11.2.24

Presidentinvaalit 2024

Jännitys kasvaa toisella kierroksella

Vuoden 2024 presidentinvaalien toinen kierros on käynnissä ja jännitys kasvaa, kun ensimmäisellä kierroksella pudonneiden ehdokkaiden kannattajat voivat käyttää taktisena äänestyksenä tunnettua vaikutustapaa.

Ensimmäisellä kierroksella, joka pidettiin 28. tammikuuta, kukaan ehdokkaista ei onnistunut saamaan yli puolta äänistä. Tämän seurauksena kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta, vihreiden Pekka Haavisto ja Kokoomuksen Alexander Stubb, kilpailevat nyt presidentin virasta.

Entinen pää- ja ulkoministeri Stubb tunnetaan liberaaleista ja markkina myönteisistä näkemyksistään. Haavisto puolestaan ​​on kokenut poliitikko, joka on toiminut ulkoministerinä. Hän on toiminut vahvana ihmisoikeuksien ja kansainvälisen yhteistyön puolestapuhujana.

Vaalikampanja on ollut vilkas ja koskenut useita ajankohtaisia ​​aiheita, kuten Venäjän aggressiota Ukrainaa kohtaan, Suomen Nato-jäsenyyttä ja talouden tilaa. Molemmat ehdokkaat ovat korostaneet Suomen turvallisuuden ja kansainvälisen aseman vahvistamisen merkitystä.

Äänestysprosentti ensimmäisellä kierroksella oli 74,9 % eli hieman korkeampi kuin edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2018. Toivotaan, että äänestysprosentti säilyy korkeana myös toisella kierroksella.

Vaalitulokset julkistetaan tänään, laskiaissunnuntaina 11. helmikuuta. Uusi presidentti Alexander Stubb astuu virkaansa 1. maaliskuuta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!