28.2.24

Vesi on elämän eliksiiri

 

Elämän eliksiiri ja arvokas luonnonvara

Vesi on elämän perusta, välttämätön kaikille elämän muodoille. Maapallolla on runsaasti vettä, mutta vain pieni osa siitä on ihmisille juomakelpoista. Merivesi, joka peittää 70% maapallon pinnasta, ei ole sellaisenaan juomakelpoista ja sen suolanpoisto on kallista koska siihen kuluu paljon energiaa.

Suomalaisina meillä on onni elää maassa, jossa on runsaasti puhdasta vettä. Vesi virtaa järvissä ja joissa ja pohjavettä pumpataan maasta. Vesijohtovesi on meille arkipäiväinen asia, jota pidämme itsestäänselvyytenä. Mutta vesi ei ole ilmaista, vaan sen tuotantoon ja jakeluun liittyy kustannuksia. Vesilasku muistuttaa meitä veden arvokkuudesta ja siitä, että meidän on pidettävä siitä huolta.

Veden arvostus korostuu, kun ajattelemme maailmanlaajuista vesipulaa. Miljoonat ihmiset kärsivät pulaa puhtaasta juomavedestä ja joutuvat käyttämään saastunutta vettä, mikä aiheuttaa sairauksia ja kuolemia. Meidän on tehtävä töitä veden kestävän käytön ja puhtauden varmistamiseksi kaikille.

Välimeren alueella on viime vuosina kärsitty kuivuudesta ja helleaalloista, jotka ovat vahingoittaneet oliivisatoa.  Esimerkiksi vuonna 2022 Espanjan oliivisato oli 40% pienempi kuin keskimäärin edellisen kymmenen vuoden aikana. Sadon pienentyminen on johtanut oliiviöljyn tarjonnan vähenemiseen ja hintojen nousuun. 

Vesi on elämän eliksiiri, jota meidän on vaalittava. Se on luonnonvara, jota ei pidä tuhlata. Ymmärtämällä veden arvon ja käyttämällä sitä vastuullisesti voimme varmistaa, että tämä elintärkeän luonnonvaran säilyvyys tuleville sukupolville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!