystävänpäivänä ihmiset antavat perinteisesti toisilleen kortteja, kukkia, suklaata ja lämpimiä ajatuksia. Saatamme myös viedä ystävän ulos syömään tai viettää romanttisen illan kotona. Ystävänpäivä ei ole pelkästään romantiikan ja rakkauden juhla. Se on myös päivä juhlia kaikkia muita muotoja, kuten ystävyyttä, perheen kesken ja itselleenkin saa osoittaa rakkautta. Oma perhe on tärkeä osa elämäämme. Perhe antaa meille rakkauden, tuen ja turvallisuuden tunteen. Se on paikka, jossa voimme olla oma itsemme ja tulla hyväksytyksi sellaisina kuin olemme.

Ystävyys on yksi tärkeimmistä asioista elämässä. Ystävät tukevat meitä kaikkina aikoina ja iloitsevat kanssamme onnellisena. Ystävät ovat aina rinnallamme, olipa tilanne mikä tahansa. Itsensä rakastaminen on yhtä tärkeä asia, kuin muiden rakastaminen. Kun rakastamme itseämme, pidämme huolta itsestämme fyysisesti ja henkisesti. Arvostamme itseämme ja uskomme omiin kykyihimme.

Ystävänpäivä on hyvä tilaisuus pysähtyä ja miettiä kaikkia niitä ihmisiä, jotka tekevät elämästämme merkityksellisen. Se on päivä kiittää heitä siitä, että he ovat olemassa antaen voimia ja rohkeutta kohdata elämän haasteet. Se antaa meille toivoa ja uskoa tulevaisuuteen.

Yhteinen matka on kauniimpi, kun sitä kuljetaan kantavin siivin.

 

13.2.24

Talven taittuessa siiville

Auringon säteet kurkottelevat pilvien lomasta ja lämmittävät kylmää hankea. Ehkä kevään tuoksuja on vihdoin ilmassa. Sisäinen valokuvaaja herää talvihorroksesta ja kaipaa ulos ikuistamaan heräävän kevätluonnon kauneutta. Mutta intohimon rinnalla kulkee ikävä tuttu kumppani: saamattomuus! Miten voit voittaa sen ja ottaa talven taittumisen haltuun?

1. Suunnitelma on puolikas voitto

Talventörröttäjät
Ennen kuin suuntaat ulos, ota hetki aikaa suunnitella. Mitä haluat kuvata? Missä? Millaisessa valaistuksessa? Kirjaa ideoita ylös ja tee niistä toteutettavia kokonaisuuksia. Aloita pienistä tavoitteista, joita voit helposti saavuttaa. Muista, että jokainen otettu kuva on askel eteenpäin.

2. Sää ei ole este

Sää ei aina ole täydellinen, mutta se ei tarkoita, että kuvaaminen olisi mahdotonta. Sade voi tuoda kuvaan tunnelmaa ja lumi peittää maiseman kauniilla valkoisella vaipalla. Pukeudu säänmukaisesti ja ota mukaan suoja kameralle. Kokeile rohkeasti erilaisia olosuhteita ja löydä niistä uusia näkökulmia.

3. Inspiraatiota ja oppimista

Inspiraatiota voi löytää monista paikoista: muiden valokuvaajien töistä, taiteesta, luonnosta ja jopa omasta arkielämästä. Tutustu nettisivuilla erilaisiin kuvaustyyleihin ja -tekniikoihin. Kokeile rohkeasti uusia asioita ja älä pelkää epäonnistumisia. Jokainen kuva on oppimiskokemus, joka tekee sinusta paremman valokuvaajan.

4. Yhteisön voima

Etsi kuvauskavereita verkossa. Yhdessä kuvaaminen on hauskempaa ja inspiroivampaa. Voit oppia toisilta ja saada palautetta omista kuvistasi. Yhteisö voi myös auttaa löytämään uusia kuvauskohteita ja motivoi sinua jatkamaan eteenpäin.

5. Nauti prosessista

Tärkeintä on nauttia kuvaamisesta. Älä stressaa liikaa lopputuloksesta, vaan anna luovuuden virrata. Muista hengittää syvään ja olla läsnä hetkessä. Kuvaaminen on matka, jonka jokainen askel on yhtä tärkeä kuin päämäärä.

Noudata näitä ohjeita ja anna talven taittua siivilleen. Ota kamera käteen ja ikuista heräävän luonnon kauneus. Muista, että jokainen kuva on tarina ja sinä, kuvaaja olet tarinankertoja.

12.2.24

KATUKUVAUS

Katuvalokuvaus voi olla kuin "kalastamista tai metsästystä", riippuen lähestymistavasta ja tavoitteista. Tätä aihetta on käsitelty nettisivustoilla ja se tuntuu minusta ihan hyvältä ajatukselta, sillä niinhän se on.

Kohteiden kalastuksessa etsin valmiiksi kuvauksellisen paikan ja odotan sopivaa tilannetta tai tapahtumaa. Tämä voi olla esimerkiksi maisema, mielenkiintoinen arkkitehtuuri tai ainutlaatuinen tuokio. Kuvaaja voi käyttää apunaan jalustaa ja sommitella kuvan tarkasti etukäteen. Tavoitteena on aina saada täydellinen kuva, joka voi näyttää siltä kuin se olisi kokonaan suunniteltu ja lavastettu.

"Metsästämisessä" kuvaaja liikkuu aktiivisesti ja etsii mielenkiintoisia kohteita. Hän voi kävellä kadun vartta, puistoissa tai muissa julkisissa tiloissa ja tarkkailla ympäristöään. Kuvaaja voi ottaa kuvia nopeasti ja spontaanisti, ja hän voi hyödyntää sattumanvaraisia tapahtumia ja kohtaamisia. Tavoitteena on saada omaperäisiä kuvia, jotka kertovat tarinaa kadun elämästä.

Molemmat lähestymistavat ovat hyviä, ja ne voivat johtaa mielenkiintoisiin kuviin. Kuvien kalastaminen voi olla hyvä tapa aloittaa katukuvaus, sillä se on helpompi ja ennustettava. Metsästys vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja nopeita reaktioita, mutta se voi olla myös palkitsevaa.

Parhaimmillaan katukuvaus on yhdistelmää paikalla odottamista tai liikkumista. Kuvaaja voi olla kärsivällinen ja odottaa sopivaa kohdetta, mutta hän voi myös olla avoin sattumanvaraisille tapahtumille ja hyödyntää niitä. Tärkeintä on olla utelias ja avoin tilanteille, ja ottaa kuvia, jotka herättävät tunteita ja kertovat tarinoita.

Pitää päättää, kumpi kuvaustapa sopii paremmin:

Haluan olla kärsivällinen ja pidän suunnittelusta kuvaamisesta,  "kalastaminen" voi olla sopiva vaihtoehto. Etsin valmiiksi kuvauksellisen paikan, ehkä istun pysäköidyssä autossa sommitellen kuvan tarkasti etukäteen.

Jos olen energisellä tuulella ja pidän spontaaneista tapahtumista, kävely alueella voi olla sopiva vaihtoehto. Liikun aktiivisesti ja etsin mielenkiintoisia kuvauskohteita.

Kokeilen molempia lähestymistapoja ja ehkä löydän sopivia kuvauskohteita. Tärkeintä on olla utelias ja avoin ympäristölle, ja ottaa kuvia, jotka herättävät tunteita ja kertovat tarinoita.

Katukuvaus on valokuvataidetta, eikä ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä sitä. Pitää kokeilla rohkeasti useita erilaisia lähestymistapoja ja löytää oma kuvaustyyli, kunhan näistä kovista pakkasista päästään ja kevätaurinko alkaa lämmittämään mieltä ja ajatuksia.

Hyvä linkki:
Streetphotography

Magnumphotos

11.2.24

Presidentinvaalit 2024

Jännitys kasvaa toisella kierroksella

Vuoden 2024 presidentinvaalien toinen kierros on käynnissä ja jännitys kasvaa, kun ensimmäisellä kierroksella pudonneiden ehdokkaiden kannattajat voivat käyttää taktisena äänestyksenä tunnettua vaikutustapaa.

Ensimmäisellä kierroksella, joka pidettiin 28. tammikuuta, kukaan ehdokkaista ei onnistunut saamaan yli puolta äänistä. Tämän seurauksena kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta, vihreiden Pekka Haavisto ja Kokoomuksen Alexander Stubb, kilpailevat nyt presidentin virasta.

Entinen pää- ja ulkoministeri Stubb tunnetaan liberaaleista ja markkina myönteisistä näkemyksistään. Haavisto puolestaan ​​on kokenut poliitikko, joka on toiminut ulkoministerinä. Hän on toiminut vahvana ihmisoikeuksien ja kansainvälisen yhteistyön puolestapuhujana.

Vaalikampanja on ollut vilkas ja koskenut useita ajankohtaisia ​​aiheita, kuten Venäjän aggressiota Ukrainaa kohtaan, Suomen Nato-jäsenyyttä ja talouden tilaa. Molemmat ehdokkaat ovat korostaneet Suomen turvallisuuden ja kansainvälisen aseman vahvistamisen merkitystä.

Äänestysprosentti ensimmäisellä kierroksella oli 74,9 % eli hieman korkeampi kuin edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2018. Toivotaan, että äänestysprosentti säilyy korkeana myös toisella kierroksella.

Vaalitulokset julkistetaan tänään, laskiaissunnuntaina 11. helmikuuta. Uusi presidentti Alexander Stubb astuu virkaansa 1. maaliskuuta.



10.2.24

Maiseman- ja sääilmiöiden kuvaaminen

Valotusajan ja aukon vaikutus:

Lyhyt valotusaika pysäyttää sumun ja valonsäteiden tunnelman.

Pitkä valotusaika piirtää lumihiutaleet viivoiksi lumisateessa.

Suuri aukko (f/2.8) päästää paljon valoa filmille/kennolle.

Pieni aukko (f/16) päästää vähemmän valoa ja se vaatii usein jalustan käyttöä.

Huomioi valon ja varjojen vaikutus näkymään.

Maalaukselliset maisemat vs. graafiset tekstuurit:

Maalaukselliset kuvat: pitkä valotusaika, aukko riippuu kohteesta.

Graafiset kuvat: lyhyt valotusaika ja sopivan kokoinen aukko ja huomioi valon suunta.


Harjoittelu ja kokeilu:

Kokeile eri valotusaikoja ja aukkoja löytääksesi parhaan ratkaisun tilanteeseen.

Harjoitus tekee mestarin!

Sääennusteista on apua:

Ennakoi ja suunnittele maisemien kuvaus sääennusteiden avulla.

Seuraa mm. sumun todennäköisyyttä, pilvisyyttä, sateita, tuulen suuntaa ja lämpötilan vaihteluita.

Kova pakkanen (-20° tai enemmän) ei ole minulle mieluinen kuvaussää.

Sumu kuvat:

Sumu on todennäköistä aamulla, kun ilmankosteus on lähellä 100%.

Heikko tuuli suosii sumujen kehitystä.

Tarkista sääennusteen tuntiennuste ilmankosteuden seuraamiseksi.


Sää paikasta riippuen:

Sää voi vaihdella paljon lyhyilläkin matkoilla.

Jos sää ei ole ihanteellinen omalla paikkakunnalla, tutustu myös lähialueiden sääennusteisiin.


Muita vinkkejä:

Käytä jalustaa, kun valotusaika kasvaa valon vähetessä.

Suojaa kamera kosteudelta ja pölyltä.

Pukeudu sään mukaisesti.

Nauti luonnosta ja ota itseäsi kiinnostavia kuvia!



9.2.24

Mitä blogilta odotetaan?

On hyväksi seurata ja lukea erilaisia blogipäivityksiä ottaen oppia niiden sisällöstä. Näyttää siltä, että päivityksen sisältö on tärkeämpää kuin sen muoto.

Skannattu vanhasta kirjasta

Päivityksen sisältö:

Hauska: Ihmiset pitävät hauskoista ja viihdyttävistä päivityksistä.

Ei-arkinen: Päivityksen tulisi olla jotain poikkeavaa ja jännittävää.

Kiinnostava: Ihmiset haluavat lukea asioista, jotka ovat heille tärkeitä tai joista he haluavat oppia lisää.

Informatiivinen: Päivityksen tulisi sisältää jotakin hyödyllistä tietoa.

Asiallinen: Päivityksen tulisi olla totuudenmukainen ja tarkka.

Ajankohtainen: Päivityksen tulisi käsitellä ajankohtaisia aiheita.

Erityinen: Päivityksen tulisi erottua joukosta ja olla ainutlaatuinen.

Yllättävä: Päivityksen tulisi yllättää lukijat ja herättää heidän mielenkiintonsa.

Hyödyllinen: Päivityksen tulisi tarjota lukijoille jotain hyödyllistä.

Kuulumiset: Ihmiset haluavat tietää, mitä blogin pitäjälle kuuluu.

Mukana: Valokuvat lisäävät päivityksen kiinnostavuutta.

Muuta huomioitavaa:

Lyhyys: Päivityksen tulisi olla lyhyt ja ytimekäs.

Muoto: Hauskuus, kiinnostavuus ja valokuvat liittyvät päivityksen muotoon.


Esimerkkejä:

Olennainen: Päivityksen tulisi kertoa jostakin tärkeästä.

Erityinen: Päivityksen tulisi olla ainutlaatuinen ja erottua joukosta.

Yritän muistaa: Hyvä päivitys on sekä sisältöä että muotoa!

8.2.24

Itse valmistettu kaurajuoma


 Juoma saa olla jääkaapissa yön ylitse. Aamulla siivilöinti ja suodatus kankaan lävitse. Valmis juoma tyhjään maitotölkkiin ja sakka aamupuuron valmistukseen.

Tiukka loppukiri

Kansan ääni kuuluu vaaleissa, joissa ensimmäisellä kierroksella karsittiin pois yhdeksän ehdokasta. Jäljellä on nyt kaksi eniten ääniä saanutta. Loppukiri on kova, eikä vaalin voittajaa tiedetä ennen lopullista äänten laskentaa. Toinen heistä on tuleva tasavallan presidentti.

Voittoon ei riitä muu kuin äänten enemmistö. Oman ääneni annoin ennakkoon vähän kuin arpomalla, sillä mukana ei ole ensimmäisellä kierroksella pudonnutta äänestämääni ehdokasta. Voittajaa voi vielä spekuloida, mutta tuloksen selvittyä ”pulinat pois”, sillä kansa on puhunut ja äänien laskenta alkaa sunnuntaina kello 20:00. 

7.2.24

Niksilista valokuvaajalle

1. Instagram on ilmainen nettiportfolio  

2. Pienois puristimille on usein käyttöä 

3. Linkkari, mini vesivaaka ja narua tai kukkalankaa kameralaukkuun. 

4. Harmaita merkintä kortteja voi käyttää myös harmaakorttina. 

5. Styrox levy, koivuvaneri tms. toimii heijastimena henkilökuvissa.  

6. Käytä foliota heijastimena ja suuntaa valoa kohteeseen. 

7. Kirkkaat pinnat, kuten peiliä, auton konepeltiä tai ikkunaa, voi käyttää heijastamaan valoa ja luomaan varjoja. 

8. Musta lippalakki on hyvä vastavalosuoja. 

9. Kynsikkäät suojaavat kylmässä. 

10. Kameralaukun pohjalle vaippa tms. imemään kosteutta 

11. Portaan kaide, puu, seinä, maakivi, tolppa tms. voi toimia jalustan korvaajana. 

12. Hallaharsoa voi käyttää diffuusorina.   

13. Puutarhakaupasta löytyy kuvaustaustaksi käypää materiaalia (maanpeittokangas) 

14. Video- ja valokuvaukseen led lamput toimivat myös kodin normaalina valona hyvin.  

15. Kylpyhuone on suihkun jälkeen pölytön tila puhdistaa kameran kenno. 

16. Mikrokuituliina on kätevä kameran ja objektiivien puhdistamiseen. 

17. Puhelimen jalustalla kameran voi kiinnittää pöytään tai muuhun tasaiseen pintaan. 

18. Musta jätesäkki sopii moneen tarkoitukseen  

19. Täytä tyhjä muovi- tai kangaspussi hiekalla tai kivillä ja käytä jalustan ankkurina tuulisissa olosuhteissa. 

20. Hyvä luontojalusta on riisillä täytetty kangaspussi.  

21. Narujalusta, on lähes tripodin veroinen 

22. Muovipussilla voi suojata kameraa sateelta ja pölyltä. 

23. Pidä virtapankki tai toinen akku mukana, jotta virta ei lopu kesken kuvausten. 

24. Muokkausohjelmat: GIMP ja Paint.NET ovat ilmaisia ohjelmia kuvien muokkaamiseen. 

25. Inspiraatio: Katso muiden valokuvaajien töitä ja inspiroidu niistä. 

26. Harjoittelu: Mitä enemmän kuvaat, sitä paremmaksi opit. 

27. Valkoista paperia voi käyttää clamshell -valaisuratkaisun luomiseen. 


6.2.24

Popcorn-maissi koristekasvina

 

Maissia
On monia asioita, joita voi kokeilla, minkä vuoksi olen kylvänyt popcorn-maissia isoon kukkaruukkuun. Vaikka maissin siemeniä myydään siemen pakkauksissa, on mahdollista kylvää popcorn siemeniä. Popcornin siementen itävyys voi olla hieman hitaampaa kuin tavallisten maissin siementen, mutta liotin siemeniä jonkun tunnin, sillä se voi nopeuttaa itämistä.

Maissin kasvatus:

Maissi tarvitsee runsaasti auringonvaloa, joten sijoitin ruukun lähelle ikkunaa, jossa se saa itämisen jälkeen vähintään 6 tuntia auringonvaloa päivässä.

Kastelen sumuttamalla säännöllisesti, jotta maa pysyy kosteana, mutta ei märkänä. Liiallinen kastelu voi aiheuttaa juurimätä- ja sienitauteja.

Maissi viihtyy parhaiten lämmössä, joten pidän ruukun sisätiloissa, kunnes yö lämpötilat pysyvät jatkuvasti yli 10 °C. Toukokuussa sitten siirrän ruukun ulos.

Lannoitan maissia typpipitoisella lannoitteella noin kerran kuukaudessa kasvukauden aikana.

Kun maissin varret kasvavat korkeiksi, ne tarvitsevat tukea tuulta vastaan. Käytän naruja ja verkkoa tukirakenteen luomiseen.

Maissin kasvuaika on noin 120 päivää kylvöstä.

Viime kesänä kasvatin maissia muutamissa ruukuissa ja vadeissa, joten luultavasti lisään nytkin ruukkujen määrää myöhemmin keväällä.

Muista, että popcorn-maissi on koristekasvi, eikä se välttämättä tuota siemeniä. Voin kuitenkin nauttia sen kauniista lehdistä ja korkeista varresta, jotka tuovat puutarhaan trooppista tunnelmaa.

Jos päätät kokeilla, toivotan sinulle onnea popcorn-maissin kasvattamiseen!



5.2.24

Aamun haiku

Katson kukkia. Tuijotan niiden herkkää kauneutta, mietin olemassaolon ihmettä.

 

4.2.24

Valokuva ei ole vain sattuman tulos

 

Kaikki vanha tieto ei ole vanhentunutta

Valokuvaaja tekee tietoisia valintoja saadakseen täydellisen kuvan. Valokuvaamiseen on lukemattomia tapoja, joista jokainen tarjoaa oman ainutlaatuisen näkökulmansa. Haluan kertoa, että jokainen ottamaani valokuvaa voidaan parantaa. Linssi, etäisyys, aukko, suljinaika, tarkennus, ISO-arvo, valon laatu - kaikki nämä tekijät ovat ratkaisevassa roolissa halutun tunnelman välittämisessä katsojalle, kun käytämme analogista- tai digikameraa.

Takana ovat ajat, jolloin valokuva oli vain sattuman tulos. Voi ei, ystäväni, niin ei ole! Meillä on mahdollisuus hallita kuvien kaikkia puolia. Kameratekniikan perusteet ovat pysyneet ennallaan, mutta valokuvaukseen liittyvä taidot ovat kehittyneet valtavasti. Minulla on hyllyssä aika paljon kirjoja ajalta ennen digiaikaa. Selailen niitä usein, sillä niissä on paljon erinomaisia ajatuksia.

Joten tässä on kysymys: Onko kyse kuvaajan osaamisesta vaiko kameran teknisten ominaisuuksien hallitsemisesta? No, sanon, että se on molempia, eikä valokuvaus ole vain harrastus; se on jännittävä matka. Se on tapa säilyttää muistot ajassa, vangita hetken olemus. Pidän että, se on ehdoton elämysten sarja!

Joten, tartu kameraan, koe jännitystä ja lähdetään kuvalliseen seikkailuun. Valokuvaus ei ole vain kuvien ottamista; se on tunnelmien luomista, tarinoiden kertomista ja muistojen säilyttämistä, jotka kestävät koko elämän. Valmistaudu vangitsemaan maailma minkä tahansa linssin läpi ja antaen intohimon loistaa, pitäen kameraa valmiina myös epäsuotuisissa tilanteissa!


3.2.24

Harmin paikka

 Tänään oli aurinkoinen päivä ja tarkoitus oli tutkia kamerani kanssa lähitienoota, mutta se ei kuitenkaan tapahtunut. Syy? No, täytyy myöntää, että se oli omaa laiskuuttani, mutta voin syyttää siitä myös YouTubea. 

Sattumalta törmäsin erääseen uskomattomaan videoon, jossa aasialainen kaveri kunnosti hylättyä moottoripyörää, ja se oli mieleenpainuva! Vain muutamassa tunnissa tuo roska muuttui upeaksi pedoksi. Tuon videon katsomisen jälkeen huomasin olevani liimautunut keinutuoliin nauttien muistakin näistä kiehtovista tarinoista. He eivät puhu, he toimivat ja saavat asioita tapahtumaan. Nämä videot saavat minut koukkuun enemmän kuin mikään suomalainen sisältö. 

Täytyy kuitenkin sanoa, että Väinö Savolaisen kalastus seikkailujen seuraaminen Savossa on myös varsin mukavaa. Toisaalta Metsä Manin jatkuva kiroilu tuntuu niin pakotetulta, että se saa minut usein sulkemaan koko kanavan. Tykkään myös katsella erilaisten kotimaisten autoharrastajien puuhasteluja. 

Minun on myönnettävä, että tunsin itseni hieman masentuneeksi, kun tajusin, etten ottanut kameraa ja lähtenyt ulos. Sulkiessani television ilta oli jo hämärtymässä, ja suunnitelmani eivät toteutuneet. Mutta hei, aina on huominen, enkä malta odottaa, että pääsen ikuistamaan uskomattomia talven hetkiä!


2.2.24

Presidentti

Olen äänestänyt etukäteen, koska tässä asiassa viivytteleminen ei tuntunut minusta mielekkäältä. Äänestyslippuun tulee merkitä ehdokkaan numero oman valinnan mukaan. Äänestyslippu voidaan kuitenkin myös jättää tyhjäksi, jolloin se on avoin mandaatti muille äänestäjille. Me kaikki ehkä muistamme ukrainalaisen tv-sarjan "Kansan palvelija", jonka päänäyttelijästä tuli vaaleilla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Joten tässä mekin olemme etsimässä omaa "Kansan palvelijaa" kuuden vuoden kaudeksi. Kaikki tv-keskustelut ovat työhaastatteluja, joista toivottavasti valitaan sopivin ja pätevin ehdokas. Kaikki me Suomen äänioikeutetut, olemme valintalautakunta, joten meillä on suuri vastuu ja toivottavasti osaamme valita ehdolla olevista presidentiksi maamme ja kansamme parhaan miehen.



1.2.24

Hiljaisia ​​signaaleja

Esimerkki

 Maailma on muuttunut, ja muutos näyttää olevan ainoa jatkuva vakio. Me 40-luvulla syntyneet olemme kokeneet suuret muutokset, joka ovat pääosin olleet parempaan suuntaan. Olematta liian pessimistinen, ajankohtaisista tapahtumista voisi päätellä, että muutos parempaan saattaa ainakin hidastua. Toivottavasti se ei pysähdy tai edes taannu.

Olen vuoden alusta lähtien seurannut tiiviisti mediaa ja pitänyt silmällä niin sanottuja "hiljaisia ​​signaaleja". Ehkä niitä ei esiinny joka päivä, mutta ainakin viikoittain törmään niihin. Niitä voi lukea  tarkalla silmällä ja ajatuksella pitäen ne mielessä. Ehkä katson niitä vuoden, kahden tai jopa viiden vuoden kuluttua.

Tästä ei ehkä ole välitöntä hyötyä, mutta se varmasti tekee uutisten seuraamisesta hieman jännittävämpää. Pyrin löytämään myös positiivisesti mieltä kohottavia uutisia, mutta valitettavasti ne ovat melko harvinaisia. Ihmettelen miksi se voi olla niin?

Sukelletaan median jännittävään maailmaan josta paljastamme ne piilotetut tiedon helmet, jotka pitävät meidät paikoillamme. Maailmamme jatkuvasti muuttuva maisema on täynnä yllätyksiä, ja olen päättänyt seurata niitä. Liity kanssani tähän innostavaan matkaan navigoiden uutisten käänteitä, etsiessämme tarinoita, jotka antavat meille inspiraatiota ja toiveita tulevaisuuden suhteen. Yhdessä selvitämme mysteerit ja ehkä ymmärrämme kaaoksen. Valmistaudu villiin tulevaisuuden matkaan!