12.2.24

KATUKUVAUS

Katuvalokuvaus voi olla kuin "kalastamista tai metsästystä", riippuen lähestymistavasta ja tavoitteista. Tätä aihetta on käsitelty nettisivustoilla ja se tuntuu minusta ihan hyvältä ajatukselta, sillä niinhän se on.

Kohteiden kalastuksessa etsin valmiiksi kuvauksellisen paikan ja odotan sopivaa tilannetta tai tapahtumaa. Tämä voi olla esimerkiksi maisema, mielenkiintoinen arkkitehtuuri tai ainutlaatuinen tuokio. Kuvaaja voi käyttää apunaan jalustaa ja sommitella kuvan tarkasti etukäteen. Tavoitteena on aina saada täydellinen kuva, joka voi näyttää siltä kuin se olisi kokonaan suunniteltu ja lavastettu.

"Metsästämisessä" kuvaaja liikkuu aktiivisesti ja etsii mielenkiintoisia kohteita. Hän voi kävellä kadun vartta, puistoissa tai muissa julkisissa tiloissa ja tarkkailla ympäristöään. Kuvaaja voi ottaa kuvia nopeasti ja spontaanisti, ja hän voi hyödyntää sattumanvaraisia tapahtumia ja kohtaamisia. Tavoitteena on saada omaperäisiä kuvia, jotka kertovat tarinaa kadun elämästä.

Molemmat lähestymistavat ovat hyviä, ja ne voivat johtaa mielenkiintoisiin kuviin. Kuvien kalastaminen voi olla hyvä tapa aloittaa katukuvaus, sillä se on helpompi ja ennustettava. Metsästys vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja nopeita reaktioita, mutta se voi olla myös palkitsevaa.

Parhaimmillaan katukuvaus on yhdistelmää paikalla odottamista tai liikkumista. Kuvaaja voi olla kärsivällinen ja odottaa sopivaa kohdetta, mutta hän voi myös olla avoin sattumanvaraisille tapahtumille ja hyödyntää niitä. Tärkeintä on olla utelias ja avoin tilanteille, ja ottaa kuvia, jotka herättävät tunteita ja kertovat tarinoita.

Pitää päättää, kumpi kuvaustapa sopii paremmin:

Haluan olla kärsivällinen ja pidän suunnittelusta kuvaamisesta,  "kalastaminen" voi olla sopiva vaihtoehto. Etsin valmiiksi kuvauksellisen paikan, ehkä istun pysäköidyssä autossa sommitellen kuvan tarkasti etukäteen.

Jos olen energisellä tuulella ja pidän spontaaneista tapahtumista, kävely alueella voi olla sopiva vaihtoehto. Liikun aktiivisesti ja etsin mielenkiintoisia kuvauskohteita.

Kokeilen molempia lähestymistapoja ja ehkä löydän sopivia kuvauskohteita. Tärkeintä on olla utelias ja avoin ympäristölle, ja ottaa kuvia, jotka herättävät tunteita ja kertovat tarinoita.

Katukuvaus on valokuvataidetta, eikä ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä sitä. Pitää kokeilla rohkeasti useita erilaisia lähestymistapoja ja löytää oma kuvaustyyli, kunhan näistä kovista pakkasista päästään ja kevätaurinko alkaa lämmittämään mieltä ja ajatuksia.

Hyvä linkki:
Streetphotography

Magnumphotos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!